Zrazená koruna

Zrazená koruna https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/465514/bmid_zrazena-koruna-r8k-465514.jpg 4 14 8

Fascinující příběh, který vrhá úplně nové světlo na jednu temnou kapitolu světových dějin. Příběh milostného vztahu mezi Wallis Simpsonovou a králem Edwardem VIII, jehož abdikace za účelem uzavření manželství s rozvedenou vyvolává po celá desetiletí úžas a spoustu spekulací. Celá pravdivá historie tohoto páru a jeho napojení na německou aristokracii a Hitlera však zůstávala dosud tajemstvím.... celý text

Žánr:
Literatura slovenská , Biografie a memoáry , Historie

Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

Wallis in Love: The Untold Life of the Duchess of Windsor, the Woman Who Changed the Monarchy , 2018


více info...

Přidat komentář

VendulaB
28.08.2023 4 z 5

Velmi zajímavá kniha, která začíná popisem vztahu Edwarda a Wallis a v druhé polovině polovině se překlopí do příběhu o tom, jak se britská královská rodina a britská vláda snažili cenzurovat historii. Velmi zajímavý pohled za oponu. Druhá část mi přišla zajímavější, i když čtenářsky méně příjemná.

Jane2016
26.02.2023 4 z 5

Ani nevím, čím má láska ke královské rodině začala, ale v posledních letech se těchto příběhů nemůžu nabažit. Zrazená koruna pro mě byla velmi specifická. Šlo zde totiž hlavně o příběh milostného vztahu mezi Wallis Simpsonovou a králem Edwardem VIII. Tedy téma, o kterém jsem samozřejmě něco málo věděla, ale že bych konkrétně tušila, co a jak se tehdy stalo, to ne.

Příběh jsem četla pomaleji, než je u mě zvykem. Přece jen 500 stran je 500 stran. Ale musím říct, že se mi četl velmi dobře. Stejně dobře jako všechny předchozí knihy od autora. Byly zde krátké a úsečné kapitoly, fotografie, to všechno mě do sebe vtáhlo a do pár dnů jsem měla přečteno.

Musím se přiznat, že druhá polovina knihy pro mě byla maličko náročnější. Bylo zde spoustu politiky, ale k vysvětlení celého příběhu to bylo opravdu nezbytné. Po pár stránkách si zvyknete a budete unešení stejně jako u první poloviny. Čili dejte na mě! A počkejte si! Já se naučila spoustu nových poznatků!

Sečteno, podtrženo. Musím Vám knihy od Andrewa Mortona doporučit všema deseti. A to nejen Zrazenou korunu, ale i například Alžbětu a Margaret: Důvěrný svět královských sester, Královnu Alžbětu II., či Meghan - Hollywoodská princezna.


4444913
17.07.2021 4 z 5

Pro maryzku-asi by to dopadlo stejně,král totiž nemá na žádná politická rozhodnutí v Británii žádný vliv,rozhoduje vláda a parlament.Jen je otázka kdy by se Alžběta II.stala královnou,jestli by její otec nežil déle kdyby králem nebyl..

maryzka
13.07.2021 3 z 5

Sice byla to dobrá kniha, zaslouží si moje hodnocení, ale já radši zůstanu u bulváru nebo u knih, který zachycují příběhy jejich lásky. Kniha je spíš realistická, zachycující situaci a politické machinace kombinující diplomaté, které musí dělat ústupky, kompromisy. Po válce osudy tohoto páru jsou málo zaznamenány, někde v knihách se nachází osudy po válce, ale je to spíš okrajový. I když je fakt, že by mě zajímalo jak by to dopadlo, kdyby Británii vládl tento král.

LadyCotton
28.06.2021 4 z 5

Tato kniha hodně překvapila - hlavně tedy její autor, který v minulosti psal knihy spíše bulvárního rázu.
Ačkoliv se může zdát, že kniha bude jen o období 2. světové války, tak nikoliv - autor se bývalým králem zabývá od jeho ranného mládí. A zcela upřímně: vůbec se s ním nemaže.
Kniha je hodně podrobná. Nicméně škoda, že části "po válce" bylo věnováno relativně málo prostoru.

4444913
07.06.2021 4 z 5

Možná jsem potvora ale já Mortonovi za to co napáchal v minulosti nedokážu dát pět.Ale jasně nejlepší jeho kniha která se nějak týká královské rodiny,když chce tak dokáže nebýt povrchní(možná i spolupracoval s nějakým historikem)a dost slibně otřásá tradičním edwardovským klišé o citlivém milém chlapíkovi který se z lásky vzdal téměř všeho.

tittanie
12.05.2021

Shodou okolností jsem četla dvě knížky o podobném tématu, v obou byl zmiňován Hitler a král Edward. Musím říct, že Hitler a Habsburkové (druhá z knih) se mi líbila více. V této knize bylo moc postav, moc informací, možná trochu nudnější styl, který mi nesedl.

cleopatra11
16.04.2021 5 z 5

Další parádní kniha od Mortona. On tu královskou rodinu prostě zná a umí báječně popsat.