Zprávy o nemocech mocných

Zprávy o nemocech mocných https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218295/bmid_zpravy-o-nemocech-mocnych-gpt-218295.jpg 4 73 12

Knížka, kterou berete do rukou, představuje dvojí shrnutí: jednak žeň dlouholetého autorova bádání o neurologickém nebo psychiatrickém postižení některých významných historických osobností, vesměs „mocných tohoto světa“ — císařů, králů, vojevůdců, a jednak souhrnné vydání jeho historicko-medicínských miniatur publikovaných ve dvou samostatných svazcích v Horizontu (Zpráva o nemocech mocných, 1984; Druhá zpráva o nemocech mocných, 1987). Jde však o vydání upravené s ohledem na tematickou jednolitost (bez lorda Byrona) a na chronologii a místopis působení vyšetřovaných záhrobních pacientů a rozšířené o dvě nové studie: vizity u lůžka Ladislava Pohrobka a cara Pavla I. Vcelku jde o pokusy určit na základě dochovaných písemných pramenů diagnózu nervových či duševních onemocnění lidí obdařených velikou mocí, přičemž autor seznamuje čtenáře i s jejich životními osudy se zřetelem k událostem, v nichž tyto osobnosti hrály významnou roli, a mohly tak ovlivnit historický vývoj. I když knížka nechce v žádném případě nahrazovat exaktní historiografii, ukazuje některé málo známé stránky historie způsobem vlastním literatuře faktu. Prof. MUDr. Ivan Lesný, DrSc. - Přední čs. neurolog, zakladatel dětské neurologie jako samostatného medicínského oboru, se narodil 8. 11. 1914 v rodině světově proslulého indologa a orientalisty akademika Vincence Lesného. Zvolil si životní dráhu lékaře. Od roku 1938, kdy promoval na lékařské fakultě Univerzity Karlovy, se věnuje boji s různými nemocemi nervového systému (obrnou, epilepsií aj.). V letech 1970—1981 byl přednostou dětské neurologické kliniky v Praze-Motole. Jeho rozsáhlá vědecká, pedagogická i medicínsko-praktická činnost je ceněna doma i v zahraničí. Napsal více než 400 odborných statí, monografií, článků a pojednání, hlavně z oboru dětské neurologie a klinické neurofyziologie. Již léta se zajímá o neurologická a psychiatrická onemocnění významných historických osobností; výsledky tohoto bádání shrnul v knížkách Zpráva o nemocech mocných (1984) a Druhá zpráva o nemocech mocných (1987). Nyní připravuje k vydání historicko-medicínské miniatury o slavných uměleckých osobnostech (to je důvod, proč studie Lord Byron nebyla již do souhrnného vydání Zpráv o nemocech mocných zařazena).... celý text

Přidat komentář

vvikingg
dnes 5 z 5

První seznámení s autorem a už se těším na další knihy od něho, které jsem si vytipoval a hodlám přečíst. Množství historicky zajímavých a doložených informací z života a panování vybraných aktérů v knize, na konci každé kapitoly Lesný pojednává o nemoci, kterou dotyčný pravděpodobně trpěl. Nejvíce mě zaujal císař Claudius postižený od mládí dětskou mozkovou obrnou a jeho úspěchy a šikovná zahraniční politika, latinizace Británie, dobytí Lýdie, severoafrického území kolem Středozemního moře atd. Zajímavé čtení je i o předácích Velké francouzská revoluce, Mirabeau, Marat, Roberspiere, Couthon. Vláda Ludvíka XVI. by se dala hodnotit jako,,po nás přijde potopa,, přepych šlechty, bídný finanční stav pokladny, feudální vlastnické poměry, byrokratický aparát církve atd. Dalo by se říct, že Marie Antoinetta ,která pohrdala vším co bylo ,, neurozené,, dodala další palivo pro revoluci a přivedla sebe a Ludvíka XVI. pod gilotinu, její výrok : Když nemají na chleba, tak ať jedí koláče , byl další z popudů k revoluci.

666Jitka
10.01.2024 5 z 5

Velmi zajímavé rozbory zdravotního stavu, fobií, šílenství, výstředností a dalších neduhů významných osobností evropských dějin, jsou pozoruhodnou sondou do minulosti očima neurologa MUDr.Ivana Lesného. Autor o každém jednotlivci shrnuje nejzásadnější momenty jeho života a jeho významné činy v kontextu s historií. Kniha je velice poučná, čtivá a nabízí nám přijatelné závěry ohledně chorob sužujících tyto velikány.


Kabuky
08.10.2022 5 z 5

Velmi poučná kniha.

