Ztracené město v Amazonii

Ztracené město v Amazonii https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39030/mid_ztracene-mesto-v-amazonii-2u9-39030.jpg 4 58 12

Podtitul: Po stopách největší záhady 20. století - tajemného Eldoráda David Grann se rozhodl vypátrat osud Percyho Harrisona Fawcetta, velkého badatele počátku 20. století. Úspěšně sice zvládl mnohé výpravy do Amazonie, ale ta poslední v roce 1925, při níž hledal bájné město Z, ztracenou civilizaci věků, mu byla osudná. Amazonka pohřbila veškeré snahy vypátrat Fawcettovu poslední výpravu.... celý text

Žánr:
Dobrodružné , Literatura naučná , Cestopisy a místopisy

Vydáno: , Víkend
Originální název:

The Lost City of Z , 2009


více info...

Přidat komentář

myshichka
04.03.2024 4 z 5

Zaujímavá kniha o človeku, ktorý bol dokonalým stelesnením ideálu "viktoriánskeho objaviteľa". Vyzdvihla by som vykreslenie dobových reálií a uvažovania, ktoré viedlo ľudí k podnikaniu priam šialených výprav, i fakt, že sa autor sám vydal po stopách svojho subjektu.

ales1191
28.11.2023 3 z 5

Knížku jsem přečetl, jelikož jsem ji tu měl už delší dobu, ale musím říct, že me opravdu bavila. Bylo to zajímavé, autor se opravdu Fawcetem velmi zajimal.

Doporučuji pro někoho, kdo tak jako já popř sám autor se rád sem tam vydá a hledá své město Z.


JohnnieStewe
19.01.2020 3 z 5

Obcas sa mi stava, ze niektoru z knih mam v kniznici neprecitanu tak dlho, ze zabudnem aj kedy a preco som si ju vlastne kupil.

Stratene mesto Z je jednou z nich.

Rozprava pribeh o cloveku menom Percy Harrison Fawcett. Badatelovi, ktory patril
k priekopnikom v skumani Amazonie.

Grann opisuje zbeletrizovanou formou jeho nevsedny zivot, ale tiez to, ako postupne skladal informacie o jeho poslednej vyprave do zeleneho pekla.
Nakoniec sa vyda po jeho stopach...

Podari sa mu najst stratene mesto?

alcan
16.03.2018 4 z 5

Perfektní knížka pro všechny ty, kteří by rádi objevili Ztracené město Z! Autor popisuje jeho vlastní pátrání po tomto legendárním městě, které pro svět vybájil P.H. Fawcet. Dozvídáme se, že podobné město pravděpodobně opravdu existovalo, ale všechno bylo malinko jinak, než si mnozí představují.

Ivan Kučera
20.07.2017 4 z 5

Skvelá záležitosť, ktorá za to, že je skvelá, vďačí predovšetkým tomu, že skvelé boli udalosti, podľa ktorých vznikla. Teda, skvelé... Skvelé ako pre koho. Asi nie pre Fawcetta, ktorý sa zo svojej poslednej výpravy do úžasnej, no zároveň desivej a smrtonosnej Amazonky už nevrátil a nikdy sa nikomu nepodarilo zistiť, čo presne sa mu stalo. A aby toho nebolo málo, do pekla so sebou zobral aj vlastného syna a jeho najlepšieho kamaráta. Možností, čo sa im stalo, bolo neúrekom. Vskutku si ťažko vybrať krajšiu - kanibali, brutálne naladené indiánske kmene, vražedné zvieratá, nechutné choroby a v neposlednom rade nebezpečná divočina. Niektorí veria, že Fawcett nakoniec svoje vysnené Mesto Z našiel a aj so synom v ňom zostal až do smrti. Táto knižka Fawcettov koniec, samozrejme, neukáže, keďže sa nevie, čo sa mu stalo. A už sa to ani nikdy vedieť nebude. Téma je fascinujúca a pútavá. Bohužiaľ, filmové spracovanie z produkcie Brada Pitta z roku 2016 zostalo napriek snahe v polovici cesty.

GreenMagritte
01.06.2017 4 z 5

Ztracené město v Amazonii je populárně naučnou knihou, která mě bavila od začátku do konce. Vliv na to mělo možná i to, že jsem jako první viděla film, takže jsem nemusela tolik přemýšlet nad příběhem a mnohem více jsem si užívala drobné odbočky a poznámky, zkrátka to, co se do filmu obvykle nevleze. O skutečnosti, že Grann k tématu přistoupil velmi pečlivě, svědčí i jeho znalosti historie. Čtenář se tak dozví, jak nemilosrdně pralesy ovládali kaučukoví baroni, jakým neuvěřitelným podmínkám byli badatelé vystaveni v džungli a jak byli domorodí indiáni vyvražďováni a mučeni ještě ve 20. století. Velmi zajímavé jsou také etnografické exkurzy, představení pralesa nikoli jako ráje na zemi ale „zeleného pekla“, historické odkazy k prvním conquistadorům, vnímání indiánů z pozice západního světa přesvědčeného o své nadřazenosti i teorie geografického determinizmu.

jockjock
20.05.2017 5 z 5

Výborná práce autora,skvěle zvládnul fakta přenést do čtivé formy a k tomu to obohatil
svojím příběhem.

perpe2a
09.05.2017 3 z 5

Zajímavá kniha, docela dobře napsaná, jen to není úplně můj žánr. Ale rozhodně stojí za přečtení.

niknikita
05.05.2017 5 z 5

K přečtení knihy mne zlákal nádherný film "Ztracené město Z" a opravdu nelituji. Obdivuhodný příběh badatele Percyho Fawcetta na mne silně zapůsobil a doposud jsem toho o Amazonii mnoho nevěděla. Navíc David Grann předkládá obrovské množství informací a svých osobních zkušeností takovým způsobem, kdy ani nevnímáte, že jde o odbornou literaturu.

CharlieBrown
12.03.2017 5 z 5

Autor odkrývá světovou záhadu o zmizení plukovníka Fawcetta. Jeho život, hledání ztraceného města, zmizení. Záhada trvá dál, jelikož nikdo neví, co se skutečně stalo. Po Fawcettovi pátral i náš český záhadolog Ing. Mackerle.

Metroušek
25.02.2017 3 z 5

Ano, to by mohla být definitivní kniha o Fawcettovi a jeho hledání Eldoráda. Eldorádo už můžeme definitivně škrtnout.

Karcoolka2210
01.08.2016 5 z 5

Trvalo mi dlhšie, kým som túto knihu prečítala a nebolo to z dôvodu, že by bola zlá. Práve naopak. Jedna z najlepších kníh o skutočnej udalosti. Mnoho som sa dozvedela, vlastne i tom, že nejaký Colonel Fawcett vlastne existoval a čo dosiahol. Môžem len odporučiť. Fascinujúci pohľad do histórie človeka v Amazónii, ktorý odkýva poklady a nie len tie "vzácne". Za nič na svete by ma tam však nikto nedostal ;) AJ