Zůstanou jen skvrny

Zůstanou jen skvrny https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494314/bmid_zustanou-jen-skvrny-mCL-494314.png 4 55 23

Děsivý příběh dvou bratrů, Judea a Kylea, jejichž životy jsou zničeny ve chvíli, kdy umírá jejich matka. Nemají ani čas truchlit, protože za dveřmi už čekají strýcové, kteří s nimi mají vlastní plány. Dětská nevinnost má být navždy ztracena. Jako dospělý se chce Jude pomstít za to, co mu v dětství provedli. Čekal příliš dlouho, ale konečně je dost silný a chladnokrevný, aby všechno skončil. Nebo si to alespoň myslí, protože ať udělá, co udělá, zůstanou jen skvrny.... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , Golden Dog
Originální název:

Only the Stains Remain , 2021


více info...

Přidat komentář

Terva
13.04.2024 4 z 5

„Ubližovali mi tolik,
že jsem se
rozštěpil,
fyzicky
i psychicky.“

„ V létě roku osmdesát dva jsem zjistil, co je potřeba k zabití dítěte.“

Věděl jsem do čeho jdu. Po přečtení anotace to bylo celkem jasné. Netušil jsem však, že příběh dvou bratrů bude tak krutý. Tedy mohl jsem to vytušit, jen jsem nepočítal s tím, že Ross Jeffery z toho udělá opravdové kruté drama. Všechno je to barvitě a detailně napsané. Veškerý ten teror, zneužívání a mučení na obou chlapcích byl čin velmi krutý, podrobný a nechutný. Jediné, co mi tak trochu na příběhu vadilo, byl akt pomsty. Možná už to ani nebyl akt pomsty, spíš se to blížilo zločinu. Respektive, on to byl zločin. Avšak hlavní hrdina si to chtěl užít, tak mu to pan spisovatel umožnil. Tohle je příběh jen pro otrlé čtenáře.

Malá ochutnávka:
Kdykoliv je něco špinavé, vždycky můžete skvrnu vydrhnout, pokud opravdu, opravdu chcete, aby to zmizelo – chce to jen vytrvalost, spoustu času a předvídavost, abyste věděli, kdy je to příliš daleko, a vy to potřebujete odříznout nebo zahodit. Moje dětství bylo takové, obrovská rudá skvrna.

StrYke
10.01.2024 4 z 5

Útlá a přímočará knížka, skrz naskrz protkána depresivní, bezútěšnou atmosférou. Čte se velmi dobře, ačkoliv některé "niterní" pasáže mi v jejím průběhu začaly připadat repetitivní. S každou stránkou roste sice určité napětí, děj je ale obecně předvídatelný a ničím zásadním nepřekvapí. Proto také ubírám jednu hvězdičku. Přestože se totiž jedná o kvalitní novelu, postrádal jsem v ní nějaký hlubší přesah. I tak každému se silnějším žaludkem mohu jen doporučit.

Pořadí Zrnek temnoty, jak se mi líbila: 1. Pomiluj smrt; 2. Oko čarodějnice; 3. Sklíčenost; 4. V pekle jsme všichni Hébert; 5. Vzácný druh; 6. Zůstanou jen skvrny; 7. Troll; 8. Okřídlení tvorové v bouřkových mračnech; 9. V rozkvětu; 10. Pan Nikdo


lucie.svobodova
01.12.2023 5 z 5

Rosse jsem si oblíbila hned u první knížky, kterou jsem od něj četla - Připoutaní (níže na profilu naleznete recenzi), proto jsem moc ráda, že se mi do rukou dostala i tato knížečka a jsem z ní neméně nadšená, pokud to jde o knize s takovýmto tématem vůbec říct

Děsivý příběh dvou bratrů, Judea a Kylea, jejichž životy jsou zničeny ve chvíli, kdy umírá jejich matka. Nemají ani čas truchlit, protože za dveřmi už čekají strýcové, kteří s nimi mají vlastní plány. Dětská nevinnost má být navždy ztracena. Jako dospělý se chce Jude pomstít za to, co mu v dětství provedli. Čekal příliš dlouho, ale konečně je dost silný a chladnokrevný, aby všechno skončil. Nebo si to alespoň myslí, protože ať udělá, co udělá, zůstanou jen skvrny.

