Velké sny

Velké sny https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489316/mid_velke-sny-3ap-489316.jpg 4 113 40

Zvěrolékařka série

1. díl >

Aby v roce 1912 mohla pracovat jako zvěrolékařka, vdala se Nellie za svého přítele z dětství Philippa De Groota, který převzal veterinární praxi po svém otci. Sice ho nemilovala, ale už od dětství je oba spojovalo pevné přátelství. Před sňatkem mu slíbila, že mu dá svobodu, kdyby se mu naskytla příležitost věnovat se svému vysněnému povolání hudebníka. Ta se opravdu objevila po skončení první světové války a Phillip tehdy bez váhání zmizel z jejího života. Nellie se spolu se svou kolegyní Mariou pokusila vybudovat veterinární praxi v Berlíně. Jenže minulost a láska Nellie záhy dostihly...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Große Träume , 2022


více info...

Přidat komentář

FoxFox
25.01.2024 5 z 5

Jakmile vidím v názvu knihy "zvěrolékař", je to pro mě jasná volba. I když u této knihy mě trošku odrazoval její rozsah, ale příběh se četl sám. Ke konci trošku rozvláčné, popisy politické situace nebyly tak zábavné jako ostatní drobné zápletky, ale autorka chtěla popsat situaci, za které se příběh odehrává. Už jsem si stihla vypůjčit i druhý díl a jsem zvědavá, jestli budu stejně nadšená.

broskev28
20.12.2023 3 z 5

Zvěrolékařka – další chytlavá série Sarah Larkové, ale já se zase budu opakovat: novozélandskou trilogii tato spisovatelka asi už nepřekoná. Velké sny popisují zajímavou dobu, různorodé jsou i postavy, jimiž spisovatelka svou knihu zalidnila (postava Marii by v dnešní době zcela jistě získala diagnózu PAS), ale samotný příběh nijak výrazně nevybočuje z řady knih na podobné téma. Popis bojového šílenství první světové války je určitě povedený, podobně jako vylíčení tehdejší tradiční ženské úlohy; asi nejzajímavější jsou právě veterinární „studia“ mladé Nellie.
Pokračování příběhu (2.díl) probíhá ve stejném duchu jako první část, jen se dostáváme do meziválečného Německa, tedy do doby, v níž se formovaly fašistické základy německé politiky, a poté konečně na Nový Zéland. Pro mě nové a objevné bylo postavení židů a obecně německých přistěhovalců, výraz enemy aliens jsem neznala, ani praktické důsledky této přistěhovalecké politiky. Velmi akční je část děje odehrávající se na Krétě.
V obou knihách najdeme spoustu drobných (pochopitelných) překlepů, ale kromě toho překvapivě i slova jako paralizované nebo idilické. Ale to jsou drobnosti, takže já našim čtenářkám obě knihy určitě doporučím.

„Nikdo jim nikdy nesmí říkat jinak než Novozélanďané nebo třeba na ně shlížet zvysoka. Jsou, co jsou, a stanou se tím, čím budou chtít. S tím se musíme všichni smířit, dokonce i jejich otcové.“


Maky806
15.11.2023 5 z 5

Úzasný příběh, jdu hned na druhý díl.

putpuda
08.10.2023 4 z 5

Při čtení se mi dost často dostala na mysli Doktorka Samantha od B. Woodové ;) Příběh je dost čtivý, rozvláčný, ne tak napínavý, jako v předchozích knihách, ale zase ne nudný..a prostě mi tu chybí domorodí obyvatelé, jejich kultura a tak... Samozřejmě si přečtu druhý díl. Ten se odehrává už na úžasném Novém Zélandu, takže na ten se těším.
Nedávno jsem přečetla druhý díl z "novozélandské ságy" Maorčina píseň a ta se mi líbila mnohem víc. Mám doma i "karibskou ságu" , která u mě asi vede;)
Styl autorky mi vyhovuje a už se těším na další dílko :)

NikiGrouse
29.09.2023 4 z 5

Zajímavý dobrodružný příběh.

evask
12.09.2023 4 z 5

Já teda sama sebe nechápu, protože tahle knížka je s prominutím jedna velká hovadina, ale přitom jsem využila každou volnou chvilku, abych ji mohla číst.

anovy64
12.08.2023 5 z 5

Zajímavě popsané nelehké osudy žen na začátku minulého století, které se chtěly prosadit v povolání určeném pouze mužům. Už se těším na druhý díl.

bosorka78
30.07.2023 2 z 5

Nějak jsem se nemohla začíst

Anitram22
28.07.2023 4 z 5

Příběh se mi četl velmi dobře, vše tak nějak hezky plynulo a bylo zajímavé, místy sice nereálné, ale budiž. Ovšem celkově dobrý dojem na příběh mi zkazil konec. Zdlouhavé, nudné pasáže. Proto dávám o * míň. Zkusím i druhý díl, snad autorka nezklame úplně.

cérka
25.07.2023 3 z 5

Kniha je po vizuální stránce moc hezká, ale do rukou poněkud těžká. Její váhu nicméně dorovnává zvolené téma a období, kterému se kniha věnuje.
Ze samotného vyprávění jsem však poněkud rozčarovaná a taky zklamaná. Vždy u podobných knih očekávám trochu té pohádky a přehnané romantiky, ale tady se to autorce nějak zcela vymklo z rukou. I emancipované ženě s výrazným charakterem by v době v které se tento děj odehrává toto chování nikdy neprošlo.
Kniha si své čtenáře jistě najde, mě nijak zvlášť neoslovila.

