13werka 13werka komentáře u knih

☰ menu

Připoutaná Připoutaná Adele Parks

Pokud nechci, aby hodnocení bylo spoiler, tak toho o dějí moc prozradit nemohu. Snad jen to, že jednotlivé kapitoly knihy jsou psané z pohledu téměř všech postav, které se v příběhu objeví, a některé z nich se vrací několik let do minulosti. Neměla jsem ale velký problém se v nich po chvíli zorientovat - každá kapitola je označena jménem postavy, z jejíhož pohledu je psána i časem, kdy se odehrává.
Knihu bych hodnotila jako dobře napsaný psychothriller, který mne při čtení dokázal udržet v napětí, byť možná lehké zkrácení by mu prospělo. Nicméně má zajímavou a velmi dobře vystavěnou zápletku a navíc autorka pro čtenáře nachystala několik zvratů a nečekané rozuzlení. Pokud vám vyhovují spíše thrillery, ve kterých není přehršel násilí a neodkapává krev z každé stránky, tak vám knížku myslím mohu s klidným svědomím doporučit.

16.03.2024 4 z 5


Když zmizela Když zmizela Alex Dahl

Příběh se mi dobře četl - i když se ze začátku rozjížděl trochu pomaleji, tak nakonec nabral spád. Je dostatečně napínavý a zajímavé je i prostředí módního průmyslu, ve kterém se částečně odehrává. Zajímavá je i zápletka a nechybí některá překvapivá rozuzlení. Musím říci, že knížka se mi líbila. Myslím, že těm, kteří mají rádi napínavé příběhy, ji mohu s klidným srdcem doporučit.

12.03.2024 4 z 5


Vánoce na skotském hradě Vánoce na skotském hradě Donna Ashcroft

Asi nejvhodnější je tento příběh na předvánoční čas, kdy by podle mne dokázal navodit opravdu vánoční atmosféru, ale dobře se mi knížka četla i v prvních březnových dnech. Není to žádná velká složitá literatura, ale prostě milé nenáročné romantické čtení, které by mohlo oslovit zejména milovníky Julie Caplin (však se taky na obálce kniha pyšní jejím doporučením).

12.03.2024 4 z 5


Pojízdná čajovna splněných snů Pojízdná čajovna splněných snů Rebecca Raisin

Jde o nenáročnou romantiku, která se stylem podobá knížkám Julie Caplin. I tady je hodně místa věnovaného popisu prostředí a také vaření a jídlu. Sice tak trochu víte jak to bude probíhat, protože to určitě není první příběh, který začíná rozchodem a pokračuje snahou zapomenout v jiném prostředí a restartovat svůj život. Ale hlavní hrdinka je sympatická, děj tak lehce plyne... Já jsem vzala navíc knihu do ruky ve chvíli, kdy mi nenáročné čtení fakt sedlo a tak jsem si knížku docela užila. Pokud máte rádi trochu romantiky a líbí se vám knížky Julie Caplin, tak se vám nejspíš bude líbit i Rossiino putování s pojízdnou čajovnou.

28.02.2024 4 z 5


Zahrada dávných tajemství Zahrada dávných tajemství Kelly Bowen

Kniha je sice fikcí, ale byla napsána na základě inspirace skutečnými událostmi a osudy reálných lidí. Výsledkem je velmi čtivý příběh, který na jedné straně odhaluje hrůzy války i to, jak dokáže lidi měnit, na druhé straně přináší i trochu romantiky. Musím říci, že se mi knížka opravdu líbila a asi se brzo podívám po autorčině předchozí knize Byt na Seinou, který rovněž kombinuje současnost s příběhem francouzského odboje.

26.01.2024 5 z 5


Kult Kult Camilla Läckberg

V druhé knize ze série Mentalista tentokrát Mina s Vincentem řeší případ únosů malých dětí. Navíc se tu dozvíme i něco ze soukromí všech vyšetřovatelů a zejména tajemství z minulosti Miny. A i přesto, že jsem trochu tušila, kdo by mohl za případem stál, dokázali mne autoři na konci i překvapit. Ale knize by slušel větší spád, zejména popisy toho, jak Mina vše dezinfikuje, Vincent rozkládá na čísla a jak se všichni vyšetřovatelé v parném létě potí, jsou poněkud otravné.

