Ztracená pyramida

Ztracená pyramida https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63607/bmid_ztracena-pyramida-yni-63607.jpg 5 7 2

Egyptský archeolog popisuje v této předběžné zprávě svůj objev dosud neznámé pyramidy staroegyptského panovníka Sechemcheta. Ve vstupní kapitole stručně uvádí do dějin starověkého Egypta, hlavně v období třetí dynastie (2780-2680 př. n. l.). V dalším poznáváme jak pátrání v areálu Džóserovy stupňovité pyramidy, průběh výkopu a rozvrh stavby, tak metody ověřování nálezů a dosud nevyřešené problémy. Doslov: Dr. Zbyněk Žába... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Buried Pyramid , 1956


více info...

Přidat komentář

mira.l
30.07.2023 4 z 5

Od napsání téhle útlé knížečky uplynulo téměř 70 let, takže on je to spíš trochu dějepis než cokoliv jiného.
Obsah knihy celkem trefně vystihuje zdejší anotace, tak snad přidám jen to, že i přesto, že úroveň vědomostí o řadě věcí je dnes poněkud jiná a třeba místopisné názvy se dnes v mnoha případech také píší trochu jinak, tak to byl i tak, po těch letech, docela zajímavý a čtivý pohled na dalo by se říct asi jeden z prvních velkých objevů domácího egyptologa, protože egyptologie byla předtím doménou především Angličanů, Francouzů a Němců.

SSTknihy
06.06.2020 3 z 5

Cesta za objevem neznámé pyramidy. Spolu s autorem čtenář pěkně krok za krokem proniká do tajemství dávných věků a stává se spoluúčastníkem při odhalování archeologického nálezu. Zajímavý pohled na to, jak probíhají přípravné práce, samotný vstup do podzemních prostor i následné zpracování dokumentace a materiálů.


Štítky knihy

Afrika archeologie pyramidy starověký Egypt

Autorovy knížky

Mohammed Zakaria Goném
egyptská, 1905 - 1959
1963  91%Ztracená pyramida

Kniha Ztracená pyramida je v

Přečtených14x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce27x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x
dalších seznamech3x