Kapis Kapis diskuze u autorů

☰ menu

Petr Hampl

Skvělý analytik, který se nebojí jít se svými perfektně konstruovanými a poctivým studiem podloženými teoriemi s kůží na trh. Nejzakazovanější a nejčtenější sociolog, jehož argumentace na živo i v knihách vás usadí na prdel. Je jasné, že progresivní takzvaně levicová mládež, která vyrůstá s mnohem nižšími nároky na vzdělání v našem degradujícím školním systému a která se bojí maturity z matematiky, musí vzteky bublat a zuřit. Jediné, na co se pak zmůže je kydání špíny na netu, nálepkování a ti nejaktivnější blbci pak dokážou zmařit i nějakou tu přednášku. Naštěstí to je tak vše, do přímé diskuze se nikdo z nich jít neodváží, bo by je příslovečně roznesl na kopytech. Proto budou vždy jen nenávistně prskat z bezpečné vzdálenosti. Je třeba naslouchat vzdělaným, cizím zájmům nezaprodaným, lidem jako je Petr Hampl!

06.10.2020


Marian Kechlibar

K textům tohoto matematika jsem se dostal náhodou a po přečtení prvního jsem přečetl všechno možná rok dozadu. Jeho články jsou skvělými analýzami, vždy s velice důsledně podloženými dohledatelnými zdroji (zpravidla v cizích jazycích), precizně vystavěné na datech a statistikách, položeny do širokých souvislostí. Autor má obrovský přehled o historii, stávajících pokrocích ve vědě, politické situaci nejen v Evropě a nic netahá někde z hlubin spekulací nebo pocitů a jeho trefné názory jsou dost neprůstřelné. Exaktní přístup matfyzáka pak okořeňuje suchým humorem, který primárně nikoho neuráží, ale umí bodnout přesně do podbříška některých "progresivních" hnutí dneška, které nám tu kážou jak jsme všichni mimo úzký okruh politicko-kulturní pražské elity hloupí a k ničemu. A možná mě nadchl i proto, že je narozen jen o rok dříve než já, oba máme technické vzdělání a jsme z Ostravy :)

Okamžitě jsem skoupil a předobjednal všechny jeho knihy a doporučuju ho ke čtení všem, kdo mají otevřenou hlavu a oči!

30.07.2019


Philip K. Dick

Jeden z nejlepších autorů Sci-fi. Trochu to synek přeháněl s drogama a podle toho pak i vypadají jeho knihy. Jsou jednoduše geniální:) Ve své psychóze jednou obvinil S. Lema, který je také můj oblíbený autor SF, z toho, že neexistuje a že ty knihy za něj píše skupina lidí. A sám jich napsal skoro čtyřicet. A já jich mám pouhých dvanáct, musím se polepšit!

21.09.2018


Lubomír Man

Jako dítě krásného, spokojeného a bezstarostného chlapeckého věku, jsem měl v pokojíčku nástěnku a tam jsem, krom jiných cypovin, měl na obdélníčcích z tvrdého papíru své nejoblíbenější spisovatele a jejich knihy - je mi jasné, že pro děcka dnešního digitálního věku něco nepředstavitelného. Jestli ještě čtou vůbec. No a mezi Foglarem, Zapletalem, Mayem a Vernem figuroval na třetím místě Lubomír Man. Jeho knihy o sportu pro mládež byly úžasné a dodávaly nadšení do našich venkovních činností. Domů se po škole akorát hodily věci a zpátky se chodilo až večer, že? Sedět doma kvůli Veze v úterý a Magionu ve čtvrtek moc nebavilo.

A tohoto úžasného ostravského spisovatele jsem objevil znovu, a to na Literárních novinách, jako kritického komentátora politických událostí. Z jeho názory veskrze souzním, a jsou mi sympatické, proto si určitě zaslouží pozornost a s chutí ho připojuji k té sbírce velikánu, které mám v oblíbených.

pro káju: možná by neublížilo trochu prosvištět, jak se píše česky, ale pan spisovatel měl pravdu, Američani - nebo tedy ti, co to tam vedou, jsou zločinci. A ne ledajací.

18.01.2017


Zbyněk Fišer

Nebylo příliš významných osobností, které kritizovali socialismus a po tzv. převratu v roce 89, když to viděli, co se děje, tak pokračovali v kritice té neoliberální rozkrádačské divočiny. Četl jsem pouze Šamana a Cybercomics - což je naprostá opomenutá perla mezi českým Sci-fi a cyberpunkem - ale tohle mi stačilo, abych si p. Fišera oblíbil jako autora i člověka. Hluboce se skláním před jeho památkou a opakuji: Kouření škodí zdraví!;-)

26.10.2015


Umberto Eco

Jeho knihy opravdu nejsou pro každého - a některé teoretické práce by určitě nezaujaly ani mně, ale jeho romány to je prostě něco úžasného. Ta hloubka a znalosti, kterými oplývá, to nezbývá jednomu, než smeknout.

