Ztracen na Hedvábné stezce

Ztracen na Hedvábné stezce https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/483059/bmid_ztracen-na-hedvabne-stezce-NAl-483059.png 5 37 18

Pojďte se společně se mnou ztratit ve vyprahlých pouštích nebo pod hřebeny vysokých hor a objevit starodávná města, která po staletí určovala chod dějin. Projeďte se mnou starodávnou karavanní trasu z Evropy do Číny, kterou ještě žádný Čech sám po zemi a na jeden zátah nezdolal! Kniha je plná dobrodružství, neuvěřitelných příběhů, dobrosrdečných lidí, ale i nebezpečí. Na téměř šesti set šedesáti stranách vyprávím příběh, který může zažít každý z nás, pokud se rozhodne ze dne na den změnit svůj život a vydat se do neznáma. Společně projedeme Turecko, Írán, Arménii, Gruzii, Abcházii, Ázerbájdžán, Turkmenistán, Uzbekistán, Kyrgyzstán, Kazachstán, Tádžikistán a putování zakončíme v Číně. V knize také naleznete spoustu informací o jednotlivých místech, historii, poznáme společně nejrůznější etnika a jejich zvyky.... celý text

Přidat komentář

soukroma
17.03.2024 4 z 5

Hodně obsažné až rozvláčné vyprávění, bez podrobných mapek (jen jedna velmi rámcová) a plánů cesty (kolikrát se opakovalo, že vůbec neví, kde bude ten den spát, a jak ho to vůbec netrápí..., vždyť po cestě se vše jistě vyřeší samo, hodných lidí je kolem hodně - jak v tomhle závidím polovině lidstva, která může takhle bezstarostně, osamoceně, brázdit neznámé končiny a nijak zvlášť se o sebe neobávat).
Zamiloval si Turecko a chtěl do Persie, ... nakonec prostě po stopách Hedvábné stezky (v úvodu je zmíněno, v kterých zemích byl předtím, jak dlouho, takže to nebyl jen mladický dobrodružný nápad odnikud, bez znalosti světa).
Je to prostě vyprávění, kresby hlavně lidí, barevné fotky s popisky, ale ne moc (zejména u zmíněných mimořádně úchvatných míst fotky nebývají).
Příliš velkolepá výprava je zbytečná a kontraproduktivní: kniha o téměř 600 stranách s velkými prázdnými okraji stran, tlustým křídovým papírem, přitom malým fontem (a ještě menším na modrém podkladu u vsuvek zeměpisných podrobností), se nedá skoro udržet v ruce, natož pořádně otevřít.
A ty hrubky ... jako první mne přímo uhodil do očí _vysutý_ most. Přitom na knihu mne upozornil sám autor v povídání na TV Noe, kde rozprávěl o novějších zážitcích ve východní Asii a líbilo se mi zajímavé, nepodbízivé, živé, a přitom pěkně spisovné vyjadřování...

cestina_s_linus
17.03.2024 4 z 5

Pokud nemáte odvahu se z ničeho nic sebrat a vydat se do světa, tak s touto knihou si to můžete zkusit. Autor nás bere do míst, která nejsou cílem cestovních kanceláří a zároveň jsou to právě tyto oblasti, kde nejlépe může návštěvník krajinu (a její lidi a kulturu) poznat.

Co se mi na knize líbilo:
- kvalitní provedení (pevná vazba, zabudovaná záložka, kvalitní papír)
- čtenáře zajímá, co se s cestovatelem bude dít na následující straně - knihu nebudete chtít odložit
- je zde tolika věcí z historie a geografie, že bych se nebála titul doporučit pedagogům, aby z tohto cvalíka vytáhli zajímavé střípky do svých hodin

Co mi na knize vadilo:
- jazyková úroveň - oku češtináře hrubky a překlepy neujdou. Jasně, autor to vypráví stylem - bavím se s kámošem - ale místy ty nepřesnosti komplikují čtení.

#spoluprace


Martule44
02.03.2024 3 z 5

Půjdu tak trochu proti proudu a nebude to kvůli stylu psaní, ale spíš směru, kterým se Martin vydal. Je to však pardubický rodák jako já a tak jsem tomu dala šanci, protože cestopisy zbožňuji. Stránky jsou doprovázeny pěknou kresbou i fotkami a dávám nahoru i palec za odvahu, že se právě do těchto zemí vydal a tím umožnil čtenářům poznat blíže nedoceněná místa.

avokado4
04.02.2024 3 z 5

Knížku jsem si užila, zajímavé země, hodně příhod, zážitků i různých setkání.
Jenom styl psaní je trochu amatérský.

