Zvířata ve Třetí říši

Zvířata ve Třetí říši https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35965/bmid_zvirata-ve-treti-risi-domaci-mazlic-BWY-35965.jpg 3 17 3

Domácí mazlíčci, obětní beránci a holocaust. Historická studie poukazuje na důležité a dosud nezkoumané vazby mezi tím, jak zacházeli nacisté se zvířaty a jak zacházeli s lidmi, které považovali za biologicky méněcenné, zejména s Židy, Romy, homosexuály či duševně nemocnými. Kniha analyzuje, jak využívali a manipulovali tradiční (judaistické, křesťanské, polyteistické) i novodobé postoje ke zvířatům a poznatky moderní biologie, aby odpovídaly jejich vlastní symbolice, mocenským zájmům a ospravedlnění genocidy. Inspirativní práce si všímá širšího kontextu ochrany přírody a boje proti týrání zvířat v nacistickém Německu a souvislosti těchto fenoménů s holocaustem.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Dokořán
Originální název:

Animals in the Third Reich , 2001


více info...

JulianaH.
JulianaH.
20.05.2021 odpad!

Problém téhle knihy spočívá v tom, že skoro není o zvířatech – a někdy ani o Třetí říši. Boria Sax bere „němé tváře“ jen jako záminku, aby mohl sám se sebou pobesedovat o úžasnosti Židů a judaismu. Třeba v kapitole o beráncích se tak neobjeví jediná skutečná ovce; a v kapitole o vlcích zase skoro chybí Třetí říše. Blahopřeji autorovi k jeho etnickému sebevědomí, ale snad by si je mohl rozvíjet někde mimo studie.

Navíc mají jeho šovinistické pasáže podobu bezvýhradné (sebe)obhajoby až (sebe)adorace. Sax – který je údajně „humanista“ a chce podporovat vědomí „sounáležitosti s přírodou“ – ochotně omlouvá, zkresluje a banalizuje jakoukoli ukrutnost, které se dopouštějí jeho soukmenovci, a to na zvířatech i na lidech (týrání drůbeže o Iom Kippur, genocidu Peršanů v biblické knize „Ester“, a hlavně košer způsob porážky – má-li náhodou někdo pochybnosti, jak strašně při něm zvíře trpí, stačí se podívat na jakékoli video na YouTube).

Kdyby kniha měla nějakou vědeckou hodnotu, takový přístup by ji snížil. Zdůrazňuji: kdyby. Kromě toho totiž s klidem cituje třeba podvržené „vzpomínky“ Mishy Defonsecové na život s vlky, protože se mu hodí, nebo se naopak vysmívá nehodícím se teoriím, které jsou přijímané a dobře podložené – vtiskování, fenozóna (u severního x jižního typu živočichů), manichejský původ dualismu atd.; přičemž například důvodem k zesměšňování Lorenzových teorií je pro něj skutečnost, že Lorenz byl členem NSDAP. A to ponechám stranou pasáže, kde Sax vypravuje děje ze Starého zákona včetně stvoření Adama, jako by skutečně proběhly. Takže věda to není.

Co to tedy je? Výlev Saxových komplexů a nenávistí (zdá se, že i ke zvířatům), sbírka konspiračních teorií a důkaz bytostného nepochopení (byť slušné formální znalosti) německé kultury. Odstavce ani věty na sebe mnohdy nenavazují. Kapitoly působí jako skladiště zajímavostí a absurdit, chybí jim vůdčí myšlenka a pokus o interprataci – kromě závěrů ve stylu „vy všichni jste zlí (skoro)nacisti/rasisti“ (včetně Darwina, Haeckela, Francise Cricka a… no prostě všichni). Poslední oddíl obhajuje zabíjení jatečních zvířat vykrvácením zaživa – s argumentem, že taková vražda má jakožto náboženský rituál „poklidnou atmosféru“.

… A pak jsem na to přišla. Tohle je totiž humoristická kniha! :) Jak jinak by autor mohl výsměšně tvrdit, že „Mauglí byl skoro nacistickým nadčlověkem“, protože v Kiplingově džungli platí řád? Nebo že práce etologa Schenkela je částečně nacistická z toho prostého důvodu, že Schenkel žil v Basileji, „což je blízko Německa“? Nebo že nacistický zákon na ochranu zvířat byl ve skutečnosti útokem na Francouze, jelikož na rozdíl od francouzského práva chránil všechna zvířata, a ne jen domácí mazlíčky?

hu_87
hu_87
26.02.2021 5 z 5

Kniha mě překvapila. Opravdu velmi zajímavé. Autor se dotýká rozličných oblastí, včetně historie (holocaust, vztah Němců k Židům v té době, z čeho byli Židé obviňováni...), na stranu druhou se dotýká tak trochu i kultury obecně a samozřejmě zvířat a jak byla různá zvířata vnímána za dob Třetí říše (a nejen za ní, autor zmiňuje i jak jsou zvířata vnímána v různých náboženstvích, především v judaismu). Bylo to dost doplňující a fakt zajímavé, doporučuji všem zájemcům o problematiku zvířat obecně a holocaustu.
Líbila se mi autorovo zmínění některých názorů, např. všechny ty kuřata a jiná zvířata, která jdou na porážku kvůli prodeji masa, zažívají rovněž holocaust, akorát v mnohonásobně vyšší míře než zažili Židé. Protože všechny ty kuřata a další, jsou držena těsně vedle sebe a nemají život, jaký by měli za normálních okolností. S tím se také pojí podobizna pekla kde se karta obrátí a zvířata se mstí lidem za to, jak se k nim chovali a tentokrát oni vaří lidi v kotlech.


whack
whack
03.04.2016 3 z 5

Nevedel som prísť na to, čo bolo pointou tejto knihy. Ukázať, že vo vzťahu k zvieratám sme všetci nacisti? Alebo naopak, prisúdiť ľuďom súcitiacim so zvieratami nálepku antihumanistov (nacisti snažiaci sa počas vojnových čias o čo najhumánnejšie porážky hospodárskych zvierat sú v tejto knihe jedným z príkladov údajných "paradoxov ľudského myslenia")? Obávam sa, že bohužiaľ druhá možnosť je správna. Časté pripomínanie, že nacisti ctili pohanské symboly a že opovrhovali antropocentrizmom, sa ľahko zvrháva v diskreditáciu pohanstva a anti-antropocentrizmu. Autor sa zamýšľa nad tým, či zákazy kóšer porážok nie sú antisemitizmom, Darwinove vedecké porovnávanie ľudí s opicami považuje za rasizmus. Okrem Darwina boli podľa neho rasisti Ernst Haeckel, Konrad Lorenz, Wilhelm Bölsche a ďalší významní spisovatelia a filozofi.

Zaujímavé sú pasáže, v ktorých sú porovnávaní s nacistami vyznávači judaizmu a kresťanstva – čo sa vzťahu k zvieratám týka. Kto by však mal záujem o túto tému, no bez zbytočného pseudohumanizmu, odporúčam skôr knihu Věčná Treblinka (Charles Patterson).

Štítky knihy

člověk a zvíře velkochovy holokaust, holocaust

Autorovy další knížky

Boria Sax
americká, 1949
2003  64%Zvířata ve Třetí říši
2018  80%Vrána v našich životech, kultuře a historii

Kniha Zvířata ve Třetí říši je v

Přečtených23x
Knihotéce8x
Chystám se číst21x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x