Zpověď dítěte svého věku

Zpověď dítěte svého věku https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/314010/mid_zpoved-ditete-sveho-veku-E8m-314010.png 4 97 18

Autobiografická, hluboce upřímná citová kronika Mussetova milostného vztahu ke známé spisovatelce George Sand.

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Rudolf Škeřík
Originální název:

La Confession d'un enfant du siècle , 1836


více info...

Hyaenodon
Hyaenodon
20.11.2023 4 z 5

Další klasik, který mi léta unikal. Osobně nemám rád ukňourané (pre)romantické hrdiny a Chamyl to ve svém příspěvku pěkně shrnul. Octavius nemá žádný životní cíl a tak veškerou svou energii vrhá do emoce, které říká láska, ale jde o posedlost ideálním stavem. Celkem osvěžující byly kritiky "současnosti" a opět se mi potvrzuje pocit, že jsme jako společnost v podstatě pořád stejní.
WTF moment: Nemoc tohoto století pramení ze dvou příčin: Nic z toho, co bylo, už není a všechno to, co bude, ještě není.

Annicka
Annicka
07.10.2023 4 z 5

Rozhodně to není pro každého. Na začátku jsem se musela strašně přemáhat - chtěla jsem knihu o vztahu mezi Mussetem a Sandovou a místo toho tu mám rozvleklý popis 19. století, příliš obrazný na to, abych ho plně pochopila bez poznámkového aparátu (dobře, četla jsem to v originále, takže je možné, že v to hrají svoje i moje jazykové znalosti...). Je to určitý úvod do celkové atmosféry, ale trošku to nechápu - Mussetovi současníci asi museli kontext chápat i bez toho a dnešní člověk zase tápe... Nicméně pak se děj posunul k tomu gros, o co šlo. Samotná Brigitte (obraz Sandové) se objevuje asi až v půlce, ale i tak to bohatě stačí na vykreslení všeho. Vykreslení hlavního hrdiny Octava, který je neuvěřitelně majetnický a žárlivý a dělá své milující přítelkyni ze života peklo, aniž by ona se byla schopna z toho vztahu sama dostat. Myslím, že - s poněkud méně rozvleklými dialogy - by kniha obstála i dnes...


los
los
15.01.2023 3 z 5

představuju si to asi tak, že se jednou Byronův Manfred, Goethův Werther a Chateaubriandův René sešli po pádu Napoleonova císařství v Paříži a nakazili Musseta "nemocí století" - a chudák Octavianus pak roupama neví, nad čím fňukat dřív: nejdřív ubližuje svým přátelům, pak sám sobě, kvůli nevěrné milence ho vážně zraní soupeř v souboji cti, hledá útěchu v pitkách a děvkách, vyrovnává se se smrtí otce, nakonec svou žárlivostí trápí milenku, až ji přenechá jinému milenci; mno, ve dvaceti letech jsme asi nebyli o moc chytřejší a vyrovnanější

Nomia
Nomia
07.05.2022 3 z 5

Kolem Musseta jsme zvědavě kroužila už delší dobu, ale pokaždé jsem raději sáhla po něčem oddechovějím. Přeci jen deprese a žárlivost je něco, pro co já nemám bohužel přílišné pochopení a projevuje se můj nedostatek empatie, naopak je to něco od čeho se snažím utíkat na míle daleko.

A projevilo se to i při čtení Zpovědi. Mám ráda tenhle trochu rozvleklý popisný styl, tehdejší doba má své kouzlo a vždycky jsem měla slabost pro rozervance.
Ale tady jsem cítila, že převažuje můj odpor vůči nekonečné ukňouranosti, žárlivosti a stihomamu hlavního hrdiny.

Po přečtení knihy jsem měla stále smíšené pocity, postava mi díky svému chování byla natolik nesympatická, že jsem se přes to nebyla schopná přenést.
Nic to ovšem nemění na tom, že je to výborně napsaná kniha, oplývající skvěle vystihnutou nesnesitelnou bytostí. Deprese, frustrace, žárlivost, všeho jen tu víc než dost. Tak trochu jiná "love story".

Rizek75
Rizek75
17.07.2020 2 z 5

Na tehdejší poměry a dobu asi dobré, ale mě nezaujalo. Hlavní hrdina pořádně neví kdo je a co chce a asi nemá nic jiného na práci než se zabývat otázkami nad životem a milenkou????

Abroš
Abroš
22.03.2020 3 z 5

Hrdinova sebetryzna lásky,a asi odpovídá dané době

Messilina
Messilina
03.04.2019 3 z 5

Trochu problém této knihy je v tom, že není příliš originální. Miláček, nebo Červený a černý, je v podstatě o tomtéž. Respektive hlavní hrdinové si jsou v jistém smyslu podobní.
Kniha se dá číst, ale nezaujalo mě to.