simona8335
18.03.2023 5 z 5

Knížka se mi strašně hezky četla. Je strašně poutavá a místama mě nutila číst dál a dál a nepřestat, jak to dobrodružství pokračuje. Je plná příběhů, napětí a emocí. Místama jsem měla i opravdu strach v určitých pasážích a jako bych cestovala s tebou Martine a prožívala to všechno taky, tak dokáže vtáhnout do děje. Líbilo se mi, že byla zakomponovana i historie různých míst, měst a dalších politických režimů, zajímavostí apod. Takže Tě kniha i naučí. Nejvíc jsem byla zklamaná z konce v Číně, ne proto, že by bylo snad něco špatně napsané, ale že to vlastně nemělo konec jaký si člověk představuje při čtení a to myslím tím, že vše tam přetváří na nové a nic si z té své historie nenechají, to mě mrzelo s tebou. Jinak krásně napsané, máš talent!
Už teď se těším na případnou další knihu! Děláš to dobře, tak v tom určitě pokračuj ať se i ostatní mohou přenést díky tvému čtení tam, kam by se možná nikdy nedostali

Terien983
22.12.2022 5 z 5

Tohle bylo velmi zajímavé čtení, které jsem si opravdu užila
Autor má originální a poutavý styl psaní, kterým vás okamžitě vtáhne do děje. Nabízí čtenáři nový úhel pohledu a prostřednictvím různých příběhů a okamžiků, které zažil během svých cest, také vykresluje každodenní životy obyčejných lidí. U některých příběhů se zasmějete, některé vás přinutí se nad spoustou věcí zamyslet. Nejvíce mě nadchly kapitoly o cestování po Íránu, Uzbekistánu a Číně.
Jinak kniha je velmi povedená i po grafické stránce - krásná obálka i ilustrace uvnitř knihy, k tomu fotky z autorových cest a modré rámečky, ve kterých si můžete přečíst spoustu zajímavostí.

Hana25
11.08.2022 3 z 5

Popisy zajímavých až exotických míst světa, která většina lidí v životě nenavštíví a neprocestuje, a už vůbec ne způsobem jako autor knihy. Sympaticky emotivní popis zážitků z navštívených míst, situací vzniklých během mnohaměsíčního putování a pocitů ze setkání s místními lidmi způsobem, který slibuje zajímavé a i napínavé čtení. Pro čtenáře, kterého zajímá nejen námět, ale který ctí i češtinu, je toto čtení ovšem i zkouškou vytrvalosti a tolerance, protože v knize je relativně dost překlepů, stylistických a bohužel i hrubých chyb. Samozřejmě tuto skutečnost nezazlívám striktně autorovi – ne každý cestovatel dokáže psát jako Karel Čapek. Ale kniha s tak zajímavým obsahem by si zasloužila opravdu poctivou a pečlivou jazykovou korekturu. Skvělé jsou modré rámečky s vysvětlivkami a fakty o popisovaných místech, zajímavé jsou kresby a samozřejmě fotografie z míst, kterými autor knihy putoval. V každém případě oceňuji autorovu vůli a odvahu cestovat popsaným způsobem a ochotu podělit se o nevšední zážitky.

Auto999
16.06.2022 5 z 5

Velmi pozitivně napsaný cestopis, spíše zážitky z cesty, po blízkém i vzdáleném východě. Martin cestuje stopem, bydlí u místních nejchudších lidí a celkově cestuje hrozně levně. Ale tím pádem se nejvíce dostane k obyčejným lidem a zjistí jak takoví lidé skutečně žijí. Je to opravdu neuvěřitelné, co všechno se za 10 měsíců dá zažít, když se člověk nebojí, neplánuje a prostě riskuje.

SilviiM
10.05.2022 5 z 5

Krásný cestopis, který bortí mýty o nebezpečných zemích i o lidech. Je to sbírka neobyčejných příběhů o obyčejných lidech. Je to o jednom velkém životním snu, který se podaří splnit. A mně bylo ctí být u toho, sice jen v knize, ale i to se počítá. :)

Sifaka
23.03.2022 5 z 5

Jeden z nejlepších cestopisů co jsem četl, fakt zajímavé vyprávění o úžasných a tajemných zemích , hezké grafické zpracování Moc dobře se to četlo a doufám, že autor nezůstane u jediné knihy .Kniha super, stejně jako přednáška autora .