Koka: podle mne ten čestný doktorát nedostal právě kvůli úžasnému Pražskému hřbitovu. Tak jen nevím, jestli naši akademici jsou tak moc zabednění nebo židovští;)

23.06.2015


Ernest Thompson Seton

V dobách dětství a chlapectví, kdy jsme lítali po lesích, kolem řek, po horách a vůbec jsme byli skoro pořád venku, kdy naštěstí ještě neexistovalo tolik elektronických zabíječů časů (v TV bylo v úterý Vega a ve čtvrtek Magion), které deformují dnešní mládež, kdy se jezdilo na první tábory, kde jsme si kopali sami i latríny, lednička byla v potoku a drželi se bobříci samoty a mlčení, knihy E.T.Setona byly ty, které tomu dávaly nádech romantiky. Navíc byly taky poučné a příkladné k následování. Ochrana přírody a život v ní mě i díky E.T.Setonovi asi nikdy neopustí.

30.10.2014


Andrzej Sapkowski

Mistr pera! Sága o Zaklínači je rozhodně jedno z nejlepších fantasy vůbec. Drsné, krvavé, sprosté, strhující, vtipné, ale i dojímavé Slovanské nebanální a důkladně propracované fantasy. A psáno skvělým jazykem! A hlavně ty analogie s dnešním světem, klidně to můžete překlopit do dnešní doby a ono to furt funguje. Úplně si vzpomínám na tu chvíli, jako by to bylo včera, kdy jsem v Geraltovi (RIP), ještě starém, když býval na Stodolní a Stodolní bývala obyčejná cygánská ulice, kde ještě nebyl ani Černý pavouk, koupil druhý díl povídek od Sapkowského. Kamarádi měli zbylé dva díly a ty jsme četli dokola, půjčovali je a byli jsme z nich odvařeni. Od té doby mě Sapkowski nepustil!!

24.10.2014


Honoré de Balzac

Jeho knihy mě dostaly zpátky k četbě po pubertě a je to vůbec můj první "klasik", kterého jsem četl. Jeho pečlivá popisnost a krásným jazykem provedeno vykreslení děje, mě vedou k přesvědčení, že není nic co by neuměl trefně popsat a dát toho i pořádnou dávku emocí, takže čtenář to prožívá naplno.

31.07.2014


Louis De Bernières

Výborný spisovatel. Jak dokáže míchat masakry typu rozpáraných střev či posraných shnilých řití v zákopech a lidskou krutost s jemnými city a romantikou, je úchvatné. Jeho styl psaní je strhující, čte se to samo. Jeden z nejlepších současných autorů.

29.07.2014


Thomas Ott

Geniální autor, svou techniku schratchboardingu má dokonale zvládnutou a příběhy jsou temné, brutální až z nich mrazí. Pokud u nás ještě někdy něco vyjde, okamžitě to kupuju!

03.03.2014


Karel Čapek

Jeden z našich nejzásadnějších autorů. Jeho Voltairovská tolerance, nadhled, moudrost a vtip dělají z jeho děl stále aktuální a úžasné čtení.

03.03.2014


Janusz Andrzej Zajdel

Se S. Lemem můj nejoblíbenější polský autor, jeho věci jsou mrazivé, děsivé a nejhorší na tom je, že se dost jeho vizí tak nějak vyplňuje.

03.02.2014


Stanisław Lem

Jeden z mých nejoblíbenějších SF spisovatelů. Hodně se mi na něm líbí, že řeší věci do hloubky. Většina spisovatelů napíše, že loď plula vesmírem, zažila to a to a nakonec se vzali a byli šťastní, ne tak Lem, ten když v jeho románu loď vypluje, tak hrdinové jsou lidé z masa a kostí a musí řešit, kde se najíst, kde jít na záchod a všechny tyhle naprosto podstatné věci, o které jiní autoři se nenamáhají ani zavadit.

03.02.2014


Larry Gonick

Jeho Komiksová historie světa je naprosto úžasná, s takovým nadhledem a vtipně jen tak někdo něco nenapsal. A rozhodně ne dějepisný seriál. Ten však vůbec není vhodný pro děti, o iluze mohou přijít i v pozdějším věku;)

21.01.2014


François-Marie Arouet

Můj nejoblíbenější filozof. S jakou lehkostí a cynismem dokázal rozumově zpourážet církevní dogmata a neotřesitelné pravdy v té době je až neuvěřitelné. Jeho filozofický slovník je tak úžasné dílo, nedivím se ani trochu, že zapřel jeho autorství. Kdo by chtěl skončit na hranici, že? Jeho citáty jsou jedny z nejmoudřejších, které lze najít. S jeho nepochopením se zabíjením pro jiný názor a mnohými jinými se plně ztotožňuju.

10.01.2014


Bryan Talbot

Čím víc jeho komiksů čtu, tím se stává oblíbenějším, evropským tvůrcům ti američtí holt nesahají moc vysoko.

10.01.2014


Kája Saudek

Škoda, že už nic nenakreslí, nekorunovaný král českého komiksu.

06.01.2014


Nick Cave

Výborný muzikant, teda aspoň s Bed Seeds. Jeho dvě knihy jsou velice rozdílné, ale obě stojí za to přečíst, obzvlášť Oslice, to bylo ale psycho!!

25.11.2013


J. R. R. Tolkien

Co psát k Tolkienovi? Pán prstenů mluví sám za sebe.

07.11.2013