Ztracený svět technických památek, lidí a věcí

Ztracený svět technických památek, lidí a věcí https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513628/bmid_ztraceny-svet-technickych-pamatek-l-641ea62a413dd.jpg 3 1 1

Přidat komentář

David81
25.03.2023 3 z 5

Knížka je zaměřená na historii průmyslové výroby vesnic na Drahanské vrchovině, zejména v oblasti Moravského krasu. Popisuje některé zdejší vodní a větrné mlýny, železárny, cihelny, pivovary atd. Každé odvětví je tu prezentováno celostránkovou historickou fotografií nebo výřezem tehdejší katastrální mapy a fotografií nějakého předmětu, který se tématu týká, spolu s několika větami, ze kterých se dozvíme něco málo o historii.
Nejhezčí jsou černobílé fotografie, které navodí nostalgickou atmosféru. Zajímavé jsou především záběry Ostrova u Macochy a tehdy bezlesích strání, které působí jak někde na Balkáně. Popisky u fotek jsou opravdu stručné a spíš jen doplňují jejich atmosféru. Obrázky předmětů - různých seker, litinových klíčů, cihel - mě úplně nezaujaly. Rozhodně nejhezčí jsou ukázky keramiky z Olomučan. Škoda, že jich tu je tak málo. Knížka působí spíš jako nějaký chudý katalog výstavy z uměleckoprůmyslového muzea. Ale opravdu mě pobavil popisek na přebalu pod fotkou s přiváženým čerpadlem k Punkevním jeskyním: "Připravuje se vodní palba pro turisty" :-)