Zvířata jsou naši bližní – výbor z děl světových humanistů a křesťanských myslitelů

Zvířata jsou naši bližní – výbor z děl světových humanistů a křesťanských myslitelů https://www.databazeknih.cz/img/books/97_/97818/zvirata-jsou-nasi-blizni-vybor-z-del-svetovych-humanistu-a-krestanskych-myslitelu-97818.jpg 4 14 3

Knížka Zvířata jsou naši bližní je soubor krátkých kapitol vybraných z děl známých humanistů, filozofů a křesťanských myslitelů. Svým námětem je to kniha na našem knižním trhu nejen do značné míry jedinečná, ale nadmíru potřebná. Nutí čtenáře k vážnému zamyšlení nad životem zvířat v dnešní materialisticky zaměřené společnosti, nad jejich osudem a bezohledném využívání v různých odvětvích lidského konání, a to zvláště v soudobém systému živočišné výroby. Knížka je výzvou ke změně našeho vztahu k mimolidským stvořením, k soucitu s jejich utrpením a k odpovědnosti za jejich ochranu. Jan Čejka, autor tohoto souboru, po dlouhá léta pracuje v ochraně zvířat ve Spojených státech, věnuje se humánnímu vzdělávání na školách a svými články přispívá ke všeobecné nápravě vztahu člověka k přírodě a jejím tvorům.... celý text

Přidat komentář

Catherine
29.08.2017 4 z 5

Až na to věčný připomínání boha super. Když to člověk vnímá tak tam najde i spoustu věcí shodující se s jeho životem. A i když si uvědomujete utrpení zvířat přesto tam můžete najít něco co vás znovu nakope :)

whack
24.09.2015 5 z 5

"Tato kniha je psána především pro ty, kteří prožívají zklamání nad lhostejností církve a kteří se potřebují zahledět nad církev a najít oporu v Písmu, jehož pravá zvěst byla tak často církví potlačena." Vždy, keď čítam takéto spisy, srdce mi obmäkne k pojmu viera svätá - keď človek vie, že niektorí jednotlivci nie sú pokrytci a berú na vedomie aspoň ten základný boží zákon - nezabiješ. Nemôžem si pomôcť, ale aj napriek tomu mi to všetko nejako smrdí antropocentrizmom, proste sa mi to s vierovyznaniami spája. Ale určite odporúčam túto knihu podsunúť otcovi alebo mame, ak je veriaca a ohŕňa nos pri zmienke o vegetariánstve. Taktiež odporúčam každému, kto sa zaujíma o religionistiku.


Amarok
12.12.2012 4 z 5

Na knize jsou zajímavé hlavně citáty různých myslitelů. Knihu jsem víceméně rychle přeskákal, a to z důvodu, že pro mě nepřináší nic nového. To je taky důvod, že dávám hodnocení jen 80%. Kdo má zdravé svědomí a přemýšlí o utrpení zvířat do té míry, že i nějakým způsobem jedná (např. nejí maso nebo maso silně omezuje), pro toho tahle kniha opravdu nepřinese prakticky nic nového. Naopak masožrouty bez svědomí tahle kniha podle mě taky nepřesvědčí, protože je nutno změnit myšlení už před čtením takových knih. Mohu jí doporučit tudíž jen pro lidi, kteří jsou někde na hraně a začali teprve uvažovat nad tím, že s dnešním naprosto neetickým způsobem produkce masa něco není v pořádku.

Na ukázku přidávám dva krátké úryvky z knihy, které mě narychlo zaujaly.

Křesťanský teolog a humanista Albert Schweitzer řekl: "Pokud nerozšíří okruh svého soucitu na všechna živá stvoření, člověk nedojde pokoje."

Matthew Scully - autor knihy "Dominion: The Power of Man, the Suffering of Animals and the Call to Mercy", napsal: "Ať jakákoliv je naše víra či názory o morálce, vidíme-li sami sebe jako bytosti stvořené Bohem, který nás zná, pečuje o nás a má s námi své plány, pak budeme stejně vnímat i zvířata - jako bytosti zcela závislé jako jsme my sami, stvořené k účelům nad naše poznání a předurčené ke stejné smrti. Často na to zapomínáme, když mluvíme o zvířatech a o jejich právech; zapomínáme na vlastní nemohoucnost a pomíjivost našeho života."

Štítky knihy

religionistika etika ochrana zvířat Bible myslitelé

Autorovy další knížky

Jan Čejka
česká
2005  96%Jejich jest království
2010  77%Zvířata jsou naši bližní – výbor z děl světových humanistů a křesťanských myslitelů
2015  0%Magie Vědomého Uzdravení

Kniha Zvířata jsou naši bližní – výbor z děl světových humanistů a křesťanských myslitelů je v

Právě čtených1x
Přečtených16x
Doporučených1x
Knihotéce10x
Chystám se číst13x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x