1871 1871 komentáře u knih

☰ menu

Oskar a Růžová paní / Noemovo dítě / Pan Ibrahim a květy koránu Oskar a Růžová paní / Noemovo dítě / Pan Ibrahim a květy koránu Éric-Emmanuel Schmitt

Všechny 3 příběhy mi přišly blízké. A jak se píše v tom třetím: tak se to píše v mém koránu. Všechny jsou trochu o víře, ale nejsou náboženské. Jsou o víře jak ji ti lidé cítí a prožívají. Není to věrouka nebo katechismus.

13.08.2023 4 z 5


Umění jednat s lidmi Umění jednat s lidmi Vladimír Lvovič Levi

Nenapadlo mně že při psaní populárněvědecké práce někdo využije starou formu psaní pomocí dialogů a dopisů. To dodalo na čtivosti, na druhou stranu jsem se v některých odstavcích ztrácel a dost často do toho prosakovala široká ruská duše. Což u Puškina nebo Dostojevského ocením, ale v psychologii mě to spíš odrazovalo.

10.08.2023 3 z 5


Před tváří Amonovou Před tváří Amonovou Paul Doherty

Historická detektivka, ale u tak závažného tématu zápletky bych čekal více filozofického náhledu. Ohrožení polyteismu, které vyvrcholí vraždou boha na zemi?

02.08.2023 3 z 5


Křížové výpravy Křížové výpravy Antony Bridge

Nelehké, ale poutavé čtení. Pro mě poučné. Je dobré se podívat na vlastní historii, kdy vidím, že i pokroková Evropa má barbarské a brutální kořeny.

02.08.2023 4 z 5


Chiméra Chiméra Valerio Massimo Manfredi

Trochu detektivka, trochu horor, zajímavé prostředí archeologie. Sám bych dal ještě přednost, kdyby tam bylo víc odborných věcí z archeologie a historie, takové to nenásilné, vědeckopopulární učení.

02.08.2023


Žít všemi údy Žít všemi údy Benjamin Kuras

Talmud mě vždy nějak lákal, tak když na něco narazím, tak to přečtu. Pravidlo žití všemi údy jsem ale zaznamenal poprvé a má to něco do sebe. Líbily se mi i odvolávky na staré židovské rabíny. někteří mě lákají k dalšímu čtení.

02.08.2023 4 z 5


Feuilletony: výbor Feuilletony: výbor Jan Neruda

Kam s ním? Už jsem zapomněl, že šlo o slamník :-). Z dnešního pohledu jsou ale ty fejetony hodně rozvláčné a jejich konce málo úderné. Čapek, Peroutka a pak Kyncl tento žánr posunuli trochu jinam. Pro mě dál.

02.08.2023


Metúdovy vojenské lapályje - Z valašských putýk 2 Metúdovy vojenské lapályje - Z valašských putýk 2 Radomír Dolanský

Hodně lehké čtení, žádná vysoká literární kvalita, ale je to z mého kraje, mojim nářečím a je to sranda. Něco jako povídky co vydával Srandokaps, ale proti těm je to i literárně lepší.

02.08.2023 3 z 5


Pražský hřbitov Pražský hřbitov Umberto Eco

Antisemita a vlastně neví proč. Falešné dokumenty a falešná svědectví, tomu kdo víc zaplatí. Není to záporný hrdina se špatnou vizí, není špatný z přesvědčení. Ono to tak vyplývá samo z toho, jak chce zbohatnout, zaujmout svým podvrhem, jak chce manipulovat. Pohled do duše sociopata.

19.06.2023


Příběhy o Líze a mladém Wertherovi a jiné povídky Příběhy o Líze a mladém Wertherovi a jiné povídky Josef Škvorecký

Hodně z toho čiší ta doba a věk autora. Narodil jsem se dávno po těchto časech, tak si to jen představuji. Alen ten postpubertální pocit zmaru a zbytečnosti, ještě umocněný společenským tlakem... Jsem rád, že mě se to vyhnulo a dospěl jsem už v době, kdy si člověk může svobodně plánovat budoucnost, která je i trochu reálná.

14.04.2023 4 z 5


Klobouk s oblohou Klobouk s oblohou Terry Pratchett

Dlouhý úvod ke hlavní myšlence: nevysvětluj lidem nic o malých zvířátkách (bacilech), které jim infikují pitnou vodu. Neuvěří ti. To že se v okolí suchého záchodu zdržují zlí skřítci, kteří vodu otráví, to je to, co chtějí slyšet... A druhá hlavní myšlenka: řemeslo či povolání může být na první pohled jakkoliv úžasné a fascinující, ale každodenní rutina, je ubíjející opakující se makačka. A aby byl člověk dobrý, musí to dělat s patřičným zaujetím.

28.03.2023 4 z 5


Letní lži Letní lži Bernhard Schlink

Lži, často i lži, které si člověk vymyslí sám pro sebe, aby se omluvil před svým svědomím. A opakuje si je tak dlouho, až se stanou skutečností. To je to, co jsem si z knihy vzal. Být raději upřímný a to hlavně k sobě samému.

