Ztracená vítězství

Ztracená vítězství https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/358732/bmid_ztracena-vitezstvi-65b67005c1e6f.jpg 5 21 4

Erich von Manstein (1887-1973), vlastním jménem Erich von Lewinski, patřil mezi nejvýznamnější stratégy a vojevůdce druhé světové války. Přesto se jeho názorové rozpory s Hitlerem na operativní velení na východě staly nepřekonatelnými a Manstein byl pro svou kritiku velení wehrmachtu zbaven v březnu 1944 své velitelské funkce Mansteinovo srozumitelné a poutavé svědectví o válečných událostech a utrpení německých vojáků, podané bez frází a falešného patosu, patří mezi nejpozoruhodnější práce z dějin druhé světové války.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura faktu , Válečné

Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Verlorene Siege , 1955


více info...

Přidat komentář

Igor1311
13.11.2021 5 z 5

Mansteinove spomienky Ztracená vítězství sú nahliadnutim do mysle vojnového genia a jedného z najlepších veliteľov celej vojny. Pri ich spisovani nesklzol do klasickej roviny suchého opisovania presunov divízií a armád, ale ponúka nám komplexný náhľad na nielen priebeh bojov, ale aj na ich dôvody, priebeh a dôsledky. Byron predo mnou presne vystihol Mansteinov názor na Hitlera a jeho velenie. Bolo by zaujímavé (samozrejme už len v teoretickej rovine) akoby dopadla šiesta armáda pri Stalingrade, keby jej velil sám maršál.

LordByron
01.08.2021 5 z 5

Rozhodne fantastická kniha a jedna z najdôležitejších o druhej svetovej vojne vôbec.
Asi najslávnejšie nemecké memoáre. Jadro,, klasickej nemeckej verzie ".
A krásne tam máte opísané všetko od prvých dní boja až po koniec vojny.
Vopred pritom treba upozorniť, že to je pohľad stratéga a nie bežného vojaka z fronty takže od toho nečakajme co to nie je.
No a inak to bola famózna kniha. Famózny popis Hitlerovho spôsobu velenia a aké úvahy viedli Mansteina k plánu útoku na Francúzko a ako mala obrana Stalingradu Paulusom zmysel...
Človek sa tiež dozvie kopu vecí o ktorých sa dnes nevraví.
Manstein neupiera Hitlerovi (s ktorým si vôbec nerozumel) obrovský veliteľský talent, ale zároveň pripomína, že nemal skúsenosti a nedal si poradiť.
O Paulusovom zotrvaní v Stalingrade dnes tiež často okydávači Nemecka píšu len ako by tam Nemci ostali len lebo,, blázon Hitler "ale pritom keby to boli vtedy zabalili zrúti sa celý nemecký Juh...
Premňa osobne to bolo neraz ako vidieť do mozgu samotného Napoleona-a to je samo osebe výborné.
Rozhodne doporučujem.


francouz
30.12.2017 4 z 5

myslel jsem, že zde bude více osbních příběhů a mapování jednotlivých bojů hlavně na východní frontě. Nabyl jsem navíc dojmu, že je kniha napsána, tak aby ukázala, že za většinou porážek, bylo naprosto diletanské řízení Hitlera, s kterým sice Mainstein nesouhlasil, ale co mohl dělat. Na druhou stránku si člověk, ale uvědomí, že kdyby nechal více rozhodování na jednotlivých generálech, mohlo x věcí dopadnout jinak, a taky se mohla válka protáhnout o nějaký rok, a to není zrovna příjemné zjištění. Přečetl jsem si o průběhu bitev z malinko jiného úhlu, ale těch nových pohledů zde není tolik, kolik jsem jich očekával.

Marbo
28.11.2017 3 z 5

Technicky vzato nesmírně cenný náhled pod pokličku Wermachtu, potažmo moderního vedení války vůbec. Mám však opravdu problém s Mansteinovými tezemi o "čistém štítě" německého vojáka během ruského tažení.