Zvieracia farma

Zvieracia farma https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29296/bmid_zvieracia-farma-Jew-29296.jpg 5 10022 1161

Zvieracia farma je politickou satirou na revolúciu, ktorá sa vymkla z rúk. Zvieratá sa zbavia nadvlády nenávidených ľudí a zavedú si svoj vlastný režim, v ktorom si všetci majú byť rovní. Z nádherných ideálov revolúcie sa však postupne stáva nočná mora. Prasce sa zmocnili koryta, a teda aj vlády, postupne si začali prispôsobovať zákony a legendárny slogan "Všetky zvieratá sú si rovné" sa čoskoro mení na "Všetky zvieratá sú si rovné, ale niektoré sú si rovnejšie".... celý text

Žánr:
Literatura světová , Novely , Romány

Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Animal Farm , 1945


více info...

Štěpinambura
Štěpinambura
včera 5 z 5

Dokolá kniha - bylo to neuvěřitelně čtivé!

milovnice_knih_
milovnice_knih_
02.03.2024 3 z 5

Po téhle knížce jsem sáhla díky maturitní četbě a za mě je to průměrná knížky.
Příběh má velmi zajímavý námět, představuje kritiku režimu pomocí zvířat a nadřazenost určitého druhu zvířat.
Námět je opravdu zajímavý a i děsivý, že to tak někdy fungovala, ale bohužel jsem se musela do čtení chvilkami nutit, protože se mi nechtěla číst, ale když jsem se začetla, tak se pak knížka četla sama.
Co se týče postav tak tím, že je knížka tenká a hlavní postavy jsou zvířata, tak jsem si k žádné nenašla žádný hlubší vztah.
Ve finále je to tedy za mě průměrná knížka, která bude určitě fajn k maturitě.


Dopietzsche
Dopietzsche
02.03.2024 5 z 5

Kritika totalitních režimů? To je málo. Tohle je kritika jednoho druhu zvířat, toho jediného, který si po tisíciletí myslel, že je jiný, lepší a nadřazený (...díky Ti, ó Křesťanství, za absenci duše!), a ve výsledku tedy kritika všech režimů, které vytvořil. Jen si pořádně přečti poslední větu, lol. Uvažuji tak proto, že podle čínského horoskopu jsem kůň, ale z knížky jsem se dozvěděl, že ve skutečnosti jsem osel. Protože si myslím, že je úplně buřt, jesli nám vládnou prasata, lišky nebo straky. Fakt, že mi vládnou vsichni zmínění a já si mezi nimi můžu Svobodně volit za svobodu nepovažuji. Prašť, jako uhoď. Fakt, že i ty prasata jsou nakonec jen otroky svých prasečích choutek mne neutěšuje. A poněvadž jsem taky jen zvířátko, dámy a pánové, se*ou mě ovce, které naši farmu budou udržovat v chodu až do konce. Páni se mění, ovce békají dál: Čtyři dávky dobré, žádná špatná! Putin nám zase rozbil větrný mlýn! Er-ehm. Tak já zas radši mlčim. "Rozděl a panuj" ještě nikdy nebylo zábavnější!

Lele61
Lele61
28.02.2024 5 z 5

Nadčasová Orwellova alegoricky pojatá klasika, která snad nikdy nezestárne. Výborně napsaná ostrá společenská satira o totalitě, která je stále aktuální a působí jako výstraha a vážné varování. Rozhodně doporučuji k přečtení.

petrarka72
petrarka72
24.02.2024 5 z 5

Připomínám si tak jednou za deset let. I tentokrát přečteno na jeden zátah. Orwell byl truchlivý vizionářský bůh (tentokrát jsem měla pocit, jako by parafrázoval ruský styl, zejména Tolstého), Kulikovy ilustrace tomu dodávají nový rozměr.

MagdaK971
MagdaK971
19.02.2024 5 z 5

Velmi nadčasové a dobře napsané. Doporučuji.

Naďa2411
Naďa2411
19.02.2024 5 z 5

Má druhá akniha od tohoto autora, opět jsem s jeho nadčasovým dílem spokojena. Smekám v jakém roce byla kniha napsaná, protože toto dílo je stále aktuální, jak se historie stále opakuje. V této bajce vystupují soudruzi jako zvířata, která chystají revoluci - strhnout vládu lidí. Vůdcem je major - v podobě prasete. Velmi pěkně zamaskované ostré téma v době komunismu, kritika tehdejšího SSSR. Téma k zamyšlení, doporučuji.

petym
petym
08.02.2024 5 z 5

Určitě plný počet hvězd. Příběh je nadčasový a pravdivý. Je to varování a ne návod jak se chovat.

Dinosaur
Dinosaur
08.02.2024 5 z 5

(10/10, přidávám do Doporučených)
Co dodat, ostuda, že jsem se k tak krátké knize dostával tak dlouho. Podobně mrazivé čtení jako 1984, tentokrát o tom, jak taková totalita může (pomalu a nenápadně) vzniknout.
Každopádně kreslená verze filmu mi v dětství způsobila menší trauma, protože jsem si myslel, že když v televizi dávají něco kresleného se zvířátky, tak to bude jistě nějaká pohádka. Jako dítě jsem to samozřejmě nechápal a obzvlášť po scéně s Boxerem jsem byl dost otřesen i když to jsem byl vlastně při čtení i teď.

Igor1311
Igor1311
05.02.2024 5 z 5

Dielo, ktoré nikdy nezostarne a vždy bude aktuálne, až aktuálnejšie. Dokonale zobrazuje našu spoločnosť, kde všetci sú si rovní ale niektorí sú si rovnejší. Vyhraj voľby a môžeš všetko.

Aleshgang
Aleshgang
02.02.2024 5 z 5

Z literárních klasik to jednodušší. Text byl pochopitelný a nezestárl (což nemohu říct třeba u Švejka). Co se týče příběhu splňoval svůj účel, a několikrát jsem si během čtení říkal: co mi to jenom připomíná. Pokud si plánujete Farmu zvířat přečíst, neváhal bych a pořídil si jí. Je to sice krátká četba, ale rozhodně na ní jen tak nezapomenete.
DODATEK: Četl jsem vydání od fortuna libri které dostalo skřipec, ale co jsem porovnával s audioknihami, tak tam byla změněna pouze nějaká slova, takže o nic nepřijdete.

KudrnatáHolka
KudrnatáHolka
27.01.2024 5 z 5

Dlouho jsem si chtěla Farmu zvířat přečíst, přeci jen je to notoricky známá kniha. Jestli jste dosud nečetli, rozhodně to dlouho neodkládejte. Na těch pár stránkách dokázal Orwell mistrně vylíčit praktiky komunistického režimu, tyranie a naprostou nedůležitost života jednotlivce. A tohle je potřeba si připomínat pořád.

Re@ding_9-wine
Re@ding_9-wine
24.01.2024 5 z 5

Některá prasata si jsou holt rovnější...

MartaPear
MartaPear
24.01.2024 5 z 5

Chtěla jsem dohnat mezeru ve vzdělání a konečně se dozvědět, co na té knize všichni mají. Už to vím... Úžasná alegorie a satira, podobenství se stalinistickou érou v SSSR, dějově se skupinka zvířat na farmě vzbouří, vyžene lidi z farmy a vede ji sama, jejich vláda se však postupně zvrhne v brutální tyranii. Úžasné dílo!

Nifredil
Nifredil
24.01.2024 4 z 5

Bez debat vynikající. Pro ty, kteří se chystají teprve ke čtení, tak jen napíšu, že mají čekat bajku a že rozhodně nebudou zklamáni. Je to prostě vynikající a právem považováno dnes už za klasiku.

Boboking
Boboking
17.01.2024 5 z 5

Jedním slovem skvělé. Zvlášť, když jsem prvních 18 let života strávil ve světě, kde si "všichni byli rovni, ale někteří rovnější" . Přestože literární teoretici považuji tento Orwellovuv román za průměrný, až podprůměrný, jako politická bajka úžasný. Přečteno v rámci ČV 24.

evasmem
evasmem
07.01.2024 5 z 5

Orwellova unikátní a geniální alegorie. Reference jsou jasné a kvalitu díla už dávno prověřil čas. Tak dobře napsané, že se mi z toho samého "soudruhu" sem, "soudruhu" tam až vařila krev v žilách. Byla jsem naplněna pocitem odporu (a zároveň lítosti a soucitu k pár snad skutečně dobrým zvířatům). Obávám se, že po přečtení této knihy se už bohužel nikdy nebudu moct podívat na prase, aniž bych si vzpomněla na jistý tragický příběh, který se kdysi odehrál na jedné fiktivní anglické farmě.

Audrina
Audrina
31.12.2023 5 z 5

Nesmírně nadčasová kniha se spoustou silných myšlenek. Postupný přerod rovnostářského přístupu v totalitu je neskutečně silný

majc
majc
29.12.2023 5 z 5

Četla jsem podruhé, a i tak na mě knížka udělala silný dojem jako při prvním čtení. Má prostě sílu.
Postupné měnění přikázání, historie a celkové myšlenky animalismu, z toho mi šel mráz po zádech.

Hall3006
Hall3006
20.12.2023 5 z 5

Alegorie o vzestupu a selhání totality je pro čtenáře, jehož země totalitou prošla a nemá pokřivené vidění zcela jasná. Ač kniha je útlá je tam vše, co pro usvědčení z totalitarismu stačí. Moc povedená kniha, která mi ukratila dlouhou chvíli na nemocničním lůžku a pomohla ji nevnímat.