Zůstaňtež tudíž tajemstvím... : známá i neznámá erotika (a skatologika) v české literatuře 1809-2009

Zůstaňtež tudíž tajemstvím... : známá i neznámá erotika (a skatologika) v české literatuře 1809-2009 https://www.databazeknih.cz/img/books/empty_bmid.jpg 4 6 4

Studie o devíti kapitolách věnovaná české literární erotice v letech 1800-2009, z nichž každá mapuje jednu vývojovou etapu a případně představuje nejvýznamnějšího představitele nebo skupinu. Přítomná studie se zabývá problematikou erotiky a jejím vnímáním v novodobých dějinách české literatury - od počátků národního obrození po současnost, kdy náhledy na sexualitu prošly překotným vývojem. Studie si klade za cíl vyvrátit představu, že literatura je (byla) pouze plodem kultivovaného ducha, že v ní sexuální prvky neexistují. S obrozením národa v umění a kultuře celého 19. století, představované především skrze ušlechtilý jazyk a službu ideálu, se pojí vznešená a "vysoká" témata. Přední obrozenečtí autoři tematizovali ryze romantickou podobu lásky, a ti, kteří se této představě vzepřeli, v jejichž dílech se protíná spojení "nízkého" s "vysokým", byli kritizováni, namnoze i zatracováni a jejich tvorba byla doceněna až v následujícím století. (Máchovy deníky z r. 1835, mapující jeho sexuální aktivity, Babička vulgaris parodicko-blasfemický text /vydáno v polovině minulého století/, Rytíř Smil, Svatební košile a další texty připisované Jaroslavu Vrchlickému). Prvně jmenované texty nebyly za života autorů vydány. Texty typu Babička vulgaris zpřítomnily ideál, snesly původní text(y) do roviny života. Až poslední dvacetiletí poskytlo českému literárnímu erotismu otevřený a svobodný prostor k této tvorbě, nelimitovaný obrozeneckým ideálem ani prvorepublikovou cenzurou, tiskovým dohledem (50. léta), ani ještě nedávnou autocenzurou. Doplněno drobnými ukázkami z literárních textů a bibliografií na závěr každé kapitoly.... celý text

Přidat komentář

Lenka4
30.12.2022 4 z 5

Zatímco v hovoru se nad vyřčenými jadrnými slovy nikdo nepozastaví, vytištěná působí nezvykle. Asi tak obdobně nepatřičně, jako salónní konverzace v zákopech. Dílko Jaroslava Vrchlického patří k těm umírněnějším. Určitě však rozesměje.
Toman, ten, co lesní pannu,
uzřel skrze božskou manu,
skonal jinak, než se ví:
skolil jej prd strašlivý!
Hned jak pozřel krmě různé,
zchvátilo jej bzdění hrůzné.
Švarný jinoch nezoufal,
bujným větrům průchod dal.
Žene lesem svého oře,
šíří zápach horší tchoře.
Všecko kolem se jej štítí
pro to hromobití z řiti.
Toman pšouká, frká, vrže,
nezahlédne temné strže.
Už v ni padá, vprostřed Brd,
ze skály jej srazil prd!
Tak dokonal slavný Toman,
slovutný to crepitoman!

Felsenberg
25.07.2016 4 z 5

Velmi dobře napsaná kniha o dvou staletích české erotiky a skatologie. Chybí mi zpracované období od počátků do 19. století. Jinak jsem touto knihou objevil svět, o kterém jsem ani netušil, že existuje. Knižní erotika, má své kouzlo. Je to smyslné, dráždivé i zábavné. Velmi se mi líbila osobnost Karla Jaroslava Obrátila, kterého jsem vůbec neznal a který byl ve své době nepochopen. Má můj obdiv. A to zejména za rozsáhlou knihovnu, kterou vytvořil a množství děl a pramenů, které sesbíral. Erotika a sex jsou kořením života a kdo to necítí, je suchý suchar.


nokid
02.04.2013 3 z 5

Dobře napsaný text, obsah výstižný. Ale plný počet bodů nedám, vidím text jako neúplný s pár mezerami. S překvapením jsem zjistil, že mnou převyprávěnou Babičku, umístěnou jedním z mých zemřelých kamarádů na web, převzali autoři v doslovném znění do jednoho z článků! Ponechali i můj originální název - Senecta vulgaris (řekl jsem si, že by měl být celý v latině...).
Přesvědčte se sami na : http://jaromir-humus.borec.cz/SENECTA.pdf

Ezechiel Rishko
15.10.2011 4 z 5

Kopáč& Schwarz se pokusili popsat historii našeho erotického písemnictví a (možná) se snažili najít i nějakou tradici českého literárního erotismu vůbec. Rozhodně sestavili zajímavou knihu, pro mne osobně byly velkým překvapením folklórní písně Boženy Němcové... a vůbec...zvučná jména naší literatury se angažovala na poli erotického písemnictví. Rozhodně zajímavá a užitečná publikace!!!

Kniha Zůstaňtež tudíž tajemstvím... : známá i neznámá erotika (a skatologika) v české literatuře 1809-2009 je v

Přečtených6x
Knihotéce2x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x