Zvon pro Adano

Zvon pro Adano https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/235277/bmid_zvon-pro-adano-dtD-235277.jpg 4 23 9

Nové vydání románu z období invaze do Itálie za druhé světové války. Hrdinou příběhu je důstojník americké okupační správy, který v okupovaném městě bojuje proti hladu, špíně, nepořádkům a zvůli dosavadní fašistické moci, vrací lidem důvěru, potlačuje bázeň a dává naději na klidnou a šťastnou budoucnost, přičemž obnovení a navrácení historického zvonu je symbolem znovunastolení morálních hodnot. Román byl odměněn Pulitzerovou cenou.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

A Bell for Adano , 1944


více info...

Přidat komentář

Znedla
13.07.2022 3 z 5

Příběh z konce druhé světové války, kdy do města Adana, se spojenci, přichází Američan s Italskými kořeny major Viktor Joppolo. Ten se snaží, ač to není vůbec snadné, o obnovu města aby všichni jeho obyvatelé byli opravdu spokojení...

Bohužel, kniha nebyla můj šálek kávy, ale rozhodně nelituji, že jsem si jí přečetla.

esma
22.05.2020 5 z 5

Adano je fiktivní město na Sicílii, které autor použil jako kulisu pro změny, které čekaly celou Itálii . Po vylodění spojenců v červenci 1943 se podařilo zhruba za 6 týdnů vytěsnit z ostrova fašistickou armádu, obsadit strategický přístav Messina a pokračovat pevninou dál na sever. Za sebou nechávají své mrtvé, na Sicílii to bylo víc než 5500 a víc než 14000 raněných.

Příběh ale není o boji se zbraněmi, je to příběh „civilnější“. Je to příběh o novém začátku, po jaké cestě se dát, co lze zapomenout/nezapomenout. Vzorek obyvatel je naprosto běžný, průměrný, kdo je ale nadprůměrný a vyniká, je hlavní hrdina Victor Joppolo v pozici vyššího důstojníka správy města. Vede si dobře a daří se mu zabezpečovat základní potřeby obyvatel. Ale také chápe, že pouze materiální saturace je málo, že přechod do nových časů musí provázet něco, co lidi drželo a stmelovalo přes generace. Proto ten nápad se zvonem, který byl za války přetaven na zbraně a teď Adanu chyběl. Zvon se stává symbolem návratu naděje, symbolem změny k lepšímu.

Není snad ani podstatná ta dramatická zápletka s generálem Marvinem. Byl to vzteklý a mstivý muž, navíc reprezentoval úplně jinou sféru : vojenství, tvrdost, disciplínu. A v armádě se jednoznačně musí rozhodovat rychle, poslouchat ještě rychleji, často i za cenu ztrát. Není čas na učení demokracie, jak to dělal Victor. Proto se vám určitě postava generála nebude líbit.
Ale knížka je to krásná.


Slůník
19.02.2020 5 z 5

Řeknete si "knížka o 80 let starých událostech". Ale zdá se, že se lidé nemění. Proč mám pocit, že stejně jako major Joppolo by i dneska dopadl každý, kdo by se ve své funkci snažil sloužit lidem?!

Looka2
18.08.2019 4 z 5

80% Kniha mne pohltila až v druhé polovině při scéně návratu italských zajatců - teprve tehdy jsem pochopil proč asi dostala toho Pulitzera.

MichelleS
06.01.2019 4 z 5

Realistické, opravdovost a zkušenost z příběhu vyzařuje. Možná proto se mi četl trochu hůř a působil všedně, možná i v kontrastu s předchozí knihou, která byla gejzírem fantazie. Ale vyplatí se číst do konce, protože pak se i banální historky jeví jinak. Pocit štěstí lze najít v nesobecké práci pro druhé. Je třeba lidem naslouchat, i zdánlivě podružná věc může mít velký význam.

kolacky
23.04.2015 4 z 5

Viz můj komentář k vydání z r. 1970. Opakuju se, ale nebylo to špatné.

kolacky
23.04.2015 4 z 5

No... Tu Pullitzerovu cenu bych dala, jedině kdyby byl býval ten zatracený dopis generálu Marvinovi někdo bytelně zašantročil nebo aspoň polil vínem tak, aby nebyl k přečtení. Jinak to zas tak špatné nebylo, jak jsem se podle dostupných materiálů obávala.

Koka
04.09.2013 4 z 5

Pro mne první a (zatím) jediná kniha, která pojednává o slavném "Dni D a co se dělo pak" z poněkud jiného úhlu - nejde o bojiště, zákopy, výstřely, ale autor připoměl jinou, v literatuře opomíjenou záležitost, a sice, že na osvobozených územích bylo zapotřebí také nastolit a nejdřív vlastními prostředky suplovat, posléze vybudovat "normální", poválečnou občanskou správu. V italském městě Adano se tak správy města ujímá idealisticky vykreslený americký důstojník s italskými kořeny (a znalostí italštiny) a v záplavě starostí o zásobování a rozvrácenou morálku místních lidí i vlastních spolubojovníků si klade za cíl navrátit městu zvon, který na příkaz Mussoliniho byl roztaven a použit pro zbojařství. Zvon se stane pro místní lidi i pro dočasného správce symbolem morální obrody a návratu ke křesťanským hodnotám, a tak jeho nahrazení je věcí prvořadého významu. Tématem i vtipným podáním přitažlivý příběh hýří množstvím klišé - nejtupější zupácké hovado osvoboditelské americké armády je samozřejmě v hodnosti generála, Američané do městěčka sice vnášejí prvky demokracie, ale také neúctu ke staletým uměleckým hodnotám, jejichž význam nejsou sto pochopit, místní fašisté rychle obrátí kabáty a přisluhují novým pánům, místní děti jsou za žvýkačku schopny hodit se pod kola aut atd.). Kniha podává zajímavý a - dle údajů ze životopisu autora i autentický - obraz chudé, rozvrácené Itálie a podmínek, za kterých osvoboditelská armáda přinášela zemi "nový řád".

zoew
10.04.2013 4 z 5

Příjemné čtení z období druhé světové války, ale v podstatě se ani nedá říct, že by to byla válečná kniha, o válce se tam spíš jen občas mluví. Podle mě je to spíš román o lidskosti, empatii a dobrotě.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) americká literatura Itálie invaze

Autorovy další knížky

John Hersey
americká, 1914 - 1993
1947  76%Hirošima
1970  84%Zvon pro Adano
1961  95%Jen pouhý oblázek
1962  67%Kupec dětí

Kniha Zvon pro Adano je v

Přečtených28x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených1x
Knihotéce36x
Chystám se číst18x
Chci si koupit4x