Nikolas0311 Nikolas0311 diskuze u autorů

☰ menu

Stephen King

Pro mě je Stephen King srdečný záležitost. Dnes čtu mnoho autorů, ale ten kdo mě donutil číst knihy byl samotný král hororů. Vždy výborný děsivý příběh s neuvěřitelně propracovanými postavami. King by mohl být psycholog, protože to jak se do svých charakterů umí vcítit, jak je vytvoří tak, že máte pocit, že je to skutečná postava a ne nějaká figurka v knize na které vám ani nezáleží. Mnoho lidí tohoto mistra obdivuje, ale bohužel najdou se i tací co ho kritizují. Nechci nikomu brát názory ani vnucovat svoje. Každého zaujme něco jiného. Ale chci zde vysvětlit věci, které lidé na Kingovi nejvíce kritizují.

a) Popisnost - Já vím, že v dnešních knihách popisnost nehraje velkou roli, ale King je ze staré školy a musíte i vy, kteří tu popisnost nenávidíte uznat, že jak si představý městečko do toho plno obyvatel, kteří mají svůj život, svou práci...a pak to celé sepíše a dokáže popsat i malou lékárničku na tři stránky to je neuvěřitelné!!!! Mimochodem pravý spisovatel by se měl hodně rozepisovat a ta popisnost je důležitá a jestli tyto části přeskakujete tak jste neuvěřitelní blbečkové! Pardon.

b) Vulgarita - Už jsem se zmínil, že postavy v jeho knihách působí reálně a to díky myšlenkám, popisnosti, ale i dialogům. Závisí na tom kdo mezi sebou komunikuje. Většinou Kingovi dialogy jsou tvořeny nespisovností a také vulgaritami. Ano vulgaritami! Pokud v příběhu je člověk, který je klidný tak mluví slušně, ale když
v něm vystupují třeba puberťáci (např. To) tak nemůžete čekat, že budou mluvit jak z dětské knížky. Dialogy jsou prostě reálné a mezi skutečné dialogy patří i ta vulgarita tak to prosím pochopte!

c) Strach - Mnoho lidí kritizuje ( i ti co se jim Kingovo dílo líbí ), že jim jeho knihy nenahánějí strach. Čtou třeba na obálce: Král hororů, Doporučujeme nečíst tuto knihu v noci a o samotě, Nejděsivější Kingova kniha jaká kdy byla napsána...
Vy byste měli pochopit, že písmenka na papíře vás za žádnou cenu nemůžou vyděsit. Tak co? Všechno závisí na představivosti! Jednotlivé kapitoly si představujte a uvidíte. Věřte mi, že představivost je mnohem děsivější než jakýkoliv hrůzostrašný film. Pak když ji zapojíte tak vás King bude šokovat a hlavně děsit!

Stephena Kinga prostě doporučuji a je to jeden z nejlepších spisovatelů na světě!
A každý by měl alespoň jednou v životě něco vyzkoušet od tohoto hororového krále!

13.02.2018