Péťa86
13.07.2023 5 z 5

Na to, že manžel po knize jen tak sáhl v knihkupectví, tak jsem moc nadšená. Je to super román, zajímavé prostředí a osudy hrdinů se mi zdají být i reálné. Těším se na druhý díl. Doporučuji!

zdenaR
10.07.2023 4 z 5

Další z mých oblíbených rodinných sérií. Tentokrát z prostředí zvířat .
Skvěle popsané reálie, zajímavý příběh a osudy neobvyklých žen.
Už se těším na další díl.

orinka3
16.06.2023 3 z 5

Potřebovala jsem se nadechnout z Dětí Volhy, což rozhodně není snadná a klidná četba, tak jsem si pro odpočinutí - než se k té knize vrátím - vzala Zvěrolékařku. No, srovnávat četbu pro ženy s náročnou literaturou typu Děti Volhy by bylo nesportovní. Volha má nedostižný náskok jak v tématu tak i v kouzlení se slovy. Zvěrolékařka ale má i tak mezi knihami své místo. Kdo hledá přímočarou, nekomplikovanou a snadnou četbu, Zvěrolékařka poslouží. Hlavní ženské hrdinky bojují o uplatnění podle svých schopností v době, kdy muži ženám odpírali vysokoškolské vzdělání i odpovídající zaměstnání pod záminkou, že by na to nestačily. To všecko je ale málo k tomu, aby šlo o velký čtenářský zážitek. Dočíst, odložit a to je tak asi všecko.

regulax
06.06.2023 3 z 5

Sympatická kniha ve stylu rozvláčné harlekýnky. Neurazí nenadchne. Více jsem vnímala pozadí hlavních hrdinů a dobové scény.

Kanimůra2
25.05.2023 5 z 5

Doporučuji!!
Krásná kniha, zamilovaný, ale ne "červený" román. Mimo příběhu o statečných ženách, které si jdou za svým snem, je tu i krásně vykresleno období před a po první světové válce. I když nikde netekla krev, přesně a výstižně popsáno strádání lidí i zvířat. Opravdu krásná kniha.

Ivetaa
08.05.2023 5 z 5

Více než děj - který je také zajímavý - mě zajímala hlavně doba a život před a po 1. sv. válce, mezidobí a nástup fašismu.

Pert
28.04.2023 4 z 5

(SPOILER) Úžasná kniha, ale štvalo mě oslovovani Waltře. Správně by to mělo být Waltere.
Philipp se ke konci strašně změnil, ale celé mi to přijde dost originální- to, ze se stěhují ne do USA, ale na Nový Zéland ( který měl jako první stát na světě volební právo pro ženy, v roce 1893). Těším se na další díl, jak to tam bude vypadat.
Hlavní postavy byly asi 4 a sympatické, až na to Waltera, co jsem zas tak moc ráda neměla.
Naopak Bernhard byl moc fajn a Maria byla podle doslovu nejspíš autistka, což taky bylo zajímavé.
Hezké vztahy mezi postavami, Ludwig byl taky dobrý, jak se změnil a hraběnka byla další zajímavá zápletka.
Luisa, její manžel a pejsek bylo stejně jako ty dva kouzelníci se šesti psy taky hodně sympatické postavy.
A dobře zvolené téma, zajímavé.

a304
28.04.2023 5 z 5

Právo na vzdělání, přemožení překážek na cestě "neprošlapané", nevzdat se. Uskutečnit své plány, čtivý a vzrušující děj. Žít podle svých představ. Každý den se pokusit, být svému snu blíže.
Doporučuji.

Anasa
22.04.2023 4 z 5

(SPOILER) Většinou mi kniha přišla zajímavá a čtivá. Část o studiích Nellie a Phippse, Nelliiných osudech za války i rozjezdu veterinární ordinace se mi líbila. Děj mi přišel zajímavý, nepřeslazený, Nelliina zarputilost a věcnost sympatická. To se bohužel změnilo, jakmile se v Berlíně objevil na scéně Walter. Dost dlouho to pak byla jen Nellie, Walter, hraběnka, později Phipps, stále dokola. Ordinace, studia, dcera, to vše se ocitlo na okraji, prostě to někde v pozadí existovalo. Nellii jsem přestala rozumět, Waltera jsem brala jako slabocha. Kniha pro mě ztratila na čtivosti. V závěru všechny zasáhla politická situace, do zvlášť obtížné situace se dostala Maria, konečně se přestaly řešit jen Neliiny vztahy. Takže nakonec za čtyři hvězdičky.

ydnac
21.04.2023 5 z 5

PŘEKRÁSNÁ KNIHA.
*****************

Nellie se chce stát zvěrolékařkou, ale v této době bohužel není ženám dovoleno studium.
Ona se však nevzdá, nic není problém :-).
Nellie je opravdu úžasná postava, její nadšení by muselo strhnout snad každého člověka a mě moc bavilo její příběh číst.
Mám ráda optimistické lidi a v Nelli jsem se viděla :-).
Líbilo se mi i její přátelství s Philippem, kamarádem z dětstí. Měli opravdu krásný, výjímečný vztah a dokázali se spolu vždycky domluvit.
Druhá velice výrazná postava je Marie.
První žena, která vystudovala v Berlíně veterinu.
Stejně jako Nelli je to velice silná žena, miluje zvířata a je autistka. V té době ještě o této diagnóze nevěděli a prostě říkali, že Marie je trochu "jiná".
Opět je to postava, jež jsem si velice oblíbila :-). Zamilovala jsem si její upřímnost, preciznost, úžasnou paměť, její vysvětlování, její potřebu mít věci na svém místě :-) a schopnost dělat to co je správné.
Přála jsem jim oběma úspěch a vůbec jsem nepochybovala , že ho dosáhnou.
Těším se na druhý díl a rozhodně si ho musím koupit :-)

DOPORUČUJI !!!