Poloopice a opice

Poloopice a opice https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14521/poloopice-a-opice-14521.jpg 5 25 3

Zvířata celého světa série

< 5. díl >

Populárně vědecká knížka o všech známých druzích žíjících primátů. Seznamuje s rozšířením a způsobem života tan, poloopic, lemurů i nejmenších opic světa. Popisuje zvláštní znaky opic Jižní Ameriky, vzácné druhy chované v zoologických zahradách, paviány, mangabeje, makaky a kočkodany. Informuje o charakteristických rysech lidoopů a připomíná dosud neobjasněnou otázku existence sněžného muže. – První vydání.... celý text

Přidat komentář

haki34
26.04.2021 4 z 5

výborná knížka - jen měla dvě chyby - můj výtisk z knihobudky začínal až stranou 37 a pak čas..informace, kolik jedinců se chová v které zoo, které druhy již jsou odchovávané v zajetí, případně s jakým úspěchem, už dnes můžou vypadat jinak. Každopadně jak píše i HTO - velmi obsáhlé (škoda že není i víc obrazků) a pro přehled o opicích a poloopicích vřele doporučuji. Kapitolka o yettim, včetně nadějí na brzké rozluštění jeho záhady, je takovou pikantní třešničkou na dortu :)

draka
04.12.2020 5 z 5

Další z knih edice „Zvířata celého světa“, ke které se vracím. Výborně a velice čtivě napsaná knížka, která nás seznamuje s těmito důležitými a zajímavými savci.


HTO
07.05.2012 5 z 5

Kniha z výborné edice Zvířata celého světa. O tom, jak důležité tyto knihy jsou, svědčí třeba to, že před jejím vydáním byl náš jediný přehled druhů primátů vydán v suplementu IV časopisu Lynx, který vydává Národní muzeum v Praze (kde ovšem byl jen seznam jmen); zde poprvé česky najdete přehled všech druhů a informace o nich. O tom, jak jsou důkladné, svěčí i to, že u chápanů je zmíněn Ameranthropoides loysi (pokud si ho dáte do vyhledávače, tak se nelekněte). Kniha je výtečně napsaná, nabitá informacemi, a smekám klobouk před autorovou odvahou, s níž napsal výbornou kapitolu o yettim.

Čtenář, toužící po ludikativnu, zajisté ocení např. strany 12 a 13, kde jsou krásné historické odstavce o tanách, včetně Jamese Cooka, Geoffroye Saint-Hilaira a rádži ze Sarawaku. Já bych tam vrazil i Sandokana: to je asi důvod, proč nepíšu vědecké knihy.