Ztracená čest Kateřiny Blumové / Die verlorene Ehre der Katharina Blum

Ztracená čest Kateřiny Blumové / Die verlorene Ehre der Katharina Blum https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36440/ztracena-cest-kateriny-blumove-die-verlorene-ebre-der-katharina-blum-36440.jpg 4 18 3

Kateřina Blumová je obviněna z vraždy. Jak k tomu mohlo dojít v případě ženy, známé jako světice a „jeptiška"? Povídku napsal slavný německý autor na základě skutečné události a jako jeden z prvních v ní demaskoval zrůdný svět bulvárního žurnalismu a médií, jejichž moc dokáže zdeformovat život lidského jedince.

Žánr:
Literatura světová , Povídky

Vydáno: , Garamond
Originální název:

Die verlorene Ehre der Katharina Blum , 1974


více info...

Přidat komentář

-Pečivo-
29.01.2017 4 z 5

Ztracená čest Kateřiny Blumové je Böllův hejt bulvárnímu žurnalismu. Jelikož Böll svůj krátkej kriminální případ napsal v roce 1972, tak měl ještě tu smůlu, že musel hejtovat přes knihu a ne přes videjko na YouTube.

V roce 1972 sice nebyl YouTube, ale v Německu řádila Frakce rudé armády (RAF), což byli komunisticky laděný pošahanci, který vzešli ze studentských demonstrací proti válce ve Vietnamu. Jejich forma protestu bylo házet bomby na obchoďáky. Já když sem dostal sardel, tak sem si šel dát jägrbombu. Inu jinej kraj, jinej mrav.

V době, kdy frčela RAF, měl německej bulvár Bild žně a tak se snažil RAF narvat do co nejvíc článků a tahal si tak spoustu věcí z prstu. To se nelíbilo Böllovi, kterej se ozval, že by bylo dobrý, kdyby bulvár zůstal objektivní. A na to konto si začali brát do huby jeho i jeho rodinu. Takovej německej příběh o džambulce.

Na to konto Böll napsal tuto knihu o 27ti letý Kateřině, která žije spořádanej život na malým městě. Během karnevalu ji ale vyfičí jeden hledanej kriminálník menšího významu a ona ho nechá uniknout. Potom co ho nechala vniknout. Bulvár se toho chytne, udělá z ní kriminální štětku a celý to během pár dnů rozmázne takovým způsobem, že z toho mimo jiné její matka zemře a Kateřina zastřelí dotyčného novináře a jde sedět. Džambulka all over again. 8/10

Vera Silent
07.01.2017 5 z 5

Parada! Lingvisticky naprosto dokonale vybrouseny jazyk (tedy alespon v originalni nemecke verzi urcite). Takhle diplomaticky a pritom uderne umi formulovat jen malokdo. Uprimne respekt, Herr Böll, to bych chtela taky umet. Co se tyka zapletky a napadu, tak vse je velice poutave a aktualni i tolik let po vydani, coz je nekonecne politovanihodne, protoze se nase spolecnost (nebo presneji receno "verejnost") asi nikam moc nevyvyji. Psano na zaklade skutecnosti a to velice inteligentne a uprimne. Fakt jsem se pobavila, kdyz jsem si pozdeji precetla, ze to kvuli teto knize skutecne padly zaloby, potrefena husa (noviny) vydaly plno clanku o Böllove podpore teroristu a Böll jako odpoved pozadal jednoho grafika a politickeho aktivistu, aby politika, ktery varoval nemecky lid pred Böllovym zlem a terorismem, znazornil jedouciho na krave s napisem "Rajtuje za Nemecko".

Jedine upozorneni: zacatek je tezsi. Trosku trva nez se vystavi napeti a navic naval vsech tech jmen a faktu je do zacatku matouci. Ale pozdeji se to samozrejme vytribi.


Lady Lili
22.08.2013

Knihu jsem četla v originále, takže nemůžu zaručit, že jsem všemu dokonale rozuměla. Přesto se mi příběh líbil. Je to taková detektivka obohacená o praktiky bulváru, kdy na začátku víme CO a dočítáme se JAK.

Autorovy další knížky

Heinrich Böll
německá, 1917 - 1985
1962  81%Biliár o půl desáté
1966  84%Klaunovy názory
1989  71%Vlak dojel přesně
1993  74%A anděl mlčel
1961  79%Kdes byl Adame?

Kniha Ztracená čest Kateřiny Blumové / Die verlorene Ehre der Katharina Blum je v

Přečtených32x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce6x
Chystám se číst15x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x