Zůstaň se mnou

Zůstaň se mnou https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402744/bmid_zustan-se-mnou-sa2-402744.jpg 4 566 173

Yejide doufá v zázrak: že porodí dítě. Touží po něm její manžel. Touží po něm její tchyně. Yejide už vyzkoušela všechno – namáhavé svaté poutě, tance s proroky, modlitby k Pánubohu. Když ale její rodina neústupně trvá na tom, aby si Akin našel druhou ženu, je už toho na Yejide příliš. A tak se začíná odvíjet příběh odcizení, žárlivosti, zrady a zoufalství. Na pozadí společenských a politických zvratů, kterými v osmdesátých letech 20. století procházela Nigérie, vykresluje Ayobami Adebayová strhující obraz křehkosti manželské lásky, rozpadu rodiny, zničujícího žalu i všepohlcujících mateřských pout. Román Zůstaň se mnou je příběhem o naší zoufalé snaze ochránit před zármutkem sebe i ty, které milujeme.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Kniha Zlín
Originální název:

Stay With Me , 2017


více info...

Přidat komentář

vintage_soul
předevčírem 4 z 5

Tato kniha je nejen nádherná po vizuální stránce, protože ten obal knihy je opravdu překrásný, ale i po stránce příběhové. Myslím si, že tato kniha si zaslouží pozornost čtenáře, protože poskytuje nový pohled na neplodnost z jiného prostředí, které se od nás odlišuje morálně i kulturně, kde tradice je víc než moderní myšlení.

tanuki
07.04.2024 4 z 5

Byla to láska na první pohled. Jeden oční kontakt a vnitřní magnet zafungoval naprosto spolehlivě. Přitáhl je k sobě silně a najednou bez sebe nemohli být. Zní to jako prefabrikovaná romantika, ale skutečnost je mnohem složitější. Jsme totiž v Nigérii a tamní společnost a rodinné vztahy fungují úplně jinak, než jsme v Evropě zvyklí. Zvlášť v případě, že se ženě v manželství nedaří otěhotnět, do věci se začne montovat tchyně a společnost přijímá polygamii jako něco běžného.

Ač mi příčina celé zápletky přijde vykonstruovaná a nereálná (hvězda pryč), tak všechno ostatní je popsané s velkým citem a pochopením. Pro bolest ze ztráty, pro bezmoc, pro tendenci upínat se ke stéblům, která mají tendenci se v našich prstech přetrhnout a uvrhnout nás do propasti vlastních běsů a trýzní. I když se to nezdá pravděpodobné, nikdy bychom neměli přestat doufat. Protože se může stát, že některé stéblo navzdory osudu bude dostatečně pevné a udrží tíhu celého lidského života.


ZuK1
17.02.2024 4 z 5

Prostřednictvím velmi emotivního příběhu ne úplně typické, vzdělané a na místní poměry poměrně emancipované ženy dává autorka nahlédnout do prostředí Nigérie, její odlišné kultury, místních tradic, zdejšího postavení ženy včetně běžného mnohoženství i důležitosti, aby žena a manželka byla i matkou. Příběh je vyprávěný střídavě z pohledu Yejide a jejího manžela Akina, což mu přidává na zajímavosti.

jirina3500
25.01.2024 4 z 5

Kniha pojednávající o nedávné minulosti života rodiny v Nigérii.Je až neuvěřitelné jak mohou tradice a neznalost ovlivnit život.I přes vysokoškolské vzdělání hlavních protagonistů vítězí názor a tradice,hluboce zakořeněné, nejbližších členů rodiny,kterým se bojí čelit.Tojí za přečtění.

broskev28
09.01.2024

Olomo lo l'aye – tomu, kdo má děti, patří svět.
Zůstaň se mnou je kniha nigerijské autorky, ale její příběh by se mohl odehrát kdekoli. (Tím chci říct, že třeba Půl žlutého slunce je výsostně nigerijská záležitost; tady bych za pár měsíců situovala příběh prostě na africký kontinent.)
Všude na světě se lidé milují, zakládají rodiny, vychovávají děti a zajišťují provoz domácnosti. Bonus nigerijského prostředí se v knize nijak výrazně neprojevil; samozřejmě tady hraje roli legální mnohoženství a velmi exotické - alespoň pro mě - byly detailní popisy kadeřnických úkonů. Mě osobně mnohem silněji než třeba volby zmanipulované vojenskou juntou zasáhly ty kusé (a dále nekomentované) informace o ozbrojených lupičích; připadalo mi, jako by autorka nechtěla ve své (první?) knize čtenáře odradit hrůzostrašnými scénami, což já kvituju s povděkem.