Pfuuuu, tak tohle byl mazec, na takové téma jsem byla vždy citlivější, ale od toho, co mám děti, jsem na to echt citlivá.
Autor opět nezklamal, vše je naprosto realistické. A hlavně reálné, protože se tyto zvěrstva bohužel děly, dějí a dít budou

Těžce nemocná maminka Judea a Kylea zemřela. Co teď s kluky bude?
Měl by se o ně postarat jejich otec, ale ten dává přednost alkoholu. A otevře dveře dokořán strýcům chlapců.
Člověk by si řekl, co je na tom špatného, po takto těžkém traumatizujícím zážitku, jako je smrt maminky, budou mít kolem sebe alespoň milující rodinu. No - omyl.
Na scénu totiž přichází “strýčkové, kteří jsou jedním slovem zvrhlý a mají s chlapci svoje vlastní plány.
Myslíte si, že je otec zachrání? Že nastolí ve své rodině pořádek?
Ne, naprosto selže a zklame.

Jude chce po letech pomstít sebe, i svého staršího bratra.
Povede se mu to?
Najde ty lidské stvůry?
Co s nimi provede?
Uleví se mu?
Vyřeší to nějak tu těžkou minulost?
Nebo zůstane svou minulostí poznamenán už navždy?

Aya81
10.11.2023 3 z 5

Děsivé, smutné, pobuřující, depresivní, čtivé... takové osudy by se vůbec neměly stávat. Ale dějí se. 2 zničené mladé životy. Nehezké čtení.

TerkinKnižnySve
07.11.2023 5 z 5


Ross Jeffery - Zůstanou jen skrvny

Děsivý příběh dvou bratrů, Judea a Kylea, jejichž životy jsou zničeny ve chvíli, kdy umírá jejich matka. Nemají ani čas truchlit, protože za dveřmi už čekají strýcové, kteří s nimi mají vlastní plány. Dětská nevinnost má být navždy ztracena.

-----

Musím povedať, že zo začiatku som si myslela, že kniha bude o niečom inom ale teda toto mi bohato stačilo!

Opäť sa pýtam, akých zverstiev sú ľudia schopný ? Čo to dáva ich chorej myslí? Vnímajú vôbec ako veľmi tým ubližujú?

Veľmi smutný príbeh a za všetko čo Jude urobil som mu držala palce a v myslí som ho nabádala : Len poď, to zvládneš! Musíš to urobiť aby si uľahčil svojej duši a pomstil sa za všetky hriechy svojich bližných!

Veľmi silná kniha!!

Určite však neodporúčam slabým povahám!

Ďakujem za knihu v štafete

----

-Ještě ne, dokud nebude moje povinnost splněná a náprava sjednána, ale doufam, že brzy budu moct z tohto místa odletět, jako fénix povstanu z popela svého života.

----

-Svět je temné misto bez kormidla.

----

-Jsem fénix zrozený z popela svého dřívějšího života. Jsem soud. Jsem posel smrti.

Ronnie68
06.09.2023 4 z 5

Drsný příběh o 2 bratrech, kteří si prožili peklo na Zemi ...

iv.ča
16.08.2023 5 z 5

Hrůza. Je mi líto všech, kteří si v životě museli projít něčím takovým.

Morbidus
06.08.2023 5 z 5

Ty brďo, tak to byla síla! Tato kniha útlá rozměry a silná obsahem se jednoznačně zařadila mezi knihy, na které jen tak nezapomenu. Ale konec dojmologie; hned na začátku knihy najdete varování ohledně citlivého tématu, které kniha zpracovává. A jak je avizováno, činí tak velmi citlivě a většinu těch zvěrstev ponechává na čtenářově fantazii. Není to přehánění. Citlivým lidem, jejichž fantazie je oceán, při tomto smutném a krutém příběhu zřejmě nezůstane oko suché.
Hodně se mi líbí realističnost děje; pokud si čtenář nějakou formou týrání v dětství prošel (což není nepravděpodobné, a nemusí jít ani zdaleka o tak extrémní formu), může se pro něj příběh stát určitou katarzí. Silnou stránkou je rozhodně i psychologie hlavního hrdiny, jehož mysl zůstává plná tichého vzteku, paranoie a smutku. Jedinou skvrnou na této knize je tak její obálka, která mě nezaujala a až během čtení jsem získal představu, nač koukám.
Horror jak řemen, který zůstává v realistické rovině. Doporučuju!

kramlinka88
30.04.2023 5 z 5

Tahle útlá knížečka byla vším.....byla skvělá, šílená, nechutná, smutná, plná násilí, ale bylo tam vše, co by mělo v dobrém příběhu být. Hlavního hrdiny mi bylo neskutečně líto a jednoduše jsem mu fandila na jeho cestě za pomstou :-)
* Vzdát to, znamená nechat ty parchanty vyhrát....

