Zvoník z Cukmantlu: Dvacet pozapomenutých osobností předválečných Jeseníků

Zvoník z Cukmantlu: Dvacet pozapomenutých osobností předválečných Jeseníků https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496196/bmid_zvonik-z-cukmantlu-dvacet-pozapomen-Dre-496196.jpg 5 10 5

Oblast Jeseníků a podhůří byla odedávna bohatá nejen na ložiska železné rudy či rozsáhlé zalesněné plochy, ale i na významné a zajímavé lidi. Vysídlením původního německého obyvatelstva po druhé světové válce však paměť na drtivou většinu z nich zanikla. Kniha si vetkla za cíl toto přerušení historické a kulturní kontinuity alespoň zčásti napravit a představuje dnešnímu čtenáři dvě desítky pozoruhodných lidských osudů spojených právě s nejvyššími moravsko-slezskými horami. Po mnoha desítkách let tak znovuožije dílo šikovných umělců a spisovatelů (Bernard Kutzer, Rudolf Rittner, Josef Lowag), oblíbení správci horských chat, jako byli Rosa Grohalová z Ovčárny či sněžnický Oskar Gutwinski, opět roztočí pípy a rázovití hajní (Hugo Pekarek či František Růžek) zasednou za stoly loveckých chat. Publikaci pak uzavírá vyprávění o životním příběhu námořního kapitána Sachse z Jeseníku, světoznámého ortopeda Adolfa Lorenze a zlatohorského starosty a poslance Aloise Kunze, jehož přezdívka dala i název celé knize.... celý text

Přidat komentář

hannaCross
15.05.2023 4 z 5

Jeseníky mám velice ráda, takže jsem si s chutí přečetla zajímavé osudy lidí z Jesenicka. Kniha se četl velice dobře.

Ďobi-1968
05.02.2023 5 z 5

Od srpna 1989 jezdím do Zlatých Hor. Jeseníky a okolí je naše srdeční záležitost. Škoda že až poslední roky se začínají oběvovat knihy o lidech tohoto chudého kraje z kterého mladí po slavném sametu houfně utíkali do Brna a Prahy za lepším výdělkem. Můj otec taky odešel z ekologicky čistého Rusinského Kalinova na šachtu. Bohužel i já jsem 34 let v dole a tak jsem rád když často navštívím kraj s nejčistejším vzduchem v České republice.
Při procházkách jsem vždy myslel jak těžce se muselo odcházet místním Němcům z tak nádherného kraje. Bohužel rozpoutali pro ČechoSlováky sedmi leté peklo,tak museli nést zodpovědnost. 3 500 000 Němcům volilo Henlajnovce. Prezident Beneš věděl s nimi byly stoleté problémy.


bazyk21
04.12.2022 5 z 5

Kniha je velmi čtivá, text má spád a je krásně vypointován, byť jde "pouze" o životopisy význačných osobností Jesenicka. Krom toho jsou příběhy skvěle doplněny obrazovou přílohou, která podtrhuje kvalitu díla a zvyšuje čtenářský požitek.

Autor mi při křtu knihy vetkl do věnování mimo jiné slova "příjemné počtení". Myslím, že jsem jeho přání vyhověl a knihu si opravdu užil. Těším se na další tvůrčí počin.

pajaroh
17.11.2022 4 z 5

Nejpěknější byla část o (ne)obyčejných horalech nazvaná Lidé z hor, s těmi bych se chtěla opravdu setkat - s legendární správcovou z Ovčárny a Rýbrcoulem v čele. Také poslední tři osobnosti včetně zvoníka nezaostávaly, naopak nejméně zajímavé se mi jevily kapitoly na začátku knihy - co do osobností, to do výčtu informací (ale to asi souvisí s dobou i dostupnými prameny).
Celkově je to povedená publikace nejen pro místní a rodáky, ale i pro lidi, kteří kraj Jesenicka navštíví a chtějí si odnést více než fotky v mobilu a panděro nacpané pradědovým řízkem.

knihomolkaaa
06.09.2022 5 z 5

Už od dob mého dětství zbožňuji Jeseníky. Srdcovou záležitostí jsou pro mne právě Zlaté Hory. O koupi této knihy u mne nebyla žádná pochybnost (koupena byla přímo v Muzeu v Jeseníku při jédné z návštěv tohoto města). Publikace se četla sama, je prokládána fotografiemi, potah desky má nádhernou ilustraci... opravdu jako když se díváte na kopce okolo Bišovky.. prostě nádhera;)
. Viktor Heeger a Alois Kunz (moje nejoblíbenější osobnosti této knihy).. autorovi přeji mnoho úspěchu při tvoření dalších publikací z tohoto regionu. Knihu doporučuji.

Štítky knihy

historie, dějiny osobnosti sudetští Němci Jeseníky lesnictví, lesní hospodářství regionální literatura vlastivěda Jesenicko vysokohorská turistika

Autorovy další knížky

Matěj Matela
česká, 1992
2022  94%Zvoník z Cukmantlu: Dvacet pozapomenutých osobností předválečných Jeseníků
2023  91%Fenomén Praděd

Kniha Zvoník z Cukmantlu: Dvacet pozapomenutých osobností předválečných Jeseníků je v

Přečtených11x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce4x
Chystám se číst7x
Chci si koupit3x