„Dobrá, láska je zkouška, ale v jakém smyslu? Zkouška čeho? A kdo ji podstupuje? Ale věřila jsem, že láska je schopná v nás odhalit to dobré, kultivovat nás a pomoci nám poznat naše lepší já.“

uzivatel6305
30.12.2023 4 z 5

Výborná kniha o životě v Nigérii, o manželstvích a jejich pravidlech, o právech žen, o tamějších tradicích a historii.

Má již několikátá kniha o Africe a osudech jejích obyvatel. Vždy si uvědomím, jak musíme být vděčni za to, kde žijeme, tedy obzvláště my ženy. Na jednu stranu ty starší do všeho mluví a dělají jen potíže a ty mladé musí pouze spoléhat na svůj osud a rozum svých rodičů. Muž, jako vždy, je pánem, kolem kterého se vše točí a přes všechny své nedostatky má prostě a jednoduše moc a všechna práva. Mladá, vzdělaná žena, s vlastní hlavou a názory nemá ve spoustě afrických zemí pražádnou šanci. A i z toho nejrozumnějšího a nejvzdělanějšího muže se stává to samé, jako z jeho předků.

Situace je v podstatě bez východiska a ani nejmodernější doba, vzdělání, technologie a sociální sítě tyto tradice nepřekonají.

Poslouchala jsem jako audioknihu, která je senzačně načtená. Byla to opravdu radost poslouchat, doslova pohlazení, a připojená hudba také neměla chybu. Příběh je napínavý, plný překvapení. Nemohu než doporučit.

mončičák42
23.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Knihu jsem si zakoupila proto, že mě zaujala obálka, anotaci jsem nečetla. O to víc mě vyrazil dech obsah, a to hned od začátku. Náhle jsem se ocitla v Nigérii, v zemi, o níž jsem měla jen základní znalost a dozvídala se o zcela odlišné kultuře. Připadalo mi, že Yejide a Akin tam vlastně vůbec "nepatří". Popisy o polygamii mi doslova vadily, četla jsem vždy jen chvíli a musela si dávat pauzy. To jsem ještě neměla tušení, co mě teprve čeká. Kolik toho hlavní hrdinové dostali naloženo, jak jim komplikovaly život tradice. Smutné, bolestné, složité. Chápala jsem Yejide. I Akina. Nemůžeme soudit, když v oné situaci nejsme. Na závěr mám pocit, že za nedostatek odvahy byla Yejide potrestána. Lze to takhle vůbec formulovat? Odvahy? Vlastně asi nelze. Že se bála podívat pravdě do očí? Obdivuji autorku za napsání tohoto emocemi nabitého poučného románu. Kromě rozšíření znalostí o Nigérii a srpkovité anémii, si odnáším uvědomění si, že nedostatečná partnerská komunikace může napáchat škody takové, jež nejdou napravit. Čas nelze vrátit.

ledu
27.08.2023 4 z 5

Zajímavý drsný příběh, pohled do zcela jiné kultury. Myslím, že je to úspěšný debut nigerijské spisovatelky, ale mám dojem, že z takto silného příběhu by šlo vytěžit více.

katallinka
03.08.2023 5 z 5

Pomocí knížek vždy ráda poznávám odlišné kultury a obvykle očekávám, že to čtení bude bolet, protože si neumím představit žít jinde než v ČR a přizpůsobovat se jiným pravidlům. Hlavní hrdinka této knihy byla velmi silná a v podstatě dost emancipovaná žena, která měla strašnou smůlu a protrpěla si to nejhorší, co ženu může potkat. Vůbec jsem nečekala, že mě kniha tolik zasáhne. Jedná se o velmi silný příběh dotýkající se otázky mateřství, který je okořeněn historií Nigérie. Vše je odhalováno postupně, takže se kniha velmi rychle čte.

kob
17.07.2023 5 z 5

Zajímavý a velmi obohacující vhled do jiné kultury.

VeruMalfoy
10.07.2023 5 z 5

Knihu z takového prostředí, kde má muž více manželek, jsem četla poprvé. Už jenom tímto námětem je zajímavá a zaujala mě. Samotný děj příjemně ubíhal a zas a znovu mě napínal. Hlavní hrdinky mi bylo opravdu líto. Konec knihy mě naprosto šokoval. Rozhodně jsem ho nečekala. Knihu moc doporučuji.

mijel
07.07.2023 4 z 5

Vůbec jsem se do knihy nemohla začít, chvilkama mě nebavila, ale něco mi říkalo, že mám vydržet... A udělala jsem dobře, protože konec byl krásný

Anie94
22.06.2023 5 z 5

S autorkou se presuneme do Nigerie, kde sledujeme osud manzelskeho paru. V cele knize se muzeme setkat s ruznymi tradicemi, zvyky, obyceji i porekadli, ktere jsou takodlisne od naseho evropskeho prostredi. Najdeme tam hodne informaci o mistni kulture, coz cteni teto knihy jest vice obohacuje. Muzeme blize poznat rodinne vztahy Yejide a Akina, ktere jsou vystaveny zkousce, ze se nedari pocit potomka. Jsme svedky Yejidinyho zoufalstvi a bolesti, zivotni rezignace, zrady a vycerpani.