27.03.2023 4 z 5


Podkarpatská Rus - země neznámá Podkarpatská Rus - země neznámá Jaromír Hořec

Krátké ale obsáhlé. Základní přehled z historie a pak popis událostí 1939 - 1945. Výtažky z historických dokumentů a přehled situace. člověk má až nepříjemný pocit, když čte jak tehdejší vláda zradila část svých občanů, pro ně jen ty z východní periferie. A když vidím aktuální dění na Ukrajině, tak jen žasnu, jak je Sovětský svaz stále stejný, bez ohledu na aktuální jméno.

08.03.2023 4 z 5


Golem Golem Gustav Meyrink (p)

Snové a zastřené a na konci se dovíme, že to takové má být.
Oponoval bych názoru některých čtenářů o antisemitismu. Ano vetešník má všechny špatné vlastnosti, jak je prezentuje antisemitismus, jeho mrtvý syn měl všechny skryté vlastnosti skrytého žida. Ale postavy Hilela a jeho dcery jsou ztvárněny skoro jako svaté. Takže židé jsou zde různí, formováni hodně prostředím, ve kterém vyrostli. Stejně tak ostatní osoby, ostatních národností.

02.03.2023 3 z 5


Prolomení hradeb Prolomení hradeb Petr Hampl

Jsem trochu v šoku. Nevím jestli všemu pan Hampl věří nebo jestli záměrně lže. Ano Evropa se nachází v problémech a některé budou časem ještě horší. Mísení, respektive nemísení kultur. Radikální násilný islám. Proč nás má ale spasit ozbrojené a násilné vlastenectví, tedy nacionalismus. To zažila Evropa na přelomu 19. a 20. století. A skončilo to světovou válkou.
Jeho krátké narážky na evropskou historii, která je celých 2000 let vlastně rovnostářská a žena tu má rovnocenné postavení... Ještě já si pamatuji na venkově vdané ženy, které by nevyšly ven bez šátku. Prostovlasá vdaná žena = pokleslé mravy. Nepřipomíná vám to burku? Ano nikdo ji nekamenuje, neříkám že je to totéž, jen že mi to připomíná obdobnou situaci.
Pak mě trochu dráždí zastávání se Putina, který vůbec nepředstavuje pro Evropu nebezpečí. A nejohroženější část Evropy se v knize označuje Západ. Nemyslím, že se tím míní jen zeměpisné označení.
Za největší manipulaci (nechci říci lež) považuji tvrzení o anglickém Rotherhamu a 1400 zotročených anglických dívkách.
A přirovnávat své postavení k totalitním odpůrcům, protože přišel v jedné společnosti o práci (také jsem přišel několikrát o práci a nikdy to nebylo kvůli politickým názorům) a někdo mu blokuje profil na sociální síti... nikdo soudný to nemůže stavit na roveň vězení v koncentračním táboře nebo v táboře nucených prací.
A tak se ptám, komu to stojí za to, se až takto blamovat.
Hvězdičky dávám za zpracování textu a poutavost.

22.02.2023 2 z 5


Zimoděj Zimoděj Terry Pratchett

U téhle knihy mi trvalo najít skrytou myšlenku, nakonec si myslím, že je to umělá inteligence. "...Myslí jako člověk, pomyslela si, když se dívala na jeho podivný úsměv. Myslí jako člověk, který se nikdy nesetkal s jiným člověkem. Ošklivě se pochechtává . Je tak šílený, že by ani zdaleka nedokázal pochopit, jak je šílený. On prostě nenašel klíč k tomu, co to "být lidský" znamená, nechápe, jaké hrůzy má v plánu, on tomu prostě... nerozumí. A je tak šťastný, že je skoro roztomilý..."
proti Zimodějovi, který je takto nelidský stojí Tonička
"Proto naslouchej každému a moc nemluv, přemýšlej o tom, co ti říkají a jak to říkají, a pozoruj jejich oči... je to jako velká skládačka, ale ty jsi ta, kdo dokáže vidět všechny kousky. Zjistíš co chtějí, aby ses dozvěděla, poznáš, co nechtějí, aby ses dozvěděla, a dozvíš se dokonce i to, o čem si myslí, že neví vůbec nikdo..."

04.02.2023 3 z 5


Včelařit jako včela Včelařit jako včela Roman Linhart

Porovnání života divokých včel s různými metodikami včelaření. Samozřejmě autor dochází k závěru, že jeho je nej, protože ji dle divokého vzoru vytvořil. Určitě některé věci vyzkouším, protože jsem "líný" včelař.

22.01.2023 5 z 5


Myslet jako včela - Včelaření bez rojů a varroázy Myslet jako včela - Včelaření bez rojů a varroázy Roman Linhart

Více vědecká nauka - vědeckopopulární - o životě a vývoji včel a příbuzných druhů, než příručka pro včelaře.

06.01.2023 4 z 5


Mýty a báje starých Slovanů Mýty a báje starých Slovanů Irena Šindlářová

Více méně jen seznam bohů s popisem. Hledal jsem klasické báje, příběhy, mytologický základ.

31.12.2022 1 z 5


Když vyjí vlci Když vyjí vlci Aquilino Ribeiro

Příběh obyčejných lidí, v krajní situaci. I hlavní hrdinové připouští, že zalesnění hor není špatná myšlenka. Jen ten způsob prosazení je necitlivý a vyústí v nepokoje. Nepokoje pak v soud a tresty. A pak i kladní hrdinové sáhnou po mstě, která je motivovaná i osobními pohnutkami. Vlastně je to tragédie, ale taková ta lidská bez patosu.

29.12.2022 3 z 5