16.01.2024 3 z 5


Vinice ve Francii Vinice ve Francii Julie Caplin

Romantická linka je tu jasná snad od první kapitoly. Na pozadí romatického příběhu se pak čtenáři jako ve všech knihách Julie Caplin dostane popisu vinařského kraje kombinovaného s ochutnávkami vína a nahlédnutím do místní kuchyně (při čtení se mi na některých místech sliny jen sbíhaly). Na knize mi trochu vadila linka související s tajemným nálezem ve sklepích pro zrání vína, která byla jen tak nahozená a neukončená. Trochu si myslím, že nebyla v příběhu úplně nutná, ale když už ji spisovatelka použila, tak ji měla více dotáhnout Jinak je ale knížka příjemné, nenáročné oddechové romantické čtení.

03.01.2024 3 z 5


Tíživé ticho Tíživé ticho Robert Bryndza

Musím říci, že knihy s Erikou nebo Kate se mi líbily víc a na některých místech mi přišla zápletka trochu přitažená za vlasy a jednání Williho i Maggie malinko nelogické, ale kniha má napětí a místy i docela dobře vystiženou atmosféru, kdy se budete buď bát spolu s Maggie nebo o ni. Takže myslím, že tenhle autorův úkrok stranou od jeho předchozích sérií špatný určitě není. Ale těším se, až se zas potkám s Erikou :)

18.12.2023 4 z 5


Není úniku Není úniku Yrsa Sigurðardóttir

Příběh má dvě linky, které se pravidelně střídají po kapitolách. Ta první se odehrává v současnosti a popisuje pátrání kriminalistů po vrahovi. Soustřeďuje se právě na Týra. Ten kromě vyšetřování (které trochu komplikuje fakt, že on a jeho parťačka Karóline nejsou na své domácí půdě, ale byli místním vyšetřovatelům vysláni pouze na pomoc) řeší i problém se svou dávnou minulostí, která vyplula na povrch v souvislosti s jednou, vlastně nevinnou, poznámkou patoložky.
Druhá linie se odehrává ve velmi nedávné minulosti a sledujeme v ní studentku Soldís, která se po rozchodu s přítelem rozhodne přijmout místo vychovatelky a pomocnice v domácností právě u rodiny Ásy a Reyniho. To, co původně vypadalo jako skvělá práce, se jí postupně začne měnit v noční můru, protože na farmě se dějí podivné věci. Pán domu má sklony k poněkud zvláštnímu chování, v domku, kde Soldís bydlí, se ozývají podivné zvuky a někdo jí přemisťuje věci, na sklo jídelny někdo napsal znepokojující vzkaz. A tato linie se pomalu přibližuje do bodu, kdy ta první začala
Musím říci, že se mi víc líbila ta linka z minulosti. Ačkoliv jsem věděla, jak tato linka vlastně skončí, tak mne dokázala udržet v napětí a nechyběla jí tajemnost a mrazivá atmosféra. Linie sledující vyšetřování je podle mého názoru trochu slabší, vyšetřovatelé hodně tápali a občas mi přišli nesystematičtí. A musím říci, že jsem si k hlavnímu hrdinovi úplně cestu nenašla (i když to nebylo tak, že by mi lezl příšerně na nervy, jak už se mi u některých knížek stalo). Rozhodně jsem ale zvědavá na další díl této série. Už proto, že zatím nevím, proč se jmenuje Černý led.

24.11.2023 5 z 5


Vražda za trest Vražda za trest Catherine Shepherd

Knížku považuji za takovou nekomplikovanou detektivku se zajímavým motivem vražd. Jen je asi trochu škoda, že v jinak celkem logickém příběhu je část způsobu, jakým se pachatel snaží zamést stopy, včetně chování vyšetřovatelů trochu přitažená za vlasy. A Florian mi přijde v příběhu docela upozaděný. A možná ještě stojí za to dodat, že ačkoliv se jedná o sedmý příběh série, tak ho lze bez velkých problémů číst i bez znalosti těch předchozích. Možná po nich mrknu, až budu mít na něco nekomplikovaného chuť

