Ztracené světy 2001

Ztracené světy 2001 https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18952/ztracene-svety-18952.jpg 4 20 3

Osu knihy tvoří autorovy zápisky z dob natáčení filmu Vesmírná odyssea 2001, kdy společně s režisérem Stanleym Kubrickem proseděli mnoho hodin v družné debatě, o čem by film měl být, jak by se měl vyvíjet, jak by měl končit. Sem tam je nám umožněno nahlédnout do zákulisí natáčení filmu, a na jednotlivých epizodách, které se posléze v konečné knižní podobě nikdy neobjevily, sledovat vývoj představ obou velikánů. Nejlépe je to vidět v závěru knihy, kdy máme možnost si přečíst hned tři verze setkání Davida Bowmana s cizí mimozemskou civilizací.... celý text

Biografie a memoáry
Vydáno: , Eminent
Originální název:

The Lost Worlds of 2001 , 1972


více info...

Přidat komentář

Luigi1
20.11.2023 4 z 5

Tato kniha je věrnou kopijí filmu Vesmírná odyssea 2001

HerrPilot
21.02.2021 4 z 5

Upřímně řečeno mne tato knížka tak trochu zklamala. Podle anotace jsem totiž očekával ultimativní pohled do zákulisí, plný Kubrickovy pedantnosti, vážné hudby k záběrům kosmických plavidel, střetů spisovatel/román x režisér/film atd.
Pár těchhle behind-the-scenes v knize skutečně je, a to jsou rozhodně velice zajímavé sekvence. Člověk se dozví, že původně neměl Dave Bowman do Hvězdné brány vstupovat sám, ale s žijícími spolupracovníky, nebo že HAL byl původně pohyblivým robotem s názvem Sokrates.

Co je ale skutečnou osou této knihy, a co taky tvoří většinu kapitol, jsou alternativní verze románu/filmu. Ne, že by nebyly zajímavé, ale jsem fakt docela rád, že nad Clarkem držel ruku zrovna Kubrick…

Je sice fascinující vidět, jakými cestami tvůrci prošli, ale více bych fakt ocenil delší pasáže z Clarkova deníku, či reálné potíže s produkcí takového díla (ty se tam sice taky objevují, ale je vidět, že Clarke zkrátka asi potřeboval někde zaflexit se svými nepoužitými nápady) . Za čtivost a jistou informační hodnotu pro fanoušky díla dávám 4, byť slabé,*.

P.S. Kdo se zajímá, jak byl natáčen onen film, tomu doporučuju vícedílný dokument na YT. Odkaz na první díl je v Zajímavostech u 2001.


Phoenix16.cz
16.09.2018 3 z 5

Kniha představuje příjemné zavzpomínání na první Clarkovu Odyseu, jak psanou, tak zfilmovanou. Nedozvíte se tu žádné zásadní informace, bez kterých byste nemohli žít, ale spíš je to takové malé okénko do zákulisí jednoho příběhu, který ovlivnil hodně na poli filmovém i spisovatelském.

Kniha Ztracené světy 2001 je v

Právě čtených1x
Přečtených32x
Doporučených1x
Knihotéce47x
Chystám se číst6x
Chci si koupit3x