Mamka_cte
12.03.2023 5 z 5

Musím říct, že jako maminka malého chlapečka jsem byla dost šokovaná. Nechápala jsem, jak druhý rodič mohl dovolit něco takového.

Taková malinká knížečka a v ní je ukryt strašný a krutý příběh dvou bratrů. Po smrti maminky se jejich život totálně obrátí naruby. Odporní a úchylní strýčci přicházejí a jejich otec všemu jen přihlíží a nic neudělá.

Kniha je přeplněná krutých, násilných a doslovně popisovaných krvavých scén. Plus dávám autorovi za to, že sexuální scény s chlapci nejsou detailně popsané a jen to trochu zmíní. Náš mozek si to představí samozřejmě sám i bez toho.

Líbilo se mi, že Jude svého bratra pomstil a to s plnou parádou. Mnoho bolesti stvořilo monstrum a já na místě Jude, bych skončila i se svým životem. I když, po tom všem už může žít konečně svůj život volný.

Kniha se mi velmi líbila (jsem tak trochu masochista) a určitě si chci přečíst další v sérii Zrnka temnoty!

PosPol
03.02.2023 5 z 5

Tak tohle byl NÁŘEZ! A ne, nemyslím to metaforicky, neb pachatelé v knize opravdu zažili nářez. Zcela zasloužený.
"Pamatuju si jednu z prvních nocí, jako by se mi to vrylo do mozku, i když od té doby jich bylo příliš mnoho, než abych je spočítal. To byla noc, kdy se všechno změnilo, noc, kdy jsme si poprvé uvědomili, jak doopravdy jsme bez matky osamocení. Sténající podlahová prkna prozradila našeho nočního návštěvníka. Ten zvuk mě pronásleduje dodnes, slyším jej každou noc ve svých nočních můrách. V opakujících se snech vidím, jak se pod dveřmi naší ložnice plíží stín, monstrum z masa, krve a kostí postává na prahu a přemýšlí, zda vstoupit, nebo ne...."
Nevěřila bych, že pouhých 120 stránek bude stačit na to, abych se po dočtení cítila osamělá, totálně bezvýznamná a izolovaná stejně jako hlavní hrdina. Zápletka je jednoduchá - bratrům Kyleovi a Judeovi zemře maminka a s její smrtí přichází i jejich "konec" - totálně odporní, slizští a chlípní strýčkové, kteří s malými a krásnými hochy mají své vlastní, zvrácené plány...
Kniha je plná brutálních a násilných scén, krev a střeva tečou proudem, jak by řekl básník... To proto, že se Jude rozhodne v dospělosti rodině vrátit vše, co mu dala. Aneb násilí plodí další násilí a zaseješ, co jsi zklidil...
I přes obrovské množství nechutností a masakru oceňuji, že se autor nevyžívá v sexuálních scénách s dětmi, jsou zde vypsány spíše okrajově, ačkoliv i to stačí, potřeba mozku si některé věci domyslet, či představit, je vskutku spíše ke škodě....
Dílo slupnete jak malinu, neodlepíte se, dokud nebudete u konce. Knížečka se ke mně dostala díky štafetě a já moc děkuji, protože by mě jinak tento malinký skvost minul a já bych přišla o takřka poetické pojetí jedné cesty za pomstou. Aneb "Lidská potřeba chytit všechno do pasti, vlastnit to a ničit to, je neukojitelná".
Dávám 5/5⭐️ za úžasnou slovní zásobu, zdařilý překlad s ní související, hororově realistický scénář a propracovanost příběhu na tak malém rozsahu stran. Mimochodem je to zařazeno do hororu, byť by někdo mohl namítnout, že jde spíše o psychologický thriller. Jenže horor je právě v té možnosti reality a představy, že takové věci se dějí a my jim nemůžeme zabránit. Žádný bubák, či zvíře nemůžou nikdy způsobit tolik hrůzy, jako zvrácený a zlý člověk....

