Zpráva z Hádu

Zpráva z Hádu https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/111606/mid_zprava-z-hadu-fLN-111606.jpg 4 54 17

Kosmická loď Proserpina je už takřka u cíle své cesty, ve sluneční soustavě delty pavonis, kde doufá nalézt planetu vhodnou ke kolonizaci. Třicet tisíc cestujících se probouzí z kryospánku, aby byli vzápětí postaveni před strašné zjištění - jejich loď je na kolizním kurzu s obří kometou a srážka je neodvratná. Waco Teirange, navigátor a z nutnosti i kapitán lodi má před sebou nelehký úkol zachránit Proserpinu, osadníky i misi. Než dorazí k vysněné planetě, musí přežít ledové peklo zvané Hádes. Napínavá a skvěle napsaná sci-fi nadané mladé autorky Edity Dufkové v sobě spojuje to nejlepší z klasiky žánru a moderních trendů. Příběh nepostrádá důmyslnou zápletku, poutavé lidské osudy, zajímavé technické poznatky a fundovaná řešení problémů.... celý text

Přidat komentář
Arev122
Arev122
03.07.2023 5 z 5

Pěkný a zajímavý sci-fi román, kde je popsán jak život na vesmírné lodi, tak i na planetě včetně chyb rodilých pozemšťanů. Děj měl spád I napětí a hezky se četl.

PastorMal13
PastorMal13
19.07.2022 5 z 5

Od pro mě zcela neznámé autorky jsem nečekal tak propracovaný příběh, který mě hned ze začátku chytnul a až do konce nepustil. Většina postav mi byla sympatická (tedy až na Ajen) a tudíž jsem s nimi prožíval různorodé strasti od prvotního probuzení až po zakládání deméterské civilizace. Konec je trošičku uspěchaný a neodhaluje veškeré odpovědi, ale konečné hodnocení nezměnil.


frantisek8863
frantisek8863
22.04.2021 4 z 5

Milpé překvapení z české sci-fi. Parádně se četla a nemusel jsem se prokousávat hluchými místy, nebo zbytečnostni. Jak píše Metla, také bych byl zvědavý na další osudy kolonistů, Teiranga a Země.

Metla
Metla
29.11.2019 4 z 5

Pro mě dosud neznámá autorka Edita Dufková překvapila velmi dobrým scifkem klasického střihu o kolonizaci vesmíru. Let Proserpinou byl nečekaně příjemný; od prvních stránek mě charakterem oslovil hlavní hrdina, kapitán Waco Teirange, sympaťák, který prostě dělá, co je nutné a dlabe na popularitu. Posádka lodi i její prioritní náklad, tisíce cestujících, se na vlastní kůži přesvědčí, že kolonizace odlehlé planety není žádná romantika, ale dřina plná nebezpečí a záhad.
V první polovině románu se lidé potýkají s úskalími ledového objektu Hádes, kde po nedobrovolném přistání musí vyřešit tři zadnice problémů nejen technického rázu. O napjatou amosféru se kromě nezvyklých projevů planetky starají sami cestující a posádka, jejichž vztahy jsou světelné roky vzdáleny slovu "idyla". Z mého hlediska tahle část, jakkoliv zajímavá a čtivá, chvílemi příliš přešlapovala na místě - děj se posouval vpřed tempem unaveného šneka.
Druhá půlka knihy se věnuje samotné kolonizaci, je rozmanitější na motivy, přináší nová morální dilemata a dostatek atraktivní látky k přemýšlení. Závěr však pro mě byl poněkud zklamáním, přišel mi jaksi mdlý, rozháraný, v jistých ohledech přitažený za vlasy.
Celkově převažují pozitiva: "Zpráva z Hádu" je inteligentní, poctivé dílko, takové měkčí hard:-) sci-fi s dobrou zápletkou, nevšedním prostředím, výbornou dynamikou vztahů a minimem akce. Pro většinu příznivců žánru by tahle kniha měla být nadprůměrným zážitkem. Pootevřenou přechodovou komoru k pokračování zatím neopustil další příběh o osudech kolonistů... já bych na ně byla docela zvědavá. 70-75%

possekre
possekre
26.10.2019 2 z 5

Dobře napsané klasické sci-fi bez nelogičností, které ctí fyziku (autorka nezapře své vzdělání :) ), s napínavým dějem. Druhá hlavní hrdinka je, bohužel, dost nesympatická a naivní, hlavní záhada, samotný Hádes, je nedořešená. Škoda, na rozuzlení jsem se tolik těšila...

Grepp
Grepp
16.03.2019

Úvod, ktorý som si prečítal v kníhkupectve, bol tak skvelý, že som si knihu hneď kúpil a stal sa autorkiným obdivovateľom, ale potom to začalo jaksi zadrhávať a došlo to až tak ďaleko, že knihu som nakoniec nechal nedočítanú, položenú na sedadle nočného rýchlika do Žiliny.

Belisima
Belisima
13.03.2019 5 z 5

Celá knížka je velmi zajímavě napsaná. Lidé se chovají jako lidé. Nedělám si iluze, vím co jsme zač. Do jedné knihy byl nahuštěný napínavý děj se vším všudy. Mělo to i mouchy, ale oproti jiným sci fi knížkám je tento příběh uvěřitelný (alespoň pro mě). Klobouk dolů paní spisovatelce, jak krásně popsala celý vesmír i planety a světy. Rozhodně jsem tuto knížku nečetla naposledy. Nádhera. A česká spisovatelka. Nemám slov.

cori
cori
30.09.2017 3 z 5

Autorka vzdává poctu Star Treku. Cesta vesmírné lodi Proserpina je celkem napínavá, hlavně její poslední část před přistáním. Hlavní hrdina Tei navigátor a pozdější kapitán je v druhé části knihy převálcován svou milenkou. Autorka tak pokračuje v současném trendu silných emancipovaných hrdinek. Závěr mi přišel tak trochu uspěchaný a trochu ve stylu deus ex machina.

Karelvovsik
Karelvovsik
04.02.2017 4 z 5

Po dlouhé době je tu konečně dobrá česká hard sci-fi.

Krabatka
Krabatka
31.01.2017

Kniha mě zklamala. Těšila jsem se na ní, mám ráda hard sci-fi. Bohužel až moc věcí mi připomínalo romány Lema, Asimova a Hogana a to mi vadilo, bylo to až moc zřetelné. První půlka se ale číst dala, druhá půlka byla hodně slabá.

trudoš
trudoš
18.10.2016 3 z 5

Přestože mě čtyř set stránková space opera Edity Dufkové v důsledku příliš nenadchla, musím jí přiznat i světlé stránky. Fajn je především zápletka, která se neustále proměňuje a vyvíjí, takže i když jste v polovině, stále ještě nemáte ponětí, co bude hlavním chodem. Skvělá je mimo jiné základní vize (a jedna z drobných point) ohledně kolonizace vesmíru - v tomhle ohledu bych se s gustem pustil do fanouškovské disputace. Jenže podobně jako v autorčiných povídkách, i zde nakonec logika a jednání postav ustupují před svéráznou imaginací. Soupeří tu neustálá nutnost hýbat vývojem událostí, s chutí si zafilozofovat o životě, vesmíru a bídném lidském pokolení. Díky tomu zůstane spousta otázek nezodpovězených, takže při zpětné ohlédnutí se všechna ta dějová překotnost zdá vlastně drobet zbytečná.
Zpráva z Hádu je bezesporu chytrou dobrodružnou scifárnou, jen na můj vkus až zbytečně rozsáhlou, bez konkrétního cíle, jehož by chtěla dosáhnout. Což platí jak o příběhu, tak o hrdinech samotných.

bosorkajedna
bosorkajedna
05.09.2016 4 z 5

První polovina knížky je pecka, při druhé to šlo mírně z kopečka, ale je to taky tím, že postavy se stávaly méně a méně sympatické.
Naprosto skvělá mi alepřišla gradace situací hned od začátku, prostě žádný líný rozjezd. Navíc od všeho trocha - psychologie, sociologie, trocha té pravé scifi. Je to jedna z knížek, které člověk čte jedním dechem a jen tak na ni nezapomene.

jarmik
jarmik
10.05.2016 4 z 5

Dobrodružná sci-fi opera s důrazem na provozní civilní, praktickou stránku vedení takového letu. S nadsázkou bych mohl mluvit o výrobním románu z prostředí kosmické lodi, protože jsme svědky porad vedení, střetů různých ambicí, přepracování managerů, uvažuje se, jak z psychologického hlediska prezentovat cestujícím špatné zprávy apod.

(Snad by se dalo spekulovat, jestli bylo jedním z cílů autorky oslavit práci techniků či lidí odpovědných za vedení, kteří musí problémy rychle a spolehlivě řešit, a ne jen o nich mluvit.)

SONP
SONP
28.07.2014 5 z 5

Sláva! Konečně něco, kde let ve vesmíru nepáchne militárií a nejde o střet s tisícem a jedním cizích druhů MZáků. Tahle kniha je návratem do zlatého věku se všemi potřebnými rekvizitami: generační lodě, teleporty, postapokalyptické planety, nebo planety obydlené divnými stvořeními s kolektivním vědomím.

Doriana.M
Doriana.M
02.05.2014 4 z 5

Jak již bylo několikrát poznamenáno, konec knihy je slabší než její začátek - vlastně mě v několika ohledech zklamal. Přesto dávám 4*. Kniha se mi líbila a rozhodně sáhnu i po dalších, které autorka v budoucnu vydá.
Líbí se mi, že technické zázemí, které tomu dala je jí blízké (viz. životopis), takže se nedá říct, že by vařila z vody. Trochu mi chybělo nějaké rozuzlení k Hádu samotnému, ale šikovně vyřešila otázku Pavenců :D. Výhrady bych měla pouze k některým postavám... většina věcí do sebe logicky zapadala, ale na pozadí zůstal pocit, že něco se vychyluje od normálu. Snad mi to docvakne při opakovaném čtení, až budu mít větší nadhled.

kocour_mikeš
kocour_mikeš
27.01.2014 4 z 5

Velké překvapení, velmi dobře napsaný román. Bez hluchých míst a neustále zajímavý děj. Dávám 80%.

Sathana
Sathana
23.04.2012 4 z 5

První půlka knihy měla pozvolný rozjezd, ale je dost dobrá, má místy až hororovou atmosféru i nečekané zvraty, ale druhá půlka mi přišla divná a poněkud uměle vykonstruovaná a nevěrohodná a konec byl docela slabý. Ta knížka trochu působila, jako že si autorka rozepsala strašně moc myšlenek, ale pak se rozhodla, že knihu ukončí na necelých 500 stranách a jala se všechno rychle ukončit. Kdyby přidala ještě další stránky, myslím, že by celá knížka byla lepší. První půlka by byla za *****, druhá jen za ***.