Ztracený symbol

Ztracený symbol https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166563/ztraceny-symbol-166563.jpg 4 3775 438

Robert Langdon série

< 3. díl >

Po Andělech a démonech a Da Vinciho kódu vychází třetí román se symbologem Robertem Langdonem. Tentokrát neopustí domácí půdu a na rozdíl od svých předchozích zběsilých šetření v evropské kolébce (Římě, Vatikánu, Paříži a Londýně) se prvně zaplete do noční dešifrovací honičky na území USA, a to přímo v jeho hlavním městě, Washingtonu D.C. K řešení záhady je profesor Langdon i tentokrát vyzván velmi bizarním způsobem: hrůzostrašným předmětem ležícím na zemi v Kapitolu, ukazujícím na nástropní fresku s obrazem George Washingtona, který je tam zpodobněn jako Bůh. A není samozřejmě náhodou, že tento bývalý americký prezident položil roku 1793 základní kámen Kapitolu se zednářským kladívkem a zednářskou lžící. Ve Washingtonu, který je podle Langdona naprostým skvostem posvátné architektury, se toho odehrává na jednu noc mnoho a každý pronásleduje a dohání toho druhého z trochu jiných důvodů. Ústřední je ovšem pátrání po legendárním zednářském pokladu. – zdroj: www.legie.info – ... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: , Argo
Originální název:

The Lost Symbol , 2009


více info...

xxbarbarelaxx
xxbarbarelaxx
29.01.2024 4 z 5

Musím říci, že i tento díl se mi líbil. Dan Brown opět výborně zkombinoval víru, symboly a dalších mnoho věcí. Obohatil mě o nějaké znalosti o zednářích.

intelektuálka
intelektuálka
28.01.2024 4 z 5

Mám ráda autory, kteří přinášejí spoustu informací .... A Dan Brown mezi ně bezesporu patří ....

Napínavý příběh profesora Langdona a jeho snaha zachránit přítele - a opět je tu plno záhad, symbolů a rébusů .... a opět otázka spojení víry s vědou ....

A pátrání po odkrývání pyramidy - jejíž základ je skryt v minulosti ....

..... Chrám, to je tělo .... mysl, to je nebe .... a Jákobův žebřík - to je páteř ....
A cesta vede ze země do nebe .... a na počátku je Slovo ....

Knihy jsou lodě.... jen málo z nich odolá zkouškám času .... ale přinesou informace budoucí době ....

Zajímavé otázky v oblasti noetiky... a výzkum lidského myšlení ...

A závěrečné světlo - a naděje v člověku ....

To je rozhodně zajímavé čtení - doporučím.


Praevka
Praevka
06.01.2024 4 z 5

Skvělá oddechovka. Ač obecně zednářskou tematiku nevyhledávám, tady jsem si ji vyloženě vychutnala. Napětí bylo celkem dobře udržované, bohužel konec to trošku zazdil, už to bylo moc natahované a vůbec... Nevím, jestli to bylo záměrem autora nebo vinou překladu, ale totožnost záporáka byla průhledná velmi brzo. Ale to nevadí - jak říkám, jako oddechovka fajn kniha.

Radiq
Radiq
31.12.2023 2 z 5

Knihu samotnou jsem nečetl, ale pustil jsem se do audioknihy. Tu čte Hana Rychetníková, kterou vůbec neznám. Čte to dobře, ale několikrát při přímé řeči přehání tónem hlasu a sem tam špatně vysloví anglické výrazy. Ale jinak má příjemný hlas, takže to jde odpustit.

Jak už je u Browna zvykem, je to zase samé naznačování a protahování, aby si nechal napětí do další kapitoly, kde vás něco má překvapit, šokovat nebo si máte oddechnout. Jo, takhle to dělá pořád.

Má to smrdět různými tajemstvími, jejich postupným odhalováním, souvislostmi ze skutečné historie, ale tak nějak mě to nebere. Zaobaleno do děje, který se docela vleče, i když se to zase odehrává během několika málo hodin. A opět zde Langdon jako přicmrndávačku má nějakou ženu, to je snad největší Brownovo klišé.