eraserhead
03.01.2023 3 z 5

Horrorový žánr může vymýšlet a nabízet monstra, zrůdy a bubáky jaké chce, ten největší horror, děs, hrůzu a strach stejně dokáže vzbudit, vyvolat a způsobit jen člověk. Tenhle ryze realistický horror (ano horror, můžou se to snažit zakrýt nálepkou drama nebo thriller, ale bude to pořád jen schovávací nálepka, pod níž ten horror bude pořád vyčuhovat) je ve své podstatě vlastně dost hnusný a nezanechá ve čtenáři dobrý a uspokojivý dojem. Nejde ani tak o nějaké gore, ale spíše o jeho syrovost, ryzí drsnost a až přílišnou reálnost děje. Tyhle věci se nečtou dobře ale mají své místo a ve své hloubce a dosahu snad i své kouzlo. Paradoxem je, že negativem příběhu se může zdát právě jeho realističnost.

Malarkey
09.11.2022 4 z 5

Další ze sbírky Zrnek temnot. Další z knih z Golden Dogu, jehož základem tohoto příběhu je násilí. V tomto případě násilí na dětech.

Hned na začátku knihy je úvod a upozornění od autora, ať se do knihy nepouští ten, kdo bude mít s tímto násilím osobní problém. Chápu to. Po přečtení o to víc. I když alespoň trošku sympatické je, že autor tu to násilí nechá spíš ve fantasii čtenáře a úplně explicitně se v tom nevyžívá.

Co je ale na této novelce originální, tak že tu autor nenechá všechny ty hrůzy bez potrestání, což je v mnoha ohledech opravdu zásadní jev této knihy a dost se od ostatních násilnických knih odlišuje. Jen škoda, že ač je tu ten příběh hlavně o nápadu, ten nápad je neuvěřitelně se opakující. Na můj vkus až moc.

Pořád se ale jedná o cirka sto stran a o kousek, který slupnete jak malinu. A to se mu povedlo, musím říct, na výbornou.

LucYfer666
29.09.2022 4 z 5

Hodně drsné dílko! Jednu výtku bych přece měl, není to horor, ale psychologický thriller. A přišlo mi, že se některé scény často opakují. Jinak ale určitě doporučuji.

Madla81
07.09.2022 5 z 5

Útlounká knížka s velice hutným příběhem, který ve mně bude rezonovat ještě sakra dlouho. Příběh o dvou bratřích, jejich silnému poutu a neochvějné bratrské lásce navzdory stvůrám, které o ně měli pečovat a místo toho je psychicky, fyzicky i sexuálně týraly. Čtení jsem si musela dávkovat takřka homeopaticky, protože tohle opravdu není knížka, kterou slupnete jako malinu za jedno odpoledne. Z každého slova tu kape bolest, vztek a nenávist vůči dospělým mučitelům, ale i láska a sebeobětování se. Byla to silná káva a ta rozhodně není pro každého.
Je málo knih, které s vámi zatočí, tahle je jedna z nich.

Shaxx
04.09.2022 5 z 5

Uff, tak tohle bylo něco.
Jako první je na místě varování, které je i na začátku knihy. Kniha zobrazuje téma zneužívání dětí. Pro útlocitné povahy, pro ty, kteří mají osobní zkušenost a mohlo by to vyvolat úzkost a nehezké vzpomínky, je rozhodně důležité si rozmyslet, zda tuhle knihu vzít do rukou. Každopádně autor tohle zpracoval velmi citlivě, bez zbytečně podrobného přiblížení konkrétního zneužívání, více věnoval prostor zevrubnému popisu násilí. Dobře, zní to divně, jakoby to snad byla dobrá věc, ale! Ve chvíli, kdy je to násilí nasměrováno proti hajzlům, kteří byli původcem utrpení, je to sakra uspokojivé.
Člověk by nevěřil, jak může kniha o bolesti být napsána tak poeticky, s vybranými slovy a větami, které mají náboj...

"Není nic mocnějšího než slib učiněný dítětem - vyřítí se naprosto nespoutaný do světa, aby jej všichni slyšeli."

"Jsem oko bouře, která zuří a mluví za týrané a zničené na duchu, jsem soud, který čeká na špatné a hříšné lidi, jsem zúčtování, které zametá zlo z povrchu země a osvobozuje duše padlých a přivádí je na místo míru a věčného odpočinku."

Čtení téhle knihy bolí, ale zároveň konejší a utěšuje. Zajímavý literární zážitek, doufám, že toho od Jefferyho vyjde v tak zdařilém cz překladu mnohem více.

