Zvěd z tvrze Oswego

Zvěd z tvrze Oswego https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135456/bmid_zved-z-tvrze-oswego-Cdr-135456.jpg 4 13 4

Klasický dobrodružný příběh z doby anglo-francouzských válek v Americe.

Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Toužimský & Moravec
Originální název:

Der Spion von Fort Oswego , 1930


více info...

Přidat komentář

minirock
24.06.2023 4 z 5

Příběh z období anglo-francouzských válek v okolí velkých jezer na kanadsko-americké hranici. Na Fort Oswego je povolán jeden z nejlepších anglických vyzvědačů kapitán Sommerset aby odhalil francouzského špiona. To se mu sice podaří, Francouzi nicméně pevnost později stejně dobyjí. Osobně jsem měl při čtení problém s identifikací některých vojáků i indiánů ke komu vlastně patří, jestli k Francouzům nebo Angličanům. A také k Sommersetovu pátrání bych měl připomínky, nějak lehce mu vše procházelo, několikrát byl zajat, vždy unikl, vše hned odhalil ..... Za pěkné čtyři hvězdy.

Turlogh
26.07.2022 4 z 5

Dobrodružné vyprávění z doby anglo-francouzských válek v Americe. Příběh čtivý, ač poněkud naivní ve směru odhalování špióna v anglické pevnosti. Dal bych tři hvězdy, ale knihu ilustroval Zdeněk Burian, tak to je za čtvrtou hvězdu. Howgh.


edysy
26.06.2013 5 z 5

Příběh je napínavý od první stránky. Děj má dalo by se říci detektivní zápletku, ale je to samozřejmě dobrodružná knížka. Nechybí divoká příroda, indiáni a charaktery jasných barev, což mne k tomuto žánru vždy nějak poutalo. Zajímavé je, že se o autorovi nedá nikde najít ani zmínka, ať již v starších pramenech, nebo na Googlu. Přitom knížka je to opravdu výborná.

Kakho-Oto
10.02.2013 5 z 5

(SPOILER) Posledního Mohykána jsem sice nečetl, avšak pochybuji, že dosahuje kvalit této knihy. Aktualizace z dubna 2016: Posledního Mohykána jsem četl začátkem roku 2016 a skutečně se potvrdilo mé tušení: Poslední Mohykán nedosahuje kvalit knihy Zvěd z tvrze Oswego. Aktualizace z července 2022: Zvěda z tvrze Oswego jsem přečetl po 30 letech – je to opravdu dobrodružná a akční jízda od začátku do konce. V britské pevnosti Oswego se mezi důstojníky vyskytuje zrádce ve službách Francie. Zjistit, kdo je zrádcem, má za úkol britský poručík Sommerset (samozřejmě také zdatný britský špión), který je hlavním hrdinou příběhu. Po mnoha peripetiích se podaří zrádce odhalit a zneškodnit. Brzy poté stejně pevnost Oswego podlehne francouzskému útoku, nicméně o několik let později celou válku vyhrála Velká Británie. Německý autor Robert Beholz (1902–1970) se při psaní inspiroval nejen J. F. Cooperem, ale jistě i indiánkami krajana Karla Maye, byť se jejich děj odehrává více než o sto let později (alespoň tedy v případě příběhů Vinnetoua). Stejně jako v případě mayovky Duch Llana Estacada je čtenáři od začátku jasné, kdo je "duchem", rovněž v případě Zvěda z tvrze Oswego není o identitě francouzského špióna od začátku pochyb. Ani jednomu z románů to však nijak neubírá na čtenářském zážitku.

Autorovy další knížky

Robert Beholz
německá, 1902 - 1970
1996  100%Tekumtha, poslední velký Šoní
1994  86%Zvěd z tvrze Oswego

Kniha Zvěd z tvrze Oswego je v

Přečtených17x
Doporučených1x
Knihotéce19x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x
dalších seznamech3x