Docela mě bavil Malach jako padouch, i když to celý ten jeho život a přerod a mentalita je strašně neuvěřitelná a šílená. A zednářství, to jsem tak nějak už čekal po všech těch templářích a asasínech. Tak příště třeba mimozemšťani?

Nemůžu říct, že bych byl knihou nějak nadšen, ale na druhou stranu se to pořád dá považovat za zábavnou literaturu... ke které se nebudu muset nikdy vrátit.

kotoulek
kotoulek
28.12.2023 4 z 5

Za mě další dobré pokračování série v čele s Robertem Langdonem. Je pravda, že předchozí dva díly sice byly dle mého názoru lepší než tento, ale i tak stojí za přečtení.
Hlavní děj a myšlenka byla opravdu dobrá a i na konci překvapení, kdy jsem fakt chvíli seděla s otevřenou pusou a nemohla uvěřit tomu, že je tam fakt napsaný tohle. Jen mě asi tolik nebavil svět, který se točí kolem zednářů. A možná ne až tak vlastně zednářů jako spíš té vědy, která je v knize úzce propojována s Bohem a jejich vzájemné propojení. Některé ty popisy a vysvětlení na mě byly až moc nábožensky složité a někdy také zbytečné.

Dédečko75
Dédečko75
23.12.2023 5 z 5

Super série, chci víc takových knížek

mila2411
mila2411
31.10.2023 2 z 5

Nebylo by to tak špatný, nebýt toho konce. Obsahově a hlavně rozsahem to autor zakončením úplně zabil. Přitom cca první 1/3 mě bavila, pak ale nasteno dlooooooooooouhé nekonečné vysvětlování a knížka jde do kopru. Když se zkrátka čtenář těší až TO skončí není to dobrý...

m2056
m2056
01.09.2023 4 z 5

Špatný to není Kniha má pěkný příběh nezklame.

Belanna
Belanna
11.06.2023 4 z 5

I třetí díl s Robertem Langdonem má zajímavý námět, je poutavý a plný zajímavých informací. Nechybí tu dějové zvraty, zvláště pak v závěru knížky i když napětí a ponurost tu není tak výrazná, jako v předchozích knihách. U hodně rozsáhlých úvah jsem se někdy musela vracet, abych správně pochopila nitky :)

RoBertino27
RoBertino27
31.03.2023 4 z 5

Třebaže mě příznivci Roberta Langdona budou honit po všech místech, kam tento znalec symbolů zavítal, musím tuto knihu považovat za lepší než Šifru mistra Leonarda nebo Anděly a démony. Zejména ponuré prostředí a prolínání děje zpočátku nesouvisejících, posléze těsně propletených osudů je vypracováno na vysoké úrovni. Jsem zvědav, jestli se kromě seriálu podaří zrealizovat i film.

JamesCZE
JamesCZE
17.02.2023 4 z 5

(SPOILER) Po průměrné Šifře zase výborný díl - Ztracený symbol. Konec jsem nečekal a mile mě tak překvapil.

Spoiler: Hlavní hrdina musí být opět zachráněn...a to se mi vlastně líbí, nejedná se o typického hrdinu, který vše vyřeší a se všemi si poradí :) Za mě je stále ale nejlepší první díl ve Vatikánu, ale jen o chloupek tentokrát. Nejslabší je za mě Paříž, čili Šifra.

Zednáři mě prostě baví více než ultra konzervativní Opus Dei a Převorství Siónské, Svatý grál a nekonečné povídačky o ženském lůně nejen na obrazu Poslední večeře jako symbolu plodnosti a podobně, které jsou donekonečna probírány právě ve Šifře.

