Zuckerman zbavený pout

Zuckerman zbavený pout https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/174203/bmid_zuckerman-zbaveny-pout-SNM-174203.jpg 4 58 5

Nathan Zuckerman série

< 2. díl >

V románu Philip Roth v roce 1981 zpracoval vlastní zážitky z doby před více než deseti lety, kdy v roce 1969 vydal román Portnoyův komplex. Zuckerman zbavený pout barvitě zachycuje bouři mediální a čtenářské pozornosti, kterou na sebe Nathan Zuckerman strhl románem Carnovský. Proslulost mu získalo nejen sarkastické ladění otevřeně popisovaných sexuálních scén, ale také zprávy o tom, že na knize vydělal milion dolarů; především se však jeho tvář stala veřejně známou díky několika televizním rozhovorům. Horko těžko ovšem rodičům a partnerce vysvětluje, že komické románové postavičky jsou pouhou literární fabulací.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Zuckerman Unbound , 1981


více info...

Přidat komentář

novecento
12.10.2020 5 z 5

Zuckerman (Roth) zbavený pout. Člověk v sobě musí mít chaos a posedlost, aby zrodil zářící hvězdu (napsal úspěšnou knihu). Cena za takové dílo je však vykoupena bolestí a strádáním. Většinou to odnese okolí. V Nathanově případě je to rodina-zejména otec, bratr Henry a nejhorší je rozchod s milovanou Laurou. Všechny lyrické a kritické city vůči nejbližším lidem a domovu vepsal do Carnovského. Nebylo pak s kým a kam jít dál. Závěr: už nejsi synem žádného muže, nejsi už ani manželem hodné ženy, nejsi ani bratrem svého bratra a také už odnikud nepocházíš. P.S. rozchod s Laurou na str. 121-122 je fakt dobře napsaný: závěr-že jsi udělal naprosto správně, když jsi odešel-poté, cos napsal takovou knihu, jsi odejít musel. Kvůli tomu jsi ji vlastně psal. Je to klasická kniha od Philipa Rotha, na první pohled nic moc, ale v závěru vás přinutí se zamyšlením vrátit a projít si děj znovu. Doporučuji.

jardaplech
26.09.2020 5 z 5

Jeho knihy jsou nej nej knihy.


wimpzk
30.07.2018 5 z 5

Má v pořadí čtvrtá přečtená kniha od tohoto autora a druhá z tetralogie o spisovateli N.Zuckermanovi. Musím se přiznat, že jsem se do ní pouštěl s velkou zvědavostí. Co dalšího ještě Roth prostřednictvím alter ega Zuckermana "práskne" na své nejbližší, na své židovství, na sebe? Vždyť už vše pikantní pověděl v předcházejících knihách. Ale jak jsem se při čtení přesvědčil, bylo toho ještě dost k "nactiutrhání" a ještě cosi navíc. Roth/Zuckerman si samozřejmě utahuje i zde ze sebe a všeho kolem, ale nabízí i vážnější polohy, jako je umírání a smrt jeho otce, vztah k matce a nejbližším příbuzným, přičemž zvlášť tragikomický je popis dialogu s jeho bratrem na cestě letadlem z pohřbu otce v závěru knihy...Dostatečně sebeironický je pak Roth v líčení vyrovnávání se s náhle nabytou slávou spisovatele Zuckermana. Nechybí samozřejmě i peripetie vztahu k ženám, ačkoli zde nejsou tím ústředním motivem. Přesto všechno se nemůžu ubránit pocitu, že Roth se především vyznává z hlubokých citů ke svým blízkým, svému mladí, svému původu, jakkoli je v knize ironizuje.

Christo
04.12.2017 4 z 5

Nejvtipnější Roth, který mě vtipnou sebeironiíí tentokrát připomněl Woodyho Alena....

Crimble
23.02.2017 5 z 5

Úžasně zábavná knížka o požitcích i strastech čerstvě slavného a bohatého spisovatele, který jako by nevěděl, co přesně si má počít se svou slávou. Jako obvykle nejčastější téma: židovství, někdo ho bere moc vážně, někdo ho zas moc zlehčuje a zesměšňuje. S každou další Rothovou knihou se čím dál více divím, proč tento spisovatel není u nás mnohem populárnější (vždyť např. sem píšu první komentář...!)

Štítky knihy

americká literatura

Autorovy další knížky

Philip Roth
americká, 1933 - 2018
2006  75%Portnoyův komplex
2009  89%Lidská skvrna
2009  86%Americká idyla
2014  67%Pražské orgie
2006  87%Spiknutí proti Americe

Kniha Zuckerman zbavený pout je v

Přečtených68x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce33x
Chystám se číst8x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x