lazarus lazarus diskuze u autorů

☰ menu

Yuval Noah Harari

Ehm, tak po přečtení tohoto musím asi vlastní názor na autora lehce poupravit.

https://magazin.aktualne.cz/kultura/literatura/yuval-noah-harari-rusko-cenzura-putin-trump/r~4b440c1cb06611e9b7740cc47ab5f122/

https://nazory.aktualne.cz/kdyz-se-harari-podvolil-putinovi-prestal-byt-filosofem/r~d818cd8cb2a811e9bb450cc47ab5f122/

Po přečtení knížky jsem byl docela nadšený nadhledem a vůbec přístupem Harariho k lidstvu. Ovšem teď mám dojem, že jeho světonázor se s tím mým docela slušně rozchází. Tak snad moje páteř zůstane do budoucna rovnější než jeho.

27.03.2022


S. T. Joshi

Já teda nevím, Křídla 1 jsem si koupil, další už ani omylem, i když zpracování knížky po grafické stránce je pecka, obsah byla bída. Není náhodou Joshi jen obyčejná vyžírka a zlatokop, těžící ze známého jména?
Možná je znalec Lovecraftova díla, ale to já taky.
Ty rádoby Cthulhu pokusy dalších rádoby pisatelů nestojí za starou belu, nebo Belu?
Lovecraft byl jen jeden, svět který stvořil je prakticky ucelený a ve všech směrech popsaný a až na občasné povídky renomovaných autorů v podobném duchu mě v něm nic nechybí.
Ty, s prominutím, srance v Křídlech jsou jen pokusy amatérů svézt se na zlaté žíle

17.09.2021


Dan Simmons

Jak říká uživatel "mutace" , přeceňovaný autor...
Docela by mě zajímalo proč přeceňovaný.
Co Simmons napíše, to se čte jedním dechem a na posezení. I když ne každá jeho knížka je nejlépe hodnocená, stejně i ta slabší je zábavnější než většina literatury.
Jde totiž o jazyk a myšlenky. Jazyk pan autor má hodně vytříbený, to bude asi jeho vzděláním, a jeho příběhy jsou plné nápadů a myšlenek pro další zamyšlení.
Je pravda, že Simmons občas použije cizí dobrý nápad, ale dokáže jej rozvést do jiné roviny a z jiného pohledu. V tomto ale není sám a třeba King dělá úplně to samé a stejně úspěšně. Oba jsou tak mistry svého řemesla a oba mají občas slabší období kdy vyplodí tu menší, tu větší dílko. A že jsou Simmonsovi knihy tlusté a mají hodně stran? Vyjma Ilionu, kde dostal obyčejný spisovatelský průjem, jsem u každé byl nešťastný když příběh skončil, protože bych se u něj bavil dál a dál.
V každé jeho knížce je navíc poznat dlouhá a důkladná příprava. Je to očividné u Terroru, je to očividné u Hyperionu.
Navíc, jeho knížky jsou ve větší míře nádherně zpracované co se nakladatelství týče. Viz Kantos Hyperionu, Hladové hry, Pustá duše, nebo poslední Zimní přízrak

23.10.2019


Neal Stephenson

Je zajímavé, že i když má Stephenson prakticky všechny knihy vysoko hodnocené, přece jde o hodně minoritního autora. Alespoň v našich krajích. U mě patří mezi oblíbené a hodně zajímavé autory a jeho knížky jsou skoro vždy gurmánským zážitkem. Trochu se u mě shodil Sedmeroevem na jež jsem se hodně těšil a očekávání splnil ze dvou třetin. Ale nešť, beru to jako experiment. Doufám, že u DODa to napraví.

27.04.2019


Emil Křižka

Ale no tak, pane "pankaplanE". To se nedělá. Kazíte to mystično a tajemno kolem této ptákoviny :)
Jak k tomu přijde natěšený čtenář, toužící po něčem méně přízemním, než je realita sama? Teď, po Vašem prozrazení alter ega mrtvého tvůrce, přestane vypadat dostatečně mrtvým a dílko ztrácí u té správné cílové skupiny ten šmrnc...

23.03.2016


Greg Egan

Na databázi očividně nedoceněný a nečtený spisovatel.
Pro mě nový objev. Místy připomíná Neala Stephensona, ale na rozdíl od jeho srozumitelných myšlenek dovádí ty své až na hranice pochopení obyčejnému laikovi. Sbírka Axiomat mě dostala. Nové, svěží nápady jsou podložené velice širokým záběrem Eganových znalostí. Právě mám rozečteno Luminous, což si s Axiomatem v originalitě nezadá a Diasporu, která je ze začátku docela těžká na představivost, ovšem postupně se do světa Polis Koniši dostanete a příběh dostane úplně jiný rozměr.
Na obálce Luminous je hláška od Stephena Baxtera :
"Greg Egan je nejvýznamější autor sci-fi 21.století... Čtěte Egana dnes, protože zítra ho budou číst všichni."
Tak s tím si dovolím nesouhlasit. Eganova tvorba totiž není ani náhodou pro každého. Počítejte s velkými nároky na představivost a alespoň určitou úrovní vědomostí z IT, kybernetiky, biologie a fyziky.

11.09.2015


Emil Křižka

To jsem zvědav na komentáře ke přečtené knize. Sám do toho investovat nehodlám ani desetník. Vypadá to totiž na takový malý český BlairWitch.
Mimochodem dokument o smrti autora snad nikdo nemůže brát vážně.

05.06.2015


Stephen King

Moje nejoblíbenější Kingova knížka je Temná půle.
Vrabci jsou kouzelní.

09.04.2013