24.11.2023 3 z 5


Horké vafle a ledové koupele Horké vafle a ledové koupele Karin Härjegard

Příběh je vyprávěn v i-formě z pohledu Heleny a je členěn do krátkých kapitol, což přispívá k tomu, že se dobře čte. Svým charakterem se trochu podobá knihám Julie Caplin - ostatně i obálka má podobný charakter jako její knihy a tak tento dojem evokuje. I tady si užijete krásné přírody i vaření nejrůznějších dobrot. Jen nespěje k romantickému konci, kde si ti dva přes všechna protivenství padnou do náruče (i když nebojte - o šťastný konec ani tady nepřijdete). Trochu obtížně jsem si hledala ze začátku vztah k hlavní hrdince Heleně. Na můj vkus se příliš utápěla ve svých pocitech a především ublížeností z nevěry manžela. Ale postupně začínala působit sympatičtěji - hlavně díky tomu, že začala snažit vzít svůj život do vlastních rukou. Z mého pohledu je to pěkný, nepříliš náročný příběh o tom, že i když se člověku zboří život jako domeček z karet, je třeba se tomu postavit čelem a jít dál. Příběh, který se hodí do dlouhých zimních večerů, kdy si uvaříte horké kakao, rozsvítíte si svíčku a zachumláte se do deky... (a možná si dáte i tu vafli).

24.11.2023 4 z 5


Zmiz, dokud můžeš Zmiz, dokud můžeš Rebecca Zanetti

Kniha je docela vyváženým mixem detektivního pátrání po vrahovi a zmíněné romantické linky rozvíjející se mezi Laurel a Hughem, který ještě doplňují trochu znepokojivé otázky související s Laurelinou sestrou (protože Hugh má pravdu - jaká je statistická pravděpodobnost, že v malém mestěčku typu Genessis Valley budou v krátké době po sobě řádit dva sérioví vrazi...?). Pokud jste četli první knihu této řady - Uteč, dokud můžeš, tak se vám nejspíš bude líbit i tato - je napsaná ve stejném stylu. Laurel a Hugh tvoří sympatickou hlavní dvojici doplněnou několika dalšími neméně sympatickými spolupracovník a jejich vztah se zajímavým způsobem posunuje. Jen na pachatele jsem měla tentokrát podezření (do značné míry správně) už v půlce knihy, což se mi běžně nestává. Ale nebojte se - zůstanou tu otevřená i některá tajemství, abyste se mohli těšit na to, zda a kdy vyjde díl s dalším případem. A plus u mne kniha má i za pěknou obálku.

24.10.2023 4 z 5


Dívka v mlze Dívka v mlze Barbora Bernátová

Moje pocity z knihy hodně ovlivňuje fakt, že jeden z hlavních hrdinů - vyšetřovatel David Meizner je z mého pohledu sebestředný arogantní macho, který nesnáší lidi, včetně včetně žen, které v posteli střídá častěji než ponožky. Potřebuju, aby mi vyšetřovatel byl alespoň trochu sympatický - což tedy David Meizner rozhodně nebyl a nevylepšila to ani romantická linka, která se začala rozvíjet mezi ním a kolegyní Emou. Jinak samotný příběh není špatný - má silné a dost drsně podané téma sexuálního zneužívání, postupně odhaluje jednotlivé podezřelé i možné vazby do minulosti, včetně těch nečekaných a odhalení pachatele je poměrně překvapivé. Jen mi prostě vadilo, že jsem se při čtení musela prokousávat sexuálními i opileckými eskapádami i sebestřednými komentáři hlavního hrdiny.

03.10.2023 3 z 5


Zásnubní prsten Zásnubní prsten Vlastimil Vondruška

Musím říci, že tak do tříčtvrtin se knížka četla docela dobře, měla spád i logiku a zdálo se, že spěje k nějakému rozumnému řešení případu. To, že tam hraje roli náhoda, mi nijak nevadilo, protože bez té se vyšetřování prostě někdy dopředu nepohne, a na to, že každá autorova detektivka se o vykřičený dům nebo dívky lehkých mravů minimálně otře, jsem si už zvykla a považuji to za takový autorův folklór. Ale konec mne docela zklamal - myslím, že se dost nepovedl a celou knížku podle mého názoru tak trochu "zabil". Autor nakonec totiž vymyslel hrozně komplikované a nereálné rozřešení celého případu zmizelých dívek, které končí až u samotného krále Ferdinanda. Takže celkově hodnotím knihu jako autorův současný průměr (což není moc lichotka, protože mi v poslední době autorovy detektivky připadají takové trochu "ušité horkou jehlou").

06.09.2023 3 z 5


Noční návštěvník Noční návštěvník Jeffery Deaver

Příběh je dobře vystavěný, má spád a na rozdíl třeba od Sběratele kostí postrádá brutalitu. Co ale nepostrádá, jsou nečekané zvraty, kdy si autor se čtenářem tak trochu hraje umožní mu vytvořit si dojem, že už ví, jak to vlastně bylo a bác, ono je všechno jinak. Mně se knih líbila a přečtenou jsem ji měla za pár večerů (protažených trochu do noci ).