Dandulka
22.09.2022 5 z 5

Moc ráda se k této knize vracím. A to nejen pokud hledám nějaké informace, ale i jen tak ve volných chvílích si v ní listuji a připomínám si pozapomenuté informace.

Amneris
24.09.2021 5 z 5

Velmi pěkná knížka, která zahrnuje nemoci slavných historických osobností, ať už českých nebo světových. Autor u každé osobnosti popisuje život a historické souvislosti a snaží se dopátrat, jaká nemoc daného člověka sužovala. Je to rozhodně zajímavý vhled do života osob, o kterých se člověk je učí v hodinách dějepisu, a tímto způsobem se stávají jaksi hmatatelnější.

Elea
22.07.2021 4 z 5

Trochu jiný pohled na historické osobnosti.

Ctv
31.03.2021 5 z 5

Velice zajímavá kniha, skvěle zpracovaná a plná zajímavých historických informací a souvislostí. Vlastně je mi jedno, jestli měl Karel IV. zdravotní problémy a jaké. Považuji ale za zajímavé dát případné diagnózy do souvislosti s rozhodnutími mocných a zamyslet se nad tím co by, kdyby ...

aardvarka
23.08.2018 4 z 5

Velmi dobrá kniha. První polovina mi přišla lepší. Kromě toho, že se v každé kapitole autor dopátrává diagnózy, popíše nejen život pacienta, ale i jeho dobu, historické pozadí, názory současníků atd. Vzniká tak velmi dobrá přehledovka, s níž si člověk zopakuje světové i naše dějiny, případně se dozví i o postavách příliš neprobíraných v hodinách dějepisu. Nicméně se skoro třicetiletým odstupem některé interpretace událostí trochu ztrácejí, dnes už je na leccos jiný pohled. No ale nevadí, na svoji dobu to naopak bylo velmi pokrokové. Asi nejvíce se mi líbily kapitoly z antiky a z našeho středověku a novověku (Caesar, Pohrobek, Valdštejn - skvělé, skvělé).

jindrich7442
02.04.2018 5 z 5

Geniální kniha, na kterou jsem narazil čirou náhodou v knihovně. Po dlouhé době se mi podařilo knihu přečíst takřka jedním dechem. V některých úsecích mě překvapilo, že autor již v době vydání (1989) pracuje s mnohými fakty a závěry, které mi byly v hodinách a učebnicích dějepisu při mé povinné školní docházce upírány neboť byli ještě "neznámé". Proč jsme v dějepisných učebnicích (byli) vedeni k tomu, jaký byl Claudius ochrnutý idiot, Boleslav I. neznaboh a hajzl (jen proto, že zabil slabošského bratra, který lezl němcům da zadku), Václav IV. neschopný alkoholik, nebo že Rudolf II. byl osvícenecký mecenáš umění a vědy (což sice byl, ale že to byl maniodepresivní psychotik z incestní famílie, kde ve čtyřech generacích nelze najít zdravého jedince už nikdo neříká). Jak daleko jsme tedy v našem školství od pravdy, když si vzpomeneme na citát "Kdo neumí, učí."

barynka15
07.05.2016 5 z 5

Líbí se mi, že autor velmi věcně popisuje vliv různých chorob na slavné osobnosti historie bez nějakého dalšího osobního názoru (což mnohdy vypadá jako vydírání čtenáře). Díky tomu člověk lépe porozumí chování některých vládců. Napadla mě jedna důležitá myšlenka - jak moc vlastně současný svět je výsledkem dějin, které utvářelo tolik nemocných lidí. V tomto smyslu je kniha velkým přínosem.

ripo
12.12.2015 5 z 5

Kniha, ktorá v rokoch končiaceho reálneho socializmu doviala svieži vietor do literatúry faktu. Prečítané na jeden dúšok. Veľmi zaujímavo podané historické osobnosti.

Pavelpi
15.03.2013 5 z 5

Je velice zajímavá historická kniha, kdy neurolog Ivan Lesný popisuje zdravotní stav významných panovníků například Caliguly, Valdštejna, Richarda III., Rudolfa II., Karla IV. a dalších panovníků..Určitě doporučuji přečíst tuto knihu i další díl s názvem Druhá zpráva o nemocech mocných.

Autorovy další knížky

Ivan Lesný
česká, 1914 - 2002
1989  86%Zprávy o nemocech mocných
1998  90%Slavní lékaři
1994  83%Druhá zpráva o nemocech slavných
2014  89%Osobnosti českých dějin
1987  85%Druhá zpráva o nemocech mocných

Kniha Zprávy o nemocech mocných je v

Právě čtených2x
Přečtených114x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených8x
Knihotéce83x
Chystám se číst29x
Chci si koupit8x
dalších seznamech3x