Ztracený weekend

Ztracený weekend https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/170884/ztraceny-weekend.jpg 4 5 3

Není bez důvodu, že román Jacksonův o alkoholickém opojení dosáhl tak velikého úspěchu v Americe a všech státech Evropy. je to psychologická, přímo klinická studie o alkoholismu, vyjádřená v pocitech, snech a bloudění jednotlivce propadlého této vášni. Časově je román omezen jen na malý úsek, vlastně jen na tři dny, kdy hrdina románu, vysoce kulturní člověk, ale slaboch, který se nedovede ubránit své vášni, zůstává sám v bytě a snaží se, aby si všemi prostředky opatřil alkohol. Dopouští se i podvodů a krádeží, dostává se do neobyčejně trapných situací, v jasných okamžicích si uvědomuje hrůzu svého postavení, ale nemá dosti sil, aby se z něho vyprostil. Je to kniha hořká, ale umělecky dokonalá v líčení utrpení člověka a jeho bezmoci, jeho marného zápasu o lepší život.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Farrar & Rinehart
Originální název:

The Lost Weekend , 1944


více info...

Přidat komentář

JirkaD.
29.12.2023 4 z 5

"Těžko říci, co se stane příště, ale nač se toho teď bude strachovat? Tento weekend je u konce a vůbec nic se nestalo. Proč se jen tolik narozčilovali?"
Mám rád knihy, které píše život sám!

beanstk
19.10.2017 5 z 5

Jak píše Dolente, tato kniha je nejsilnější v popisu stavu duše a vnitřních monologů hlavního "hrdiny". Žádná aktuální "alkoholická" kniha není v tomto poctivější (Panáček, Úsměvy smutných mužů...). Měl jsem jednoho takového alkoholika (bohužel až do terminální fáze) v rodině a ty proslovy a zdůvodňování sedí... Existuje i kongeniální film Billyho Wildera (1945).


Dolente
13.01.2016 4 z 5

Strašlivá kniha. Doporučoval ji Kingsley Amis jako knihu, která nejlíp vystihuje stavy těla i mysli, do kterých se alkoholik dostává, jak uvažuje a jedná. A nejděsivější bylo, jak v tom člověk nachází paralely s vlastním životem. Jen mírné a jen v náznacích, třeba i týkající se jiných zlozvyků a obecně problémů, které jsou otázkou vůle, ale jsou tam zcela bez pochyby. Každopádně úplně jasně z knihy vyplývá, že chlast je svinstvo. Po přečtení budete potřebovat panáka, ale nebudete si ho chtít dát. Což samozřejmě znamená, že si ho dáte trochu později.

Autorovy knížky

Charles Jackson
americká, 1903 - 1968
1948  84%Ztracený weekend

Kniha Ztracený weekend je v

Přečtených5x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce1x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x