Driftersoul Driftersoul diskuze u autorů

☰ menu

David Yeadon

Po přečtení cestovatelských dojmů D.Y. z jihu Itálie (Čtvero ročních období v Basilicatě - viz. komentář) nemohu jinak, než konstatovat: mám obrovský obdiv k univerzálním znalostem a moudré životní filosofii tohoto autora, malíře a tak trochu i kuchaře :-).

08.03.2023


Edna O'Brien

Josephine Edna O'Brien, je irskou spisovatelkou románů, dramat, básní a povídek. Je označována za "nejtalentovanější ženu dnes píšící v anglickém jazyce" nebo jako "jednu z velkých tvůrčích spisovatelek dané generace". Její díla se často soustřeďují na vnitřní pocity žen, jejich problémy ve vztahu k mužům a ke společnosti jako celku.

Do ruky se mi dostala v (Penguin Books) paperbacku její první a hned průlomová novela "The Country Girls" z r.1960, která zde bohužel nemá svou stránku. Je součástí pozdější trilogie bořící mnohá tabu v poválečném Irsku. Je o dvou mladých venkovských dívkách, které spolu strávily dětství. Potom co opustily bezpečí klášterní školy, se snaží v prostředí velkoměsta osamostatnit, najít si místo v životě a lásku. Zároveň bojují (i přes své velmi rozdílné povahy) o udržení přátelství. Je to citlivý příběh o radostech i bolestech dospívajících dívek a pohled na svět vnímavýma ženskýma očima. Kniha byla v roce 2019 zařazena BBC do seznamu 100 nejvýznamnějších anglických novel. Škoda, že česky dosud nevyšla.

11.07.2020


Jaroslav Vácha

Vážená paní Dino,
před lety jsem přečetl jeho dvě úžasné knihy o cestování. "Španělská cesta" a "Cesty a poutníci". Dnes, shodou okolností, se k nim ve vzpomínkách vrátil. A kdesi i vyhledal úryvky/citáty z nich tehdy vypsané. Tak moudré a krásné. Tak hluboce oslovující všechny, kdo milují cesty, kamkoliv.... Pak našel tuto stránku o panu Váchovi - Vašem dědečkovi. A mám slzy v očích. Takoví lidé jako on by neměli umírat. Svět by byl pak citlivější, krásnější, svobodnější. Můžete být na něj MOC, MOC hrdá.

03.06.2018