Zpráva posledního člověka
Theo chtěl dobrovolně odejít ze světa, ale osud s ním hraje podivnou hru. Zemi postihla nevysvětlitelná katastrofa a on se podle všeho stal posledním člověkem na planetě. Anebo ne? Vybaven technickými znalostmi inženýra a amatérského letce se vydává pátrat, zda kromě něj ještě někdo přežil. Svět se mu proměňuje před očima, příroda si bere zpět, co jí člověk vzal. Zůstanete-li na světě sami, vše je vám zdánlivě k dispozici: obchody plné zboží, libovolné dopravní prostředky, opuštěná města i romantické pláže. Ale jaký to má vše smysl? Hrdina nového románu Jiřího Pehe v tomto světě dokáže přežít, ale čím dál víc si uvědomuje, že bez ostatních lidí se pravidla mění a jeho pátrání po přeživších se proměňuje v přemítání o smyslu lidských dějin. Theo si klade otázky, co z naší civilizace mělo nějaký význam a co stojí za to zachovat. Výtvarné umění, literatura, náboženství, filozofie, hudba, historie. Vše je buď člověkem vytvořené, nebo se to k lidstvu nějakým způsobem vztahuje. Ale ve chvíli, kdy si Theo může z Louvru odvézt Monu Lisu a naložit na náklaďák libovolné množství artefaktů z vatikánských muzeí, je na vážkách: mají tyto věci samy o sobě ještě nějakou hodnotu? A co teprve peníze, majetek, luxusní zboží, pomíjivá sláva politiků a celebrit? Jiří Pehe vytvořil mnohovrstevnatý román, v němž prostřednictvím svého hrdiny zkoumá limity lidské civilizace. Bez povýšeného mentorování nám dává možnost podívat se na naši každodennost z pořádného odstupu.... celý text
Komentáře knihy Zpráva posledního člověka
Autor se za postapo román pokusil zamaskovat proud myšlenek a úvah nad ledasčím, nejvíce nad chybami a prohřešky lidstva, jenže se to táhne jako sopl, působí to mravokárně a celkově to nefunguje. Třetí hvězdička do průměru byla alespoň za dojemný závěr, jinak si to asi klidně můžete nechat ujít.
U této knihy jsem opravdu přemýšlela, co by kdyby. Vede to k temnému myšlení a vskutku přiznávám, že netuším, jak bych to sama zvládala...
Zajímavé čtení!
Postapokalypticický příběh, který nesklouzává k dalšímu akčnímu thrilleru. I když pár klišé momentů se i tady objeví. Není ale ani tak důležité co se stalo a proč se to stalo, jako spíš to, co se odehrává v mysli posledního člověka, který přežil. Nebo který zbyl.
Existuje pro posledního člověka na Zemi ještě morálka? Měl by ctít hodnoty před Katastrofou, nebo všechno patří jemu? Je člověk žijící v prázdnu absolutně svobodný, nebo uvězněný? Co je rychlejší - plevel, který si podmaňuje ulice měst, nebo bohatství, které bez lidí nemá žádnou hodnotu?
Otázky, na které je dobré si zkusit odpovědět. Dokud ale nezůstaneme na planetě nebo ve svém životě sami, stejně nebudeme mít čas dát jim nějakou váhu.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Jiří Pehe také napsal(a)
| 2021 | Poslední útěk Adama Drechslera |

88 %
65 %
56 %

Zlákala mě nakladatelská anotace, toho člověka, co ji psal, bych si měla najmout. Realita příběhu není vůbec tak hezká. Autor píše hezky a čtivě, celková myšlenka je také zajímavá, ale tam to asi končí. Děj je změť myšlenek a filozofování o ničem, takové plkání. Spousta momentů je přitažená za vlasy. Konec dobrý, jen mě rozčílilo, že je opět o ničem a nci jsem se z knihy nedozvěděla.