Zrození republiky – Národní revoluce 1918

Zrození republiky – Národní revoluce 1918 https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/384967/bmid_zrozeni-republiky-narodni-revoluce--P4W-384967.jpg 5 10 5

Unikátní a graficky nadstandardně zpracovaná publikace vycházející ke stému výroční založení Československé republiky. Přehlednou a srozumitelnou formou provází čtenáře nejvýznamnějšími okamžiky českých dějin na počátku 20. století, které vyvrcholily obnovou státnosti. Je určena pro všechny zájemce o moderní dějiny. Mapuje činnost zahraničního odboje vedeného T. G. Masarykem i nejdůležitější domácí události v revolučním roce 1918, zejména na podzim. Přípravy a průběh národní revoluce navíc dokumentuje také na četných unikátních fotografiích, které jsou vkusně provázány s textem.... celý text

Přidat komentář

xulij01
12.04.2023 5 z 5

Primárně se sice jedná o obrazovou publikaci, ale každopádně se podařilo do knížky vtělit i slušnou porci informací o vzniku republiky. Obrazová příloha je opravdu bohatá a velmi povedená, kromě klasických fotek najdeme i třeba návrh vlajky, jak měla vypadat dle Štefánika a jiných lidí, jinde načrtnuté hranice nového státu, a to včetně koridoru (širokého cca 30 km), který nás měl spojovat se Srbským královstvím, další koridor s Baltským mořem (zní to zvláštně, ale víceméně Francie chtěla, aby Německo bylo více izolované, takže takovéto návrhy šly na ruku těm, na kterých záleželo, zda nový stát vůbec vznikne). Samozřejmostí jsou ukázky článků z novin, různé deklarace a prohlášení, fotky potravinových lístků...

Tím, že se jedná primárně o obrazovou publikaci, nelze čekat, že by ty informace šly příliš do hloubky, jedná se spíše o shrnutí, ale z mého pohledu více než dostatečné, zajímavých informací je v knížce dost.

Winoga
06.03.2023 4 z 5

Hezky jsem si všechny události zopakoval, moc nového jsem se sice nedozvěděl, ale je dobré si to všechno opět promyslet. Kniha hezky zobrazuje, jak se původní snová představa po malých krůčcích měnila v realitu nového státu. Obrázky jsou výtečné.


DennisMoore
13.08.2020 5 z 5

Překvapilo mě, kolik jsem se toho dozvěděl z knihy, o níž jsem se domníval, že bude především obrazová. Ano, dobové fotografie, pohlednice, stránky novin i významné dokumenty - od Washingtonské deklarace po Masarykův dopis Kramářově ženě - jsou sice na první pohled v přesile, jenže Františku Emmertovi se do "doprovodného" textu podařilo nahustit kvanta nejrůznějších informací. Každá kapitola je díky tomu tak zajímavá, že by vydala na samostatnou knihu, ale zároveň nemáte pocit, že Emmert bere zakládání republiky letem světem. Jde na to totiž přístupem chytrého historika, který chce čtenáře zaujmout, ne nudit.

petr4927
11.11.2019 5 z 5

Kniha je poměrně krátká, ale obsahuje v podstatě všechny informace, které by každý Čech a Slovák měl znát. Pokud chcete studovat podrobnou historii událostí 1918, zkusil bych sáhnout po něčem jiném. Ale jak zmiňuje Eigis, kvůli vazbě nejsou vidět některé obrázky.

Eigis
17.12.2018 4 z 5

Kniha není příliš podrobná a dává spíše základní přehled, ale to bohatě stačí. Největší mínus (za které ovšem nemůže autor) je vazba. U některých obrázků, které jdou pře dvě strany, není vidět prostředek, protože je svázán ve hřbetu knihy.