Ztracení chlapci

Ztracení chlapci https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406018/bmid_ztraceni-chlapci-IjJ-406018.jpg 4 8 7

V roce 1954 odjely dvě skupinky chlapců na odlehlý letní tábor, kde byly podněcovány k tomu, aby se navzájem šikanovaly, obtěžovaly a démonizovaly. Závěry vstoupily do dějin jako jedna z klasických a nejkontroverznějších studií sociální psychologie: experiment ve Státním parku Robbers Cave. Experiment byl proveden na vrcholu studené války a měl šťastný konec: chlapci se usmířili a psycholog Muzafer Sherif demonstroval, že i když jsou nenávist a násilí mocné síly, mají zrovna takovou moc spolupráce a harmonie. Dnes se pokus předkládá jako důkaz, že za správných podmínek se mohou válčící strany udobřit. Avšak skutečný příběh těchto experimentů je daleko složitější a mrazivější. V knize Ztracení chlapci zkoumá Gena Perryová experiment s jeho následky. Sleduje příběh Sherifa, bouřlivého outsidera, který usiloval o vytvoření takového pokusu, jenž by porazil jeho osobní démony. Perryová čerpá z archivních materiálů a nových rozhovorů a skládá dohromady příběh o dramatu, vzpouře a intrikách, jaký se nikdy předtím nevyprávěl.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Psychologie a pedagogika

Vydáno: , Triton
Originální název:

The Lost Boys: Inside Muzafer Sherif's Robbers Cave Experiment , 2018


více info...

Přidat komentář

evickakyticka
01.05.2022

Stačilo pár stran.... V momentě, kdy se kluci rvou a "vedoucí" se krčí v keři a píše si poznámky... stačilo, díky nechci. Psychologický experiment postavený úplně na hlavu...

Tina.orl
14.06.2020 2 z 5

Tak tohle byla opravdu ztráta času.

Byla jsem v knihovně a najednou vidím zajímavý název knihy, tak kouknu na anotaci, která hlásá o kontroverzním psychologickém experimentu, tak si řeknu, že to bude určitě hodně dobrý. Pffff, nebylo.
Měla jsem pocit, že jsem četla diplomku (což diplomka by to byla určitě výborná), experiment zajímavý, ale že by to bylo takový, jak hlásá anotace, teda ne - rozumím tomu, že experiment probíhal trochu v jiných letech, ale... V poslední třetině knihy se dozvíte o životě M. Sherifa.

Dvě hvězdy dávám jen z úcty k autorce (i když pro mě úplně neznámé), protože je obdivuhodné, jakou práci si dala s hledáním informací.


chodícírohožka
19.09.2019 3 z 5

Úžasně zajímavé téma spletené v poměrně čtivé čtení, ovšem ne úplně dobře promyšlené. Autorka přeskakuje mezi různými časovými rovinami jak uspořádáním kapitol, tak v rámci jednotlivých odstavců, celou knihu začíná prostředkem a naopak končí tím, co se odehrálo ze všeho nejdříve... Do textu vsunuje útržky rozhovorů nebo dopisů, které však místy spíše narušují děj, než aby jej doplňovaly. A jakkoli je logické, že dnes již přesně nezjistíme, jak experimenty i Sherifův život probíhaly, je tam na mě příliš částí začínajících slovy "možná", "domnívám se" apod. "Možná" by bylo lepší některé domyšlené podrobnosti jednoduše vynechat...

Epes
11.08.2019 2 z 5

Autorka pravděpodobně musela svůj výzkum publikovat, a tak se snažila předělat disertaci na román, aby si zajistila větší náklad - tato literární transformace se jí bohužel nepodařila. Text je čtivý jen místy, mnohdy je faktů tak málo, že vlastně není co říct. Řada detailů je útrpně zbytečných, hlavní sdělení a svědectví o experimentu by se vešlo do článku v časopise, aniž by čtenář přišel zkrátka. Líčení, jak autorka stopovala události v Robbers Cave, by mohlo mít detektivní ráz, ale na dobrou zápletku je příliš málo materie.

DominaCZ
18.07.2019 5 z 5

No, anotace hlásá ultrazajímavé téma a mně doposud neznámý "pokus".
Avizuje text plný hrůz a trestuhodného týrání chlapců pomocí uměle vyvolávaných konfliktů.
No jenže realita je jiná.

