Zrcadlo

Zrcadlo https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485479/bmid_zrcadlo-ARc-485479.jpg 4 70 19

Bastian je na škole obětí šikany. Naštěstí má úžasného přítele, který mu se vším pomáhá. Jeho jedinou vadou je to, že jej Bastian nikdy neviděl. Znají se totiž jen díky internetu. Jak dopadne jejich setkání? A je Slon opravdu tím, za koho se vydává?

Přidat komentář

bez_prebalu
29.02.2024 2 z 5

Hele, já jsem nenáročná čtenářka, sice čtu i těžší literaturu, ale protože mám psychicky náročnou práci, ráda si odpočinu klidně u knih od Lenky Lanczové. Tohle bylo… Úplně mimo. Musela jsem si vyhledat, jaké národnosti je autorka, napadlo mě, že byla kniha jen špatně přeložena. Protože vyjadřování všech postav mě až fyzicky bolelo. Bylo jim 16! Kolik šestnáctiletých používá slovo nyní? A že jich tam bylo. I chování bylo napováženou. Opravdu se šestnáctiletý kluk musí zeptat maminky, jestli může v pátek ODPOLEDNE ven??? Přepis zpráv byly taky zvláštně suchý…
Po prvním o. s. hlavní postavy jsem knihu chtěla odložit, protože oba jednali tak zvláštně mechanicky, bez zápalu. A takový byl s. pokaždé - i s někým jiným. Necítila jsem z nich nic. Lásku, vášeň, chtíč… Nic jsem jim nevěřila.
Knihu jsem neodložila, protože námět byl super a já chtěla vědět jak to dopadne. Škoda, že z něj autorka nevymáčkla více…
Kdyby se daly pryč s. scény a děj se přesunul na základní školu, dejme tomu 6./7. třída, byla by to skvělá kniha. A to nemyslím nijak ironicky.

Můj Instagram: bez_prebalu

JitulHa
05.09.2023 3 z 5

Tato autorka bývá takovou sázkou na jistotu, která nezklame. Její příběhy jsou vždy čtivé a odsýpají stránku za stránkou. Ani Zrcadlo v tomto nebylo jiné, nicméně během samotného čtení jsem pořád čekala, jak se příběh dále rozvine, namísto toho jsem s překvapením zjistila, že už je konec a tohle bylo všechno! Byl to dobrý námět, který by ale určitě stálo za to rozpracovat na větší počet stran. U této konkrétní - a jediné - knihy od autorky jsem také zdejším hrdinům ten jejich vztah zkrátka nevěřila. Zdálo se, že jediným důvodem, proč jsou spolu je jejich vybájená představa, kterou si o sobě vzájemně vytvořili jenom skrze dopisování, nikoliv sama skutečnost... I přes zmíněné výtky, to byl však celkem povedený příběh, přečtený za dvě odpoledne.


Gaabii
07.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Kniha je moc pěkná (hodnotím jen příběh), taková jednohubka. Ale mám u této autorky problém s jazykem a vyjadřováním postav. Neumím si představit, že by se takhle vyjadřoval 16-ti letý kluk. Na všechno, že se musí zeptat maminky (jak on říká). A mamince se nelíbí, že chodí ven. A tatínkovi se nelíbí, že je tak bojácný a že se za sebe nepostaví. Bodejť by jo, když maminka mu nedovolí v 16-ti jít po škole ven a on to respektuje a bez mrknutí oka to přijme a souhlasí s tím. A úplně už vidím jak někdo v pubertě řekne, že maminka si nepřeje, aby šel v týdnu ven a jeho "přítel" řekne - ano tomu rozumím. Prostě mi nepřijde, že by se takto někdo mohl chovat. A i to spisovné vyjadřování všech je zvláštní, dialogy kolikrát vysloveně divné. Takže příběh moc hezký, písemná forma mi vysloveně nesedí.

Luciee113
26.06.2023 5 z 5

Musim dát 5* jinak to nejde... knížku jsem si koupila večer... pak jsem do ní nakukovala tak dlouho, až mě chytla do svých pařátů a stáhla mě do hlubin... dočetla jsem ji o půl 6 ráno. Masakr... to, že jsem chtěla ráno spát max do 9 - o tom jsem si mohla jenom zdát.... zase prochrápaná půlka neděle.... Knížka byla super!!! Mě se teda líbila moc!

