Ztracený stín

Ztracený stín https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57610/ztraceny-stin-57610.jpg 5 19 6

Ztracený stín je příběhem vyděrače. Mladý úředník, vyhozený na dlažbu, využije šance, když zjistí, že jeho bývalý zaměstnavatel udělal daňový podvod a začne ho vydírat a následně i užívat lehce nabytých peněz. Plebejství, s kterým to činí, ho ale navrátí tam, kam patří, tj. na nejnižší příčel společenského žebříku. Hostovský rozlišuje v lidském rodě pouze dvě skupiny: ponížené a povýšené, slabé a silné.... celý text

Přidat komentář

Politre
18.04.2024 5 z 5

Perfektní forma, styl a nestárnoucí příběh o touze po bohatství a moci. Už to bude tak, třetí přečtená kniha od Egona a třetí literární zážitek, až mě udivuje jak málo lidí zde knihu hodnotilo. Něco z Kafky a hodně z Dostojevského psaní je obsaženo v útlém příběhu úředníčka, kterému se náhodou dostane do ruky dokument o daňových únicích firmy v níž pracuje a rozhodne se ji vydírat. Malý človíček jenž chce být velkými i za cenu nemorálního chování je věčné téma, které tu už bylo několikrát, ale asi nikdy mě nepřestane bavit, ještě když je k tomu propracovaná psychologie postav, tak neváhám hodnotit nejvýše. Neprávem zapomenutá perla, kterou mohu vřele doporučit každému čtenáři.

Mirka2778
10.12.2018 4 z 5

Román o tom, že "Příležitost dělá zloděje" a "Na každýho jednou dojde"
Josef Bašek je vyhozen z místa úředníka ve velkém podniku a zároveň tamtéž objeví dvaceti miliónový daňový podvod.
V nastalé zlobě začne vydírat ředitele. Po okamžitém úspěchu je opilý vlastní mocí.
Celou dobou jsem držela palce, aby se už konečně probudil, ať může všechno dobře dopadnout.
Líbilo se mi, jak se Bašek bránil rozměnit první velkou bankovku.
A vůbec jeho vnitřní boje a rozpory jsou výborné.


rybizka
14.09.2018 5 z 5

Malá nenápadná knížečka od spisovatele, kterého jsem dosud neznala, ukrývá výborně napsaný psychologický příběh řadového úředníčka. Se zvědavostí jsem sledovala myšlenkové pochody a proměny Josefa Bašky. Náhoda ho svedla, stal se vyděračem, ocitá se ve společnosti vlivných a bohatých, dostává se mu peněz a pocitu moci. Dopadlo to tak, jak jsem vůbec nepředvídala, konec byl pro mě překvapivý.

(Kdyby už mlčel, žvanil protivný!) A tak se mi zdá, že vůbec nedovedeme člověka poznat. Kdykoliv slyším o někom pronášet soud, charakteristiku, vím že je falešná. Téměř nic v nás není konstantní, vše je proměnné... Snad jen nějaké rysy....

Palivo
25.08.2018 4 z 5

Moje predtucha se potvrzuje - vsechny slova, ktery zacinaji host jsou dobry: levnej hostel, hostinec, hospoda, hospoda s Jaggermeisterem (product placement), hostina, Hostovsky.

Pr nasi druhe schuzce s Egonem to dopadlo jeste lepe nez na poprve. Ztraceny stin je o chlapkovi, kterej zacne vydirat reditele podniku kde pracuje. Jelikoz neni na tolik penez pripravenej, rupne mu v hlave a dopadne to spatne. Presne jsem si vybavil, co se stalo me, kdyz jsem jednou dosel do hospody a mel jsem sebou 5000 kc. Taky to dopadlo spatne. Koupil jsem hodne jegra (product placement) a pak jsem asi devetkrat zvracel, coz je, wait for it, wait for it - PRODUCT RE-PLACEMENT

hahahahahha

Tohle je na Oscara.

Ja delam tak sofistikovany vtipy, ze jsem se snad mel jmenovat Sofie...!

LOOOL.

Nicmene, zpet ke knize - je tam dramo, zeny, tezke vnitrni myslenkove pochody, tedy vse, co mam rad. Za sviznost, psychologii a tizivy zaver dava literarni kritik Palivo 4 internacionalne hviezdicky.

Pusinky a naskledanou.

Markulinka
30.01.2015 5 z 5

Skvěle propracovaný příběh muže-vyděrače, který je na velmi nízkém společenském žebříčku, ale díky náhodě se dostává do pozice, ve které si klade podmínky. Příběh o tom, co se stane jednomu muži, když je mu náhle dána moc. Výborně psychologicky zpracované a překvapivý závěr!

WEIL
18.08.2011

Ztráta vlastní identity, to je jako ztratit svůj stín, ale prochází tím někdy v životě dost lidí, obzvláště přechod z dospívaní k dospělosti je pro některé llidi těžké.

Štítky knihy

psychologické příběhy

Autorovy další knížky

Egon Hostovský
česká, 1908 - 1973
1935  80%Žhář
1947  84%Cizinec hledá byt
2011  85%Nezvěstný
1933  76%Případ profesora Körnera
1985  81%Dobročinný večírek

Kniha Ztracený stín je v

Přečtených23x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce8x
Chystám se číst7x
Chci si koupit2x