Jde o neumělé sledováníčko, na které padly z dotací miliony (kam přišly se v knize ale nevysvětluje) a jde o v podstatě ubohou hru na experimentální studii.
Chápu že je to děláno v jistých ještě "omezených" letech, ale tohle by snad nebral vážně nikdo, natož erudovaný psycholog a zkoumátor.

"Děj" a podstata je vypsán v anotaci a dá se o něm dočíst na netu, takže tohle nebude spoiler: jde o pouhé tlačení kluků do soutěží, vyvolávání umělých konfliktů jakože kdo získá lepší nožík po výpravě apod. , což ale jedenáctiletý kluky asi rozvášní na chvíli.
Chtěli dělat jistý klučičí úkoly a ne asi pořád podléhat pokusným hrám "kdo z koho / kdo je víc".

Byli neustále sledováni kuchaři, uklízeči a montéry staveb a chatek, kterými měli být prováděči experimentu, avšak byli to jen najatí troubové, co nic neuměli a nebyli z oboru.
Tím pádem jejich "zápisky a pozorování" nebyly logické, o ničem nevypovídaly a byly ztrátou času.

Není osvětleno, jak na ty kluky přišel, pouze zmínka, že šlo o věřící rodiny (naznačeno že poněkud omezenějšího typu).
Celý to bylo prostě o ničem, protože rozhádat malý děcka kvůli nožíkům a pak je nutit spojit se a řešit problém společně je nicneříkající.
To o schopnosti lidí spojit se v nouzi nevypoví.
Prostě absolutně laicky noobský projekt.

Nejlepší bylo, když autorka nemohla vypátrat jediného žijícího kluka, a když se jeden ukázal, nevěděl kde to místo bylo (spletl ho) a v podstatě si z toho nic nepamatoval. To o čemsi vypovídá, ne ?

Celá věc je sice obstojně popsaná a autorka vskutku pátrá, ale sama přiznává, že o tom není v podstatě nic dohledatelnýho a že to vlastně nemělo význam.
Což je pravda.
Hodnotím tedy obálku, kniha je psána dobře, ale "děj" je o ničem.

Kirrie
23.06.2019 5 z 5

Rozmýšlela jsem se delší dobu nad hodnocením, ale nakonec dávám všech pět hvězdiček, protože dokážu ocenit sedmiletou práci na jednom projektu. Skládat milión dílků ze všech možných míst a utvořit z nich jeden příběh, který by nějak fungoval, je hodně náročné. A autorka to zvládla, jak nejlépe mohla. Přesto jsem i po dočtení lehce rozpačitá. Nevím proč... Asi jsem čekala něco jiného? Možná mě zarazila ta nespořádanost, možná jsem čekala více inputů od Giny Perry a možná jsem až moc doufala, že mi autorka sepíše list chyb, co Muzafer Sherif v experimentu učinil. Místo toho jsem si je musela najít sama, což také není na škodu.
Ale jo... Kniha mi něco určitě dala. Například to, že proměnných je tolik, že nejde počítat se vším, i přes snahu navigátorů, kteří si svou představu snaží otočit "správným" směrem.

Doporučuji zájemcům o psychologii. Vy, co si chcete spíše počíst o dramatických experimentech, mrkněte na Stanleyho Milgrama.

kamibe
14.06.2019

Tak tedy znovu?
Velmi dobrá kniha! Výborná kniha! Z anotace jsem čekala něco jako další Pán much, ale toto mě kompletně dostalo. Jednak jsem se dozvěděla o experimentech, které Goldingově příběhu asi předcházely, jednak jsem poznala osobnost Muzafera Sherifa, o němž jsem do této chvíle neměla ani ponětí, ale co mě uchvátilo nejvíce, byl způsob, kterým autorka to vše zpracovala. Ponořila jsem se do děje jak obou pokusů, tak do líčení novější historie Turecka, ba i do obeznámení se se samotnou osobností Sherifa. Autorka je velmi zvídavá, podrobuje Sherifa velmi důkladné kritice dobře rozebírá jeho slova. Pro mne však nejvíce poutavá byla poslední kapitola, v níž líčí, jak se vlastně ke psaní této knihy dostala, a co všechno to obnášelo.

Autorovy knížky

Gina Perry
australská
2019  73%Ztracení chlapci

Kniha Ztracení chlapci je v

Přečtených12x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce2x
Chystám se číst12x
Chci si koupit2x