06.09.2023 5 z 5


Noc tisíce hvězd Noc tisíce hvězd Andrea Yaryura Clark

Sice mi chvíli trvalo, než jsem se do knížky začetla, ale pak jsem se do obou vzájemně souvisejících příběhů ponořila a zaujaly mne, byť zejména některé pasáže související se řáděním vojenské junty nejsou úplně lehkým čtením. Tuhle knížku určitě doporučuji je to kniha, která má silný, poutavý námět odvíjející se od reálních události, nechybí jí napětí ani překvapení, ba ani kapka romantiky (a taky má moc hezkou obálku).

06.09.2023 5 z 5


O čem se nemluví O čem se nemluví Jess Lourey

Kniha má zvláštní svébytnou atmosféru, danou možná i tím, že vypravěčkou příběhu je mladinká dívka na prahu puberty. Autorce se podle mého ve vyprávění povedlo dobře postihnout určitou míru dětské naivity s napůl dospělým pohledem, který v osobě Cassie kombinuje, i poněkud depresivní prostředí, ve kterém žije. Rozhodně od knihy nečekejte četbu plnou akce a zvratů. A vlastní závěr je takový trochu neukončený. Pachatel je sice dopaden, ale chybí nějaké vysvětlení jeho motivace. A také některé otázky, které si čtenář v průběhu četby klade, zůstanou víceméně nezodpovězené - jaké podivné kšeftíky vlastně přesně měl Cassiin otec a policejní seržant Bauer? Proč Cassie spala ve skříni a bála se skřípění schodů? Co se dělo u nich ve sklepě? Čtenář se může z náznaků jen domýšlet.

23.08.2023 3 z 5


Vzpomínky má každý Vzpomínky má každý Alžběta Ottová

S autorkou zabrousíte do třeba Edinburgu, Londýna. Amsterodamu, Paříže i na Kanárské ostrovy, budete s ní kupovat a upravovat domek, prožijete peripetie související se zdravotním stavem, vypravíte se s ním se psem na cvičiště, psí soutěž i k veterináři. Do toho jsou přimíchány vzpomínky na dětství, rodiče a další příbuzné. Jednotlivé kapitoly nejsou nijak chronologicky řazené, knížka je vlastně napsaná tak, jako když se plká někde u vína a člověk vypráví to, nač si zrovna vzpomene. Takže kapitola klidně začne cestou na dovolenou ve Vídni, aby autorka pokračovala vzpomínkami na své slovenské příbuzné.
Jde o takové hodně nenáročné čtením pro chvíle, kdy si nechcete zatěžovat hlavu dějem.

03.08.2023 2 z 5


Jen moje štěstí Jen moje štěstí Adele Parks

Kniha přináší zajimavé téma toho, co s člověkem může udělat náhlé zbohatnutí. To přináší nejen uspokojení a štěstí, ale i nečekaná úskalí a problémy, včetně obyčejné lidské závisti. Otvírá i otázku, jak dobře vlastně člověk zná své nejbližší, ať již partnera nebo přátele. A nechybí tu ani detektivní linka, byť není hlavní linií celého příběhu.
Knížka měla trochu pomalejší rozjezd, ale její druhá polovina to docela vynahradila. Má větší spád a ve chvíli, kdy už člověk má pocit, že je na samém konci, tak přijde nečekaný a z mého pohledu hodně překvapivý závěr.

24.07.2023 4 z 5


Odvoz pro Sáru Odvoz pro Sáru S. C. Lalli

Kniha má dvě vypravěčské linie . V té jedné sledujeme přeživší Sáru, která se pokouší zjistit, zda obětí vraha měla být ona, a současně postupně odhaluje svou minulost i to, do čeho se zapletla s cílem zajistit si dobrou práci po skončení vysoké školy. Ve druhé linii se vracíme do minulosti zavražděné Sáry, a to prostřednictvím jejích deníkových zápisků. U obou dívek nám autorka dává i nahlédnout do jejich rodinného zázemí. I když popis knihy zní možná trochu složitě, tak myslím není problém se v knize zorientovat - obě linie jsou odlišeny nadpisy kapitol. Líbilo se mi, že postavy nejsou černobílé, každá měla nějakou světlou stránku, ale i ty horší, Kniha se četla velmi dobře - má spád, nepostrádá napětí. A závěr byl docela překvapivý - tedy aspoň já jsem ho nečekala.

12.07.2023 4 z 5