Zrození Venuše

Zrození Venuše https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21676/zrozeni-venuse-21676.jpg 4 18 3

Historický román s výraznou milostnou zápletkou vrací čtenáře do renesanční Florencie po smrti Lorenza de Medici prostřednictvím krásné, zbožné a vzdělané šlechtičny, která obdivuje soudobé malířství a sama tajně touží malovat. Alessandra Cecchi pochází ze starého šlechtického rodu a obdivuje nádheru města, kterému dal Lorenzo Medici všechny podmínky, aby rozkvetlo do pyšné krásy. Vzdělaná a nadaná dívka nade všechno obdivuje umění mistrů malířů a tajně po nocích maluje. Její první láska je obdobím zmatků a trápení, postupně ale vyrůstá z Alessandry samostatná žena, která se po milostném zklamání rozhodne zabezpečit se sňatkem s bohatým stárnoucím mužem, který sdílí její obdiv k výtvarnému umění. Po vyhlášení republiky a nástupu Savonaroly k moci se ovzduší dříve rozmařilého města prudce mění a nastupuje období náboženského fanatismu, který zavrhuje všechno, co odvádí od cesty k Bohu. Mladá sebevědomá žena, které se nečekaně splnil dávný sen a ona se stala autorkou řady fresek, prožívá život plný vzrušení, lásky i rezignace a umírá po letech v klášteře vyrovnaná se svým osudem.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Aurora (Praha)
Originální název:

The Birth of Venus , 2004


více info...

jemnáUte
jemnáUte
21.07.2019 3 z 5

Kniha je určitě přínosem pro každého, kdo se zajímá o historii a umění, zvláště pak o to italské. Příběh je velmi čtivý, žádné nudné dlouhé pasáže o ničem. Jediné, co bych knize vytkla je poměrně rychle ukončený příběh hlavní hrdinky, dle mého názoru si její postava zasloužila mnohem lepší konec.

carcassonna
carcassonna
29.01.2017 3 z 5

Ja neviem.Myslela som,ze ma to strhne viac,tak ako je pisane na obalke: strhujuci roman ...Nebolo to zle, a urcite moje hodnotenie je lepsia trojka, ale citala som uz aj lepsiu historicku fikciu (Pilire zeme napr.). Tu sa tretina knihy zaobera umenim/malovanim,dalsia tretina vsetkym bozskym a ostatna tretina zivotom hrdinky,kde ale ustrednou temou nie su pletky s muzmi,to je tam len tak pre zaujimavost,do coho sa miesaju historicke udalosti,rodina atd. Je to taky mix "vsetkych chuti" na malom priestore,kde to nemalo sancu vyniknut a naplno strhnut. Ale ako oddychovka dobre.
Aha,a este tam boli niektore zbytocne detailne opisy napr.sexu, vnutorne rozpravy o Bohu alebo zavrazdenych ludi, a naopak veci, ktore by ma mozno zaujimali viac (napr.maliar dostal podla mna malo priestoru),neboli dost rozvedene.


Kodetka
Kodetka
21.03.2014 5 z 5

Výborný historický román z dob vzkvétajícího florentského umění. V pozadí církevní nepokoje, vraždy a sodomie. Určitě stojí za přečtení.

Štítky knihy

Florencie Itálie 15.-16. století

Autorovy další knížky

Sarah Dunant
britská, 1950
2014  88%Krása a krev rodiny Borgiů
2006  80%Zrození Venuše

Kniha Zrození Venuše je v

Přečtených25x
Doporučených1x
Knihotéce6x
Chystám se číst8x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x