Zrada na křídlech Hurricanu

Zrada na křídlech Hurricanu https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68173/zrada-na-kridlech-hurricanu-68173.jpg 4 15 5

Přidat komentář

PanPredseda
15.06.2021 5 z 5

Protože jde o knihu opravdu čtivou, odpouštím jí menší faktické nepřesnosti (některé jsou zmíněny v předchozích komentářích) i to, že starší vydání má na obálce Spitfiry a to novější sice Hurricane, ale v markingu Josefa Františka, jednoho z nejlepších čs. stíhacích pilotů, který s onou zradou neměl nic společného.

Akula
07.03.2021 4 z 5

I přes některé nepřesnosti velmi pěkně popsaný příběh agenta gestapa Augustina Přeučila. Člověka, který se neštítil zradit kdykoliv a kohokoliv. Mohu se snažit pochopit zrádce z donucení, to ale určitě nebyl Přeučilův případ.


pavel80
14.03.2018 5 z 5

Velmi čtivě a akčně psaný příběh pilota zrádce - kolaboranta, který se zaprodal Němcům již na samém počátku okupace Čech. Na jeho jméno jsem narazil tu a tam v příbězích našich zahraničních letců, ale nic bližšího jsem o něm nevěděl, proto jsem si tuto knihu se zájmem přečetl. Snažil jsem se pro Přeučilovo jednání najít nějakou, alespoň malou, omluvu (viz. např. příběh jiného českého zrádce - parašutisty Viliama Gerika), ale žádnou jsem nenašel - Přeučil plánovitě spolupracoval s Němci již od začátku, snažil se například hned po okupaci jako předválečný československý pilot vstoupit do Luftwaffe (což mu bylo zamítnuto, protože nebyl Němec), a tedy jeho jednání, které odneslo životem mnoho statečných lidí, kteří se mu coby "anglickému letci" snažili nezištně pomoci, o rodinách čs. letců na západě, které udal Gestapu, ani nemluvě, je tak podlé, jak jen být může. Naštěstí po válce dostal, co si zasloužil.

p3tris
06.02.2015 4 z 5

Nejdříve jsem s Přeučilem i soucítil a říkal si, kam až člověka dokáže zahnat strach, ale pak se z něj stal regulérní práskač a lidská svině s krví na rukou, který si oprátku vskutku zasloužil.
Líbí se mi, že i když kniha vyšla v roce 1970, není tendenčně zaměřená proti našemu západnímu odboji a nejsou přeceňovány, ani naopak podceňovány, válečné zásluhy žádného ze spojenců. A i když jsou v ní nějaké nepřesnosti (Přeučilovi se ve skutečnosti nepovedlo unést požadovaný Hurricane Mk.IIc, ale ulétnul se starším Mk.I a při úletu nestřílel po polském pilotovi, ale "zahrál" pád do moře), je velmi čtivá a za odpoledne máte přečteno.

Pavelpi
05.01.2014 4 z 5

Autentický příběh zrádce Přeučila mě docela překvapil.Za prvé proto,že se o tom nikde moc nepsalo a tak byl tenhle příběh pro mě neznámý a za druhé,protože dokumenty v příloze (fotografie a protokoly) ukazují,co to bylo za člověka.Myslím,že zcela po zásluze byl v roce 1947 popraven.