Pokud by někdo chtěl přečíst něco na podobné téma, ale v YA žánru, doporučuju Sadie od Courtney Summers.

RoseDadas
28.07.2022 5 z 5

Knížka je sice útlá, avšak je v ní popsáno mnoho. Příběh je rozdělený do dvou časových rovin - na minulost a současnost. Obě linky jsou vyprávěny z pohledu Judea, kdy jednak sledujeme jeho konání v současnosti a jednak to, jak se staví tváří v tvář minulosti, kam ho přenáší pohled na různé předměty, k nimž se vážou strašlivé vzpomínky. Ví, co musí vykonat, v jeho případě prostě není jiná možnost. Čtenář sleduje jeho vnitřní myšlenkové pochody a popisy traumat z dětství, na jednu stranu mu fandíte, aby konečně porazil vnitřní démony, na druhou stranu ale víte, že to tím stejně neskončí.

Po jazykové stránce má autor velice pěknou slovní zásobu, což hodně dělá především skvělý překlad od Patrika Linharta, jenž si dokázal s některými výrazy skutečně pěkně poradit. Na rozdíl od popisu zneužívání, které je spíše naznačováno, jsou popisy násilí velice explicitní. Pro některé čtenáře by to tak mohlo být příliš velké sousto.

Zůstanou jen skvrny je za mě prozatím nejsilnější knihou z dané edice. Není třeba žádných nadpřirozených prvků, aby byla vytvořena hororová atmosféra, největší zrůdou je stejně nakonec vždy člověk.

monika_v_trapu
13.07.2022 5 z 5

Přečteno na jeden zátah, protože jinak to ani nešlo. Úžasně napsané!

Kniha s tématikou zneužívání dětí, kterou autor dle svých slov vylíčil s velkou opatrností a ohleduplností. A já musím jedině souhlasit.

Příběh dvou malých chlapců, kteří si prošli doslova peklem, se kterými budete soucítit a bude vám jich líto. Je to silné, kruté, bezcitné a surové. Spousta věcí je tu naznačena, autor se drží svých slov z úvodu a nezabíhá do žádných detailů, což je jedině dobře. Pro slabé povahy toto určitě není, ale na druhou stranu je tu vše popsáno tak, že to je stravitelné a jisté věci jsou tu spíše naznačeny a dále záleží na čtenáři, do jaké míry si je sám domyslí...

Musím říct, že tohle je asi nejsilnější kniha z celé edice Zrnka temnoty, kterou jsem dosud četla. Není to ani tak děsivé a hororové, ale spíš kruté a ve čtenáři kniha vyvolá spoustu emocí: hněv a frustraci z toho, že tohle se opravdu ve světě děje; lítost a smutek nad těmi zmařenými životy dvou malých chlapců.

Je to úžasně napsané a každý, kdo má alespoň trochu koule na to se do knihy s touto tématikou pustit, říkám běžte do toho! Autor se tohoto tématu zhostil důstojně a ohleduplně a rozhodně neměl zapotřebí pitvat se v detailech. Klobouk dolů před autorem!

666Jitka
25.06.2022 4 z 5

Další zrnko temnoty nám dává nahlédnout do bědných životů všech sedmi postav tohoto hrůzného příběhu. Člověk si při čtení uvědomí, že se takové odpornosti dějí denně, že je spousta dětí vystavena týrání a zneužívání. Svíral se mí žaludek z té strašné bezmoci a toho, čeho jsou schopní lidé, kteří by měli být dětem oporou a dávat jim pocit bezpečí - namísto toho jim připraví peklo na zemi, ze kterého jde jen těžko utéci a zůstane v člověku navždy.

KadetJaina
14.06.2022 4 z 5

Zůstanou jen skvrny popisují domácí násilí a jeho oběť, která hledá pomstu. Je skvělá v tom, že ač je explicitní a krutá, s tématem týraných dětí zachází citlivě. Z pomsty čtenář ani její vykonavatel nemají radost, ale ví, že se udělat prostě musí. Protagonistovi můžeme jen fandit, aby mu bylo lépe.

Štítky knihy

zneužívání horory pomsta úmrtí v rodině

Autorovy další knížky

2022  85%Zůstanou jen skvrny
2022  85%Připoutaní

Kniha Zůstanou jen skvrny je v

Přečtených58x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených3x
Knihotéce33x
Chystám se číst30x
Chci si koupit9x
dalších seznamech1x