Svatka63
16.03.2022 5 z 5

Nádherně napsaný cestopis, který láká sbalit bágl a někam vyrazit. No, nicméně není to tak jednoduché, takže velký dík Martinovi, že se díky jeho vyprávění mohl člověk přenést do krajů kam se pravděpodobně v životě moc cestovatelů nedostane. Poslední kapitoly jsem si šetřila a nechtělo se mi z virtuálního cestování vrátit. Snad to nebyl jeho poslední literární počin a přenese nás svým vyprávěním i do Jihovýchodní Asie......budu doufat a těšit se.
Malé úsměvné PS: ve větě kde použil dětské slůvko, že se málem "pokakal" bych určitě použila jadrné, české "posral"

Pygmej
15.02.2022 5 z 5

Zajímavé a velmi příjemné čtení. Martinova kniha mě dojala, rozesmála a vtáhla do děje, který ubíhal "hladce", jako Martinova cesta po Hedvábné stezce. Až mi je líto, že kniha skončila.
Cestopisy čtu často, ale Ztracen na Hedvábné stezce je určitě v mé TOP 3. Všude, kde mohu doporučuji.

wikca
12.02.2022 5 z 5

Martinova kniha je osobní zpovědí dlouhé cesty po Hedvábné stezce. Určitě bych jí doporučila i lidem, kteří obvykle cestopisy nečtou, jelikož se nejedná o nějaký suchý popis navštívených míst, ale je plná autorových emocí a nevšedních příběhů. Velmi se mi líbí autentický popis míst a hlavně lidí, kteří berou pomoc jako automatickou věc. Celkově se mi líbí vkusné zpracování knihy, kde nechybí pěkné fotky, díky nimž se lze k dalekým místům více přiblížit.

pavel7001
09.01.2022 5 z 5

book Martin své zážitky popisuje tak, že to hned převyprávíš svému okolí. Velmi čtivé. Pavel Doubek

MartinaChal
05.01.2022 5 z 5

Jiz dlouho se mi nestalo, abych knihu precetla skoro jednim dechem. Kniha pro me osobite kouzlo, nejen, ze Vas uchvati vzhledem, ale doslova Vas “vtahne” do pohadkoveho deni z jinych koncin sveta. Obohatila me o mnoho zajimavosti z jednotlivych zemi, libily se mi autenticke pribehy a predevsim Martinova touha, jak co nejvice priblizit a pokud mozno pozitivne zmenit pohled na zivot vsech navstivenych zemi. Z vypraveni je citit vasen a laska k cestovani, jen tak dal! Tesim se, az osobne navstivim a poznam Iran, diky Tobe uz budu trochu v “obraze” :). Knihu vrele doporucuji, je velmi edukativni, ctiva a vtipna!

janča65
03.01.2022

Z Martinových přednášek i facebooku jsem už předem věděla, že kniha bude skvělá, ale teď když ji mám v ruce, tak musím říct, že je úžasná. Moc děkuji za sepsání zajímavého vyprávění o městech, o lidech i za soukromé postřehy, za ilustrace, za nádherné fotky, vlastně děkuji za to, že jste se tam Martine vydal a nám, kteří nemáme možnost tak daleko odjet, díky knize umožnil poznávání dalekých zemí, památek a přírody z křesla v obýváku.

uzivatel4957
28.12.2021 5 z 5

Knížku jsem přečetla jedním dechem. Je naprosto úžasná. Příběhy, které Martin popisuje, by opravdu snad ani v Hollywoodu nevymysleli.
Velký obdiv a obrovská gratulace, protože tenhle "cestopis" má duši a hlavně srdce.

TreyParker
25.12.2021 5 z 5

Knihu jsem dostal jako dárek. Autora jsem několik let sledoval na jeho cestách, a proto jsem se na knihu velmi těšil. Již samo grafické zpracování obálky je naprosto úžasné a zaujme na první pohled. Kniha je sice velká, ale pro člověka, který rád cestuje nebo který by chtěl cestovat, je inspirací kterou by si měl přečíst. Nejedná se dle mého o klasický cestopis s popisky různých míst, ale autor klade důraz na poznávání místních lidí jejich tradic, mění pohled na jednotlivé země, nejvíce asi na Írán, a snaží se o dokreslení atmosféry celé knihy ručně malovanými obrázky. Baví mě také malé modré rámečky, které vám vždy vysvětlí nějakou zajímavost. Celkově je kniha velmi čtivá, některé příběhy jsou vtipné z jiných zase mrazí a u některých si opravdu říkáte, že to snad není možné, aby se to opravdu stalo. Knihu rozhodně doporučuji.

Štítky knihy

Čína Hedvábná stezka

Autorovy knížky

2021  94%Ztracen na Hedvábné stezce

Kniha Ztracen na Hedvábné stezce je v

Právě čtených5x
Přečtených38x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce41x
Chystám se číst40x
Chci si koupit14x
dalších seznamech1x