HefyCZ
HefyCZ
11.02.2023 4 z 5

Téhle knize Dana Browna se filmová studia obloukem vyhnula. Přestože filmy podle jeho románů vydělávají trojnásobek vložené investice, bylo pro Hollywood těžké pohanit Svobodné zednáře. Šifra mistra Leonarda, to bylo něco jiného. Vatikán je daleko a křik z něj do Los Angeles nedolétl. Ovšem když vlastníci studií dodnes zasedají v lóžích, je to jiný šálek čaje. Když předtím Anatomie lži napadla úplně celý americký systém, přestože by šlo o spektakulární podívanou, asi si ji taky neužijeme. Není divu, že se v Infernu zase vrátil ke katolíkům.

georginaa
georginaa
11.02.2023 3 z 5

U třetího dílu dám méně hodnocení než u předchozích dílů. I když vím, že k tomuto příběhu autor dlouho schraňoval materiál, zdálo se mi to vše už překombinované. Ano, byly tam opět záhady, tajemství a šifry, ale napráskané jakoby do dvanácti hodin, myslím že se to semlelo nějak zdlouhavě.

zelenoockaa
zelenoockaa
04.02.2023 3 z 5

Brown no. Přečteš to, ale víš, že to je brutální fikce, i když místy zní docela reálně. Někdy teda. Dej byl dost zdlouhavý.

Majto
Majto
04.02.2023 3 z 5

Ako mnoho iných, aj mňa tretí Langdonov výlet až tak neohromil ako predošlé. Začiatok a koniec som nejak "odzíval" no to medzi bolo veľmi "čtivé" ako som u Browna zvyknutý. Taktiež mi nevoňala podobnosť s predošlými príbehmi. Našťastie tento druh literatúry beriem ako relax a zbytočne sa nezamýšľam nad obsahom, len si užívam a to mi autor neodopiera. Mám požičané aj ďalšie knihy, tak uvidím, či ho zoberiem na milosť.

Ivanka83
Ivanka83
23.01.2023 4 z 5

Opět zajímavé zvraty. Tedy hlavně ten konec...
Ale z nějakého důvodu jsem knihu louslala, na můj vkus, až moc dlouho.
Tak jsem zvědavá, co nás čeká v dalším díle.

kob
kob
06.01.2023 3 z 5

Děj byl zajímavý, ale to jejich dumání nad nekonečnem bylo už zdlouhavé a únavné. Příběh se odehrává ve dvanácti hodinách a já se s knihou docela trápila tři týdny ;)
Asi jsem na dávná mystéria nebyla zrovna správně naladěná.

cathyblack
cathyblack
11.12.2022 3 z 5

Přečteno před delší dobou. Kniha je možná trošku slabší kniha ze série s Robertem Langdonem, ale oceňuji zasazení příběhu do Ameriku a jejich dějin. Konec trošku přepísklý, ale ja už se u Langdona nedivím. Když už po nějaké knize s této série sáhnete, víte pro co jdete. Trošku nerealistické, přesto čtivé a zajímavé. Napínavé jak Langdonovy kšandy.

roman9276
roman9276
14.11.2022 4 z 5

Opět skvěle napsané, jen se mi zdá, že s třetím dílem autorovi trošičku dochází dech. Předchozí díly byly opravdu bravurní, ale Ztracený symbol byl o trošičku slabší. Skvěle vytvořená atmosféra, Robert je velkej sympaťák, trochu za mě slabší cliffhanger na závěr, ale tajemná atmosféra dávných mystérií mi přišla super.

JointlieKat94
JointlieKat94
25.10.2022 4 z 5

Právě dočten další díl ze série, přemýšlela jsem nad 3* a nakonec zvolila čtyři (protože to prostě mám ráda!) a i jsem se udivila, jakto, že u předchozího dílu jsem hodnotila stejně (přitom se mi určitě líbil mnohem víc) ale tak to prostě mám.

Robert Langdon se zase objeví tam, kde je ho potřeba. A zase řeší další záhady a tajemství. Zase je tu další žena! (Asi to není ta samá, z předchozího dílu).
Po pravdě musím uznat, že je až neuvěřitelné, že celá tato kniha, těch 460 stran, se odehrává během 12 hodin. To je mazec. A znalosti pana Browna, taky neuvěřitelné. Co ten člověk musí všechno do podrobna znát a zjistit? Z toho jsem v naprostém šoku!

Ale taky musím uznat, že tento díl byl slabší, než ty předchozí. Nějak mě nebavilo bádání nad únoscovou minulostí (i když jasný, bez toho by ten příběh nebyl ucelený) a takový ty kecy kolem a kolem. :D

Ale jinak, naprosto super! :)