PavlínaAlžběta
PavlínaAlžběta
22.12.2017 4 z 5

Další ze světových klasik,román který mě ohromil již na střední škole, ovšem po přečtení nedávném se mé pocity a názor změnily. Francie v období přelomu 17. a 18. století, romantický historický příběh, to bylo a je moje, ovšem hrdiny jsem kdysi vnímala jinak než nyní. Z počátku mě Octavius svým filozofováním nijak neoslovil, po nástupu Brigity do příběhu jsem myslela, že knihu nedočtu. Později se konečně začínám do děje, který je zdlouhavě popisný vžívat, příběh lásky, která jak vzplanula, tak zhasne, silně popsané pocity, podezírání, touha a nakonec osamění. Jsem ráda, že jsem tuto knihu četla znovu a ano mám jiný pohled, ale stále pěkná klasika.

Hanka_Bohmova
Hanka_Bohmova
30.06.2017 4 z 5

Historie jednoho toxického vztahu. Od dvacetiletého mládence nelze očekávat extra osobnostní zralost (čest výjimkám), ale při pozorování příznaků se mi vybavovala spíš jistá psychiatrická diagnóza. I oběť je typická, dáma se v domnění, že nešťastníka svou láskou zachrání, celá zaplete do jeho "reality". Naštěstí neztrácí definitivně schopnost rozlišování.
O lásce se tu píše hodně. Na každé stránce se miluje nejméně pětkrát, myslí se tím všelicos a sebeláska triumfuje. Odmítání osobní odpovědnosti a svalování viny na nepříznivé společenské okolnosti? Snad je to v některých případech možné, ale hrdina s tímto vysvětlením zachází na můj vkus příliš lehce.

Tři a půl hvězdy a další knižní postava, se kterou bych se opravdu seznámit nechtěla.

chamyl
chamyl
14.03.2017 2 z 5

S touto Mussetovou zpovědí jsem se nepotkal. Styl vyprávění i samotný příběh mi přijde přepjatý, s umělými rádoby-dramatickými zvraty a událostmi. Afektovaný a hysterický Octavus neustále padá na kolena k nohám své milenky, s přívaly slz objímá její nohy a se samozřejmostí denní rutiny opakovaně umírá a trpí pro svou lásku, přičemž kořeny její hloubky jsou pro čtenáře celou knihu velkou záhadou. Povrchní litanie o kráse a výjimečnosti jeho „vyvolené“ neodkrývají vůbec nic z toho, proč by se vlastně tito dva tak rozdílní lidé měli milovat, není-li snad tímto výrazem míněna čistě jen fyzická podoba tohoto slova spojená s pouhou sexuální posedlostí.
Vím, že styl francouzského psaní z poloviny 19. století je v lecčems jiný než jeho dnešní podoba, ale toto dílo je pro mne prostě nějak bezemočně ploché. K žádné z postav jsem si nedokázal vybudovat vztah a jejich srdceryvné trápení a potoky slz mě nechávaly zcela chladným. Možná ovšem ke čtení jen potřebujete tu správnou náladu, která se u mne bohužel neobjevila. Takže pro mne (spíše) nuda.

Amalberga
Amalberga
25.02.2017 4 z 5

Alfred de Musset se sám nepovažoval za představitele romantismu, ale jeho hrdina Oktáv podal dokonalou výpověď o své době. Sice vystudoval práva, ale nevykonával žádné povolání a nijak nepřispíval do společnosti (typ zbytečného člověka). Oktáv je přecitlivělý, náladový a velmi rozpolcený. Jeho první milenka ho podvede a on se stále trápí. Snaží se "vyléčit" povrchní zábavou. Světské radosti ho omrzí, a když mu umře otec, uchýlí se na venkov a libuje si v prostém životě (zase typický romantismus). Časem se zamiluje do Brigitte, počestné vdovy, proslulé svou dobrotou a laskavostí. Ona ho bere jako přítele, jeho přiznání odmítá a utíká před ním. Oktáv za ní jede a ona mu podlehne. Stanou se milenci. Oktávovi se jeho štěstí zprotiví, cítí se znuděný a svými střídavými stavy terorizuje Brigitte, která ho skutečně miluje. Jejich neřestný život je trnem v oku vesničanům a Brigitte pomlouvají a straní se jí, přichází o svou dobrou pověst a přátele. Milenci spolu odjedou do Paříže a plánují cestu do Švýcarska. Do příběhu vstupuje Smith, který Brigitte miluje a slouží jako prostředník mezi jí a příbuznými, kteří ji přesvědčují, aby do ciziny nejela. Oktáv tuto skutečnost objeví a po další dlouhém citovém vydírání Brigitte dospěje (konečně!) k tomu, že nikdy nebude schopen být s Brigitte šťastný a že jí celou dobu velmi ubližuje. Rozhodne se, že se s ní rozejde a ona se vrátí za Smithem a příbuznými. Ve stejnou dobu se Smith rozhodne, že odjede a vzdá se Brigitte.
Některé pasáže knihy se mi velmi líbily, jiné byly zdlouhavé a nicneříkající. Každopádně kniha se dobře četla a myslím, