Zvěstovatel

Zvěstovatel https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179925/bmid_zvestovatel-uyG-179925.jpg 4 15 2

I když se Chalíl Džibrán již v mladém věku s oficiální církví rozešel, duchovní náměty a východiska představovaly dominantní tón jeho tvorby – v jistém smyslu tím více, protože jak praví v jednom z textů Zvěstovatele „jak může vězeň zavřený v chrámu spatřit jeho zlaté kupole?“. V tomto raném díle shromáždil pětadvacet krátkých próz, jejichž žánr v sobě mísí alegorii, aforismus, bajku i báseň v próze. Výsostně básnivým jazykem s orientální imaginací v nich podává prostá, ale nápaditá podobenství životních hodnot, významu fantazie a tvorby, lásky ke světu i lidem, kontemplace a smíření. K tomu mu často slouží zvířecí hrdinové, pohádkové postavy dávných králů či proroků, nechává promlouvat ale i například čistý list papíru. Rozsahem nevelká knížka představuje milou ukázku tvorby jednoho z nejznámějších autorů arabské literatury.... celý text

Žánr:
Poezie , Náboženství , Citáty a přísloví

Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

The Forerunner , 1920


více info...

Přidat komentář

Aroucaria
24.09.2018 2 z 5

Nějak to ke mně nepromluvilo ...

DádazPrahy
10.03.2018 4 z 5

Útlá knížka malého formátu vhodně doplněná ilustracemi určitě stojí za přečtení: nabízí krátké příběhy k zamyšlení.
Jako příklad mi zde dovolte mi ocitovat "Hodnoty":
" Jeden muž vykopal na svém poli krásnou mramorovou sochu. Vzal ji ke sběrateli, který miloval vše krásné, a nabídl mu, že mu sochu prodá. Sběratel ji za vysokou cenu koupil a pak se rozloučili.
Když muž kráčel se svou odměnou domů, pomyslel si:" Kolik života se skrývá v těchto penězích! Jak může někdo dát tak velkou částku za mrtvý otesaný kámen, který byl po tisíc let pohřben v zemi a nikdo si na něj ani nevzpomněl?"
Ve stejnou dobu sběratel hleděl na sochu a myslel si:"Taková nádhera! Takový výraz! Sen pozoruhodné duše, oživlý sladkým spánkem tisíce let. Jak může někdo to vše vyměnit za mrtvé a bezduché peníze!"