Zvonokosy III. - Lázně

Zvonokosy III. - Lázně https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70336/bmid_zvonokosy-iii-lazne-j14-70336.png 4 45 9

Zvonokosy série

< 3. díl

Proslulý satirický román s námětem ze života malého jihofrancouzského vinařského městečka po 1. světové válce. Děj se odvíjí v posledních letech třetí republiky. Autorova kritika se zaměřuje hlavně dvěma směry - proti medicíně, která se v této době stává nikoli posláním, nýbrž výnosným obchodem, a také proti politickým korupčníkům, které v knize stělesňují zvonokoský starosta Pěšinka, senátor, který se dovede každé vládě skvěle přizpůsobit.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Odeon
Originální název:

Clochemerle les Bains , 1963


více info...

Přidat komentář

aliza
11.02.2023 3 z 5

Třetí díl Zvonokos, v podobném duchu jako první dva díly. Úsměvné pasáže střídají ty nudnější.

Afilada
06.04.2021 4 z 5

Skoro čítanková klasika, potěší, pobaví, poučí. Plno životních mouder s nadhledem a laskavostí.


PeterBahn
25.12.2020 4 z 5

Za mne docela důstojné završení "zvonokosské trilogie".

pepa4081
06.06.2020 3 z 5

Části knihy se mi líbily stejně jako předešlé dva díly. Některé kapitoly už mne tolik nenadchly. Především tam, kde šlo o dohadování o zásluhy a moc. Také se mi nelíbilo, že milostné hemžení už zde nebylo tak vesele lidské, ale šlo spíš o omlouvanou prostituci. Přesto je zde opět množství moudrých myšlenek, platných stále. Mou nejmilejší postavou z celé trilogie se stal Dr. Funebral.
Uspokojivé.

Marla
27.09.2019 5 z 5

Jak se snese víno s vodou? Ve Zvonokosech to znamená křik a hádky a následný úžas, že i z vody se dají vytriskat peníze. A to hodně peněz. Zvonokosy se mění k nepoznání, dávno už nejsou zapadákovem, lázně z nich udělají módní místo pro rekreaci a vodovinou léčbu/samozřejmě pod dohledem lékařských kapacit!, pacient je majetkem lékaře!/. Městečko je natolik zaplněné množstvím víceméně svérázných postav, že se snad nikdo nemůže nudit. A že se blíží nějaká válka? Co je nám do ní....Ať žijou Zvonokosy!

druzickaster
20.06.2018 5 z 5

Výborná kniha. Že je pokračování Zvonokos jsem zjistil teprve nedávno a hned jsem si tyto knihy pořídil. Za sebe můžu říct, že Lázně jsou asi nejpovedenější z této trilogie. Je v nich humornou formou popsaná taková životní pravda, že je to až neskutečné. Moderní lékařství , zdraví lidí jako kšeft jako nosná myšlenka knihy a i na konci vyobrazený počátek války. Ten mě zaujal z pohledu francouzů, kde, no válka nebude, pak teda bude ale počkáme na hranicích. Na východě se válčilo druhým rokem a tady.... nic, co je nám do nějakého Polska nebo Československa.... Člověk to všechno ví, ale stejně to s ním nakonec zamává. Každopádně jsem rád za čas strávený ve Zvonokosech a rád jsem se poznal se všemi obyvateli, knihy si určitě ještě přečtu a můžu celou trilogii jen doporučit.

Liana
02.10.2017 3 z 5

Tak ako u predchádzajúcich dielov, aj tu mám rozporuplné pocity. Na jednej strane vtipné a trefné pasáže, na strane druhej dej viacmenej priamočiary, bez väčšej zápletky a koniec... ten ma celkom sklamal. Celkovo mi to prišlo také nemastné neslané a čo sa humoru týka, poznám aj omnoho veselšie a vtipnejšie knihy. Ale... koľko ľudí, toľko chutí.

Kulhavá
14.11.2016 5 z 5

U všech dílů Zvonokos nelze jinak než se smát :-) Skvělý humorný román. Jsem moc ráda, že jsem se po letech k této trilogii vrátila, dnes se u ní bavím daleko více než dříve :-)

maryzka
21.04.2012 2 z 5

opět jsem přečetla kousek a musím se smát ovšem jsou zde nové postavičky což mě mrzí nebot odsunuli staré nevíme o nich nic. ale politik Pěšinka nezklame připomíná mi jihného politiky, který je dnes ředitel šumavského parku, ovšem bych docela chtěla dělat nezaměstnaného - Vincek Pajda znalý zákona se zaregistroval jako nezaměstananý a žije si líp než lidi kteří jsou zaměstnány. No jinak 3 díl nestojí za nic plete se do toho počátek druhé světové války

Štítky knihy

francouzská literatura

Autorovy další knížky

Gabriel Chevallier
francouzská, 1895 - 1969
1981  76%Zvonokosy
1969  79%Zvonokosy II. - Babylón
1969  77%Zvonokosy III. - Lázně
1988  68%Mlhobřehy
1992  78%Zvonokosy / Babylón / Lázně

Kniha Zvonokosy III. - Lázně je v

Právě čtených1x
Přečtených78x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce95x
Chystám se číst5x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x