Ztracená Kambysova armáda

Ztracená Kambysova armáda https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38961/kambysova-ztracena-armada-38961.jpg 4 31 6

Podtitul: pohřbeni v písku Dobrodružný román s tajuplnou zápletkou se odehrává v atraktivním prostředí egyptských starověkých památek. V okolí egyptských starověkých hrobek se množí nevysvětlitelná úmrtí. Po smrti archeologa Mullraye se jeho dcera Tara ocitá přímo ve středu záhadných událostí a zdá se, že klíčem k jejich rozluštění je úlomek s hieroglyfy. Se svým bývalým přítelem se vydává k místu archeologických vykopávek, kde oba tuší odpověď na všechny znepokojivé otázky. V patách je jim policista Chalífa se svými záhadnými nevyřešenými účty a uprostřed horké pouště tak dochází ke konfrontaci střízlivého pragmatismu a fanatické víry. Lidským zásahem však také ožívá děsivá minulost, která odpočívala více jak dva tisíce let v písku.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Metafora
Originální název:

The Lost Army of Cambyses , 2002


více info...

Přidat komentář

soukroma
29.03.2022 5 z 5

(SPOILER) Báječně jsem si početla: výtečný thriller s historickým i místopisným solidním pozadím (Egypt starý i nový, připomínka starověkých válek s Řeky a Peršany). Překvapivě dobrý příběh, napsaný před více než dvaceti lety, před honem na teroristy "víry", ale nesrovnatelně lepší než podobné jiné dobrodružné napínavé knihy ostřílených autorů současnosti.
Skvělá zápletka, kdy na kápo egyptských islámských fundamentalistů (tj. teroristů nejhrubšího zrna) ušily boudu cizí zahraniční tajné složky. A povedlo se - potenciální archeologické artefakty nevyčíslitelné hodnoty byly dost pádnou vějičkou jako zdroj financování budoucích záměrů hledaného teroristy.
Hledání Kambysovy armády pohřbené před tisícovkami let monumentální písečnou bouří uprostřed západní pouště byla skvělá zápletka, v souvislosti s mnoha dalšími archeologickými monumenty v celém Egyptě. A nejlepším hrdinou byl místní policejní inspektor, zatímco dva západní hrdinové nestáli za nic.
Čtivé, napínavé, informativní a zábavné (i když pohádkový konec se tak úplně pro všechny a všechno nekonal).

Od autora jsem už kdysi něco četla, nevybavuji si skoro nic, ale tohle bylo opravdu dobré. 95%

čef
24.07.2019 4 z 5

Zvenku to vypadá jako další honba za pokladem ve starém Egyptě, ale je to hlavně o islámském terorismu a bojem s ním. Děj je samozřejmě postaven na dvojici resp. trojici hrdinů stále ohrožených na životě. Zajímavé jsou disputace okolo důvodu a účelu terorismu - asi je něco špatně. Krkolomný konec mne skoro překvapil, kdybych takovýchto a podobných románů nečetl již povícero. Celkově tedy trošinku zastaralý román s podivuhodnými detaily.


bekule
03.12.2018 5 z 5

Starověký Egypt, archeologie, romantika ,napětí, skvělá dobrodružná četba která nenudí. To závěrečné PROČ bylo sice trošku přitažené za vlasy, ale dobrodružný žánr snese i větší nelogičnosti.

Selinute
20.03.2014 5 z 5

Po dlouhé době jsem si ji znovu přečetla a opět nezklamala. Dobrodružný a napínavý děj. Je to nejlepší Sussmanova knížka.

AdaVinculin
10.07.2013 5 z 5

Určitě knížka která nenudí! Nenáročný děj a opravdu zajímavý a pro mě překvapivý konec:-)

Skye Isis
27.06.2013 4 z 5

Miluju dějiny vyprávěné formou příběhů, žádné učení letopočtů, ale napínavé a strhující čtení. Pro milovníky historie je tohle knížka jako stvořená. Starověk, Egypt, Sahara, akce, napětí... Autor si dal vážně záležet, je to taková výprava do minulosti.

Autorovy další knížky

Paul Sussman
britská, 1967
2010  79%Ztracená oáza
2003  85%Ztracená Kambysova armáda
2005  77%Poslední tajemství chrámu

Kniha Ztracená Kambysova armáda je v

Přečtených44x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce36x
Chystám se číst8x