Zpověď Kukaty

Zpověď Kukaty https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56187/zpoved-kukaty-56187.jpg 4 29 5

Příběh druha knížat a králů z Čech okolo roku 1100. Hlavní hrdina Kukata, jehož úkolem je zabíjení nepohodlných protivníků svého pána, se pohybuje v pestré společnosti.Od knížat až po otroky. Dá se mezi nimi určit nejedna skutečná osobnost. Kukata málokdy zůstává delší čas na jednom místě. Stále někam chvátá a něco chystá. Loví, bojuje, hoduje, provází své knížecí pány, opouští je, táhne s vojsky, mstí se, má nejen přátele a lstivé protivníky, ale i své lásky a potěšení. Znojmo, Praha, Zbečno, Brno, Chrudim, Malín, Sázava, Vyšehrad nebo Řezno na Dunaji patří jen k některým zastávkám jeho putování. Autor je renomovaným odborníkem, který se dlouhodobě věnuje středověkým dějinám.... celý text

Přidat komentář

GepardLady
21.05.2017 4 z 5

Zpočátku jsem se trochu ztrácela v těch rodových vazbách a politických souvislostech, ale pak se všechno vyjasnilo. A bylo to velmi pěkné a čtivé. Přímá řeč mi vůbec nechyběla, slovy vypravěče bylo vše podáno tak dobře, že jsem ji nepostrádala. Jen to místy bylo poněkud brutální... Ale to jsou zkrátka ty romány středověku.

bookworm007
28.07.2016 5 z 5

Pro mě ,jako milovnici české historie, to byla velmi zajímavá knížka . Díky vypravěčskému umu pana Žemličky si uděláte celkem dobrou představu o způsobu života v raném středověku.


tomas3272
13.05.2016 3 z 5

Zajímavě pojatá kniha, vcelku čtivá a poutavá. I díky této knize si člověk může udělat obrázek o tehdejší době. Ten kdo si ji přečte neprohloupí.

Čtec
22.03.2015 4 z 5

Hodnotu knihy spatřuji především v její faktografické stránce, dané erudicí Josefa Žemličky, uznávaného historika. Ovšem této úrovně nedosahuje svou čtivostí. Jedná se o poměrně suché vyprávění knížecího družiníka Kukaty (v knize vůbec není použita přímá řeč), ze kterého čiší didaktičnost. Ovšem pokud si chcete udělat představu o přelomu 11. a 12. století, pak poslouží výborně. Čemu ovšem nerozumím, proč - dle mého názoru zbytečně - prozradit hned na začátku (skoro)konec. Totéž se týká úryvku na zadní straně obalu.

Bránolog
03.02.2012 5 z 5

Strhující, brutální, historicky věrné (autor je historik). Takhle to na knížecích a královských dvorcích muselo skutečně vypadat.