de_baques de_baques diskuze u autorů

☰ menu

Miloš Zeman

Člověk, který doslova proti všem (kdo ovlivňují veřejné mínění) vybojoval druhý prezidentský mandát. Spisovatel narozdíl od VK není valný, ale prezident byť s řádkou chyb (kdo je nemá) je příkladný.

30.01.2018


Petr Hájek

Autor, který se v dnešní velmi konformní době nebojí říkat vlastní názor na různá témata. Jeho základní snahou je, aby lidé nekonzumovali tupě informace, které jsou do nich marketingovým způsobem tlačeny z médií, ale aby si kladli otázky (obvykle to shrnuje do jedné základní - cui bono - v čí prospěch) a přemýšleli. Viz internetový časopis protiproud.cz.
Pamatuji se na jeden neuvěřitelný rozhovor v ČT o jeho (tehdy nové) knize Smrt v sametu, kde se ho uštěkaná redaktorka (která ji evidentně vůbec nečetla) ptala neustále dokola na jeden odstavec o Václavu Havlovi, který byl v kontextu celé knihy tak zoufale nepodstatný, že musel každý dát za pravdu jeho předchozí knize (hodně o médiích) Smrt ve středu.

27.03.2017


Václav Klaus

Líbí se mi především jeho zápisky z cest, které pravidelně čtu na klaus.cz, jeho postřehy a komentáře dokáží čtivou formou přiblížit různé na první pohled nezáživné konference, kulaté stoly apod., ale nejenom to, Klaus si všímá i cesty samé, lidí v okolí.
Druhou pro mne velmi zajímavou kapitolou jsou jeho rozhovory, ze kterých je patrné, že na rozdíl od standardního politika (typicky náš "premiér") nepřednáší snůšku fádních frází, ale předkládá čtenáři myšlenky, názory, se kterými třeba nemusíte souhlasit, ale nutí k zamyšlení.
Svými zásadovými (ideovými) postoji budí dlouhodobě kontroverze a zuřivou kritiku především ve světě médií a levicových intelektuálů (což se často prolíná), ale z delší perspektivy se jednoznačně ukazuje "ten člověk má pravdu". Kdo si dnes vzpomene na jeho tehdejší kritiku "z jiné planety", kde varoval před Schengenem a rušením hranic...kdo si dnes vzpomene, že byl posledním, kdo stále odmítal podepsat Lisabonskou smlouvu, díky které nám může EU nařídit téměř vše (kvóty...) bez ohledu na náš názor.

24.03.2017