Rainbowdreamer
12.06.2023 5 z 5

Moc dobře napsaný příběh, pěkná gay romance ze současnosti. Oddechové čtení, ale člověka pohladí po duši. Postavy zde nejsou černobílé, Bastian má plno nedostatků a problémů, a ty negativní postavy mají své dobré stránky a schopnost se měnit a být lepší. K dokonalosti knihy chybí pečlivější editace textu - je tam poměrně dost překlepů a chyb. Ale ten příběh Slona a Mravence stojí za přečtení i přesto.

TomTomis
24.12.2022 4 z 5

Čtivé, i když opět nějaké ty chyby, ale u těchto knih mi to ani tak nevadí. Témat je hodně, i když někdy trochu viděná světlem toho, jaký žánr autorčiny knihy jsou. Ale jsem spokojen, doufám, že bude brzy nějaká další kniha a že autorku nepřestalo bavit psát...

zuzikis
13.12.2022 5 z 5

(SPOILER) Omlouvám se za spoiler.

Další kniha, která mě od této autorky nemohla minout. A opět mě překvapuje téma knihy, kde se řeší šikana, ale ve škole od dětí. Bastien si píše s klukem, který mu pomáhá překonat tak těžké chvíle, až se Bastien rozhodne se s ním setkat. Co ale netuší, tak z toho kluka se může stát další potenciální šikanátor. Opět za mě jsou postavy krásně vykreslené a vše má svůj důvod a děj plyne a plyne až nakonec jsem to měla přečtené ani ne za 2 dny :-)) Jak to ta autorka jen dělá? Hodnotím plným počtem.

seracén
23.08.2022

Krásný příběh,tato autorka nikdy nezklame,jen mi bylo líto Calvina byl super, škoda,už se nemohu dočkat další knihy.

mysak518
04.07.2022 5 z 5

Skvělá spisovatelka nikdy nenudi kniha super

LucySmile
26.05.2022 5 z 5

Opět krásná kniha, jak je od této autorky zvykem. Musím ale říct, že některé její knihy byly lepší než je tato. Čekala jsem trochu víc o jejich vztahu, ne jen v kolik a kde se sejdou, jak dopadne "slona" vztah s otcem a další drobnosti. Pro mě příliš krátké, potřebuju víc této drogy :D Takže doufám, že bude ještě pokračování.

rycccy
23.05.2022 5 z 5

Chvilku jsem přemyslel, jestli knihu číst, když z anotace bylo zjevné, že jde v knize o šikanu a tím hůř jak umí Lydia, tak barvitě psát :-). Začátek knihy vás hned v táhne. Jméno Bastien je tak krásné a úplně jsem si pří tom jménu vzpomněl na nekonečný příběh. Ježíš ta kniha je vážně skvěla ani ji nedám o hvězdičku méně za to, že je tak krátká, i když mě to hodně, hodně mrzelo. Přemýšlím že pošlu vyděračský dopis paní Lydii, aby bylo pokračovaní :-)

bucekmiroslav
29.03.2022 5 z 5

Toto je naše nejlepší autorka gay románů. Perfektní práce. Čtivé, svižné...krásné. :-)

0197
09.02.2022 5 z 5

Kde jsem do teď žila, že jsem o této autorce neslyšela? Nebýt náhody (nebo spíš osudu), tak se o ni snad ani nedozvím. Co to mám sakra znamenat :-) ? Proč její knihy nejsou více vidět?

Nejsem si úplně jistá co to o mně vypovídá, každopádně mám ráda tento typ gay knížek. Tím myslím milé romantiky, které se čtou s lehkostí. Chytnou vás od první stránky a pustí až na samotném konci. Nic extra složitého. S reálnými situacemi a problémy. To je mix, který se mi osvědčil a který je i tady a funguje na jedničku.

Hlavního hrdiny Bastiana mi bylo líto. Jo střední škola umí být evidentně krutá (díky bohu, že u mě tenkrát na střední se nic takového nedělo). Nezáleží jestli jste hetero nebo ne, děcka si najdou vždy něco, kvůli čemu se do vás budou navážet. Bastian byl milý, hodný, chytrý kluk. Držel ho nad vodou jeho internetový kamarád, jinak neměl nikoho s kým by si pokecal. Doma to taky nebylo úplně na pohodu, ale to konečné vyříkání s otcem bylo krásné. Ta jeho romantická představa, jak přijde do nové školy, hned pozná kdo je slon, zamilují se do sebe a budou proplouvat střední spolu, byla hezká. Ale bohužel to nebyla procházka růžovou zahradou :-).

U slona jsem měla jednu dobu pocit, že to snad není ani on. Občas mi lezl na nervy, ale prostě to ještě neměl srovnané a nechtěl s tím jít ven. Což je pochopitelné. Obou bylo šestnáct a jejich chování tomu dle mého odpovídalo. Klidně to mohlo být delší. Docela mě překvapilo větší množství sexuálních scén, ale hodily se tam a za mě v pořádku. Moc jsem si příběh užila a těším se na další autorčin počin.

KláraH.
01.02.2022 3 z 5

Tak MOC jsem se těšila! I na gramatiku jsem byla připravená. A po této stránce to bylo skutečně lepší, ikdyž chybičky bych našla, nebylo jich tolik.
Ale ten příběh byl o mnoho méně vyzrálý než moje oblíbené Trochu víc. Jessper je prostě stíhač a neví, co chce. Kniha je kratičká, 116 stran, vešla by se i katarze. Takto si říkám, že to vyznívá, jako by všechno bylo v pořádku. A to tedy není.

Nuttelka
31.01.2022 3 z 5

Na novou knihu od Lydie jsem se moc těšila, její knihy mě vážně baví... Ale tady mi to jaksi drhlo, což mě moc mrzí. "Slon" si mě prostě nezískal, vadilo mi jeho chování. Více se mi líbil Calvin... A co se Bastiena týče, ten mě za srdce chytil a nejvíc jsem se dojala u jeho rozmluvy s tátou, to mě moc zahřálo.

Kešu1981
28.01.2022 5 z 5

Začíná to bejt trapný, ale u této autorky to prostě nejde jinak...tleskám! :o) fakt parádně napsané. Vcucne a nepustí. A tentokrát přidávám další potlesk za autorčino poděkování...v srpnu jsem řešila stejnou situaci, takže chápu, fakt že joo

Kiwicatko
17.12.2021 5 z 5

(SPOILER) Zas dalsi autorcina knizka, ktera me dostala. Jeji pribehy dokazou krasne vtahnout a clovek primo proziva osudy hrdinu.

Bylo mi strasne lito Calvina, byl tak hodnej a nakonec ostrouhal. A jeste takovym zpusobem. A zajimalo by me, jak prisel Calvin na to, kdo je Slon.

Kazdopadne pro me zjisteni Slonovy identity bylo dost velkym prekvapenim a loc jsem jeho chovani nerozumela.

Knizku doporucuju kazdemu, kdo tuhle autorku miluje a kdo ma rad jeji styl podavani pribehu :)

Mistylady
15.12.2021 5 z 5

Vždycky, když vezmu do ruky knížku Lydie Strong tak vím, že budu číst, dokud to nedočtu. Takže žádné vyrušování, vždycky si nachystám čaj nebo kávu a vrhnu se na to. Kniha Zrcadlo je o bojácném a ustrašeném Bastianovi, kterého jako gaye drží nad vodou internetový kamarád Slon. Slon je pro něj někdo, kdo mu psychicky pomůže, když Bastiena ve škole šikanují. Kvůli šikaně jsou nuceni se celá rodina přestěhovat do jiného města a není náhoda, že tím městem je místo, kde žije Slon. Bastien se přihlásí i do jeho školy a rozhodne se Slona vypátrat a překvapit ho.
A jak to překvapení dopadne?
Od začátku jsem jim fandila, tak trochu jsem tipovala, kdo je Slon, ale v jednu chvili jsem si říkala, že by to nebyl on, že by to byl tenhle a jen hraje, že není?
Miluji knížky této autorky, ještě ani jedna nebyla zklamáním. Mám ráda, že v knize nejsou zdlouhavé popisy prostředí, postav, že vás knížka vtáhne hned od začátku do děje a než se nadějete, je konec.
Pro mě je Lydia Strong královnou gay románů u nás.

M.anon
09.12.2021 5 z 5

Tak tahle knížka by si zasloužila i pokračování. Moc se mi líbila. Jediné mínus bylo, že je krátká.