Pribeh je vypraven z pohledu jak. Yejide tak Akina a tim se autorce povedlo nam dat komplexni pohled na celou situaci a problematiku. Jsou zde bravurne vykreslene vsechny pocity. Dalsim plusem je verohodne zasazeni pribehu do politicke situace a spolecnosti v zemi.

Knihu mohu s klidnym srdcem doporucit.

Hania932
18.05.2023 2 z 5

Musím říct, že jsem z knihy docela zklamaná. Četla jsem samé pozitivní recenze, a proto jsem si knihu musela také přečíst. Příběh je opravdu tragicky a smutný. Nápad je dobrý, ale něco mi tam chybělo. Ze začátku jsem měla velký zmatek v postavách, později jsem se začala orientovat. Do půlky knihy mi to přišlo, takové nezáživné, potom mě to začalo trochu bavit. Konec jsem čekala jiný.

Allla9
01.03.2023 5 z 5

Kniha je o tom, kam až dovede člověka touha a láska, ale hlavně strach a obavy. Děj se odehrává v pro mě neznámé Nigerii. Příběh je poutavý a stojí za přečtení.

Tída
27.02.2023 5 z 5

Na román jsem narazila náhodou a rozhodně nelituju. Dozvěděla jsem se hodně o životě v Nigerii, tamní kultuře, postavení žen v rodině a vlastně i trochu o politické situaci a úrovni nemocnic. Překvapivé, místy pro mě nepochopitelné, skvěle napsané - autorka mě hodně překvapila a píšu si ji na seznam těch, od kterých chci číst víc knih.

simca9342
27.01.2023 5 z 5

Skvělý román, které vypráví dvě hlavní postavy- manželé (muž a žena nejsou to gayové) Příběh přesně pro ty , kteří mají rádi Nigérii , jeji tradice a zajímá je téma Manželství v cizině. Místo v knize najdou také zbožňovatelé místního afrického jídla a kuchyně.

Ivka14
24.01.2023 5 z 5

Mladý nigerijský pár se zoufale snaží mít dítě, doufají, že syna, aby splnil očekávání rodiny a společnosti. Příběh odráží kulturu, ve které je ženská role vnímána jako plození dítěte svému manželovi ve společnosti, kde je více manželek přijatelné, zvláště pokud první žena neměla dítě. Společnost, kde členové rodiny mají na vztah tohoto páru velký vliv. Je zajímavé, kam až Akin a Yejide zacházejí a zoufalství se odráží v některých věcech, které dělají.

Bylo tam pár zvratů, které jsem nečekala. Pořád jsem si říkala, co se ještě může stát. Je to rozhodně poučná zkušenost vrhající světlo na nestálou politickou situaci doby, kulturu, postavení žen, důležitost syna nebo mít mnoho dětí v této společnosti.
Knihu jsem nemohla odložit a určitě na tenhle příběh nezapomenu.

Annyshga
12.01.2023 5 z 5

(SPOILER) Kniha co mi vyrazila dech, zlomila srdce a donutila zamyslet se a být vděčná za svět ve kterém žiji a za vše co mám ️.

Kniha je psaná z větší části z pohledu Yejide. Pár Akinových kapitoly nám umožňuje vidět pravdu taková jaká ve skutečnosti je. A věřte mi, že vás občas posadí doslova na zadek.

Pro mne, jako ženu žijící v moderním světě je pojetí jiné kultury ve smyslu špatného chování k ženám něco s čím jsem se v knize nedokázala absolutně srovnat. Neustále jsem žasla a zuřila nad vším, co si musela hlavní hrdinka Yejide nechat líbit. Ovlivňování a ponižování od celé rodiny mi vařilo krev v žilách. Není taky divu, že to na duši Yejide zanechalo následky. Její život nebyl vůbec jednoduchý. To, čím si prošla by bylo dost na tři lidi natož pro jednoho. Většinu příběhu jsem stala na její straně i když jsem nechápala pár rozhodnutí co učinila. U Akina jsem nevěděla zda ho mít ráda nebo nenávidět. Čím víc se však příběh rozplétal a ukazoval nám skutečnou pravdu měla jsem ho radši víc a víc. Ve finále byl on tím kdo za manželství bojoval nejvíc i když to tak vůbec nevypadalo. V závěru mě Yejide neskutečně zklamala a snad poprvé v životě bych nějaké hlavní hrdince přála jiný osud než ji potkal aby si uvědomila co svojí sobeckostí napáchala.

Na tento příběh jen tak nezapomenu ️

lidunka1
05.01.2023 4 z 5

O lásce, zvycích, smrti. Kniha je autorským debutem a povedla se. Příběh ve mně zanechal smutek a stesk.