39Chiara93 39Chiara93 komentáře u knih

☰ menu

Když se matky a dcery navzájem hledají Když se matky a dcery navzájem hledají Ingrid Riedel

Autorka vykládá mýtus o Démétře a Persefoně z několika úhlů pohledu a vychází přitom ze své mnohaleté praxe psychoterapeutky. Nejprve cituje převyprávění mýtu a pak vysvětluje jeho jednotlivé motivy a jejich význam. V první části se na mýtus dívá perspektivou vztahu matka-dcera a objasňuje jak se jejich vtah proměňuje, když dcera dospěje a odchází z domu k partnerovi. V následující části nahlíží příběh z hlediska přechodu od matriarchální společnosti k patriarchální, který se v mýtu odráží. Nakonec pojednává charakter eulesínských mystérií, během kterých byly tyto dvě bohyně uctívány.

Tím, jak se na tradičním příběhu vysvětluje vnitřní vývoj člověka, mi titul připomínal knihu Ženy, které běhaly s vlky.

Kniha se mi velice líbila. Přečetla jsem ji za den. :) Určitě si ji chci koupit a časem se k ní vracet.

02.12.2019 5 z 5


Teorie vyprávění v kontextu Pražské školy Teorie vyprávění v kontextu Pražské školy Bohumil Fořt

Četla jsem kvůli škole. Knížka je hodně teoretická, plná cizích slov, odborných termínů a definicí. Pobrala jsem z toho tak 30%. :(

24.11.2019 2 z 5


Svoboda učení Svoboda učení Peter Gray

Kniha určitě obsahuje spoustu inspirativních myšlenek, ale vadilo mi černobílé prezentování situace ve školství. Když to přeženu, tak povinné školství je čiré zlo: zavíráme nebohé děti do škol a nutíme je učit se věci, které nechtějí a nepotřebují. Naproti tomu jediné ideální řešení jsou školy po vzoru Sudbury Valley fungující na podobných principech, jakými se řídilo samovzdělávání dětí ve společnostech lovců a sběračů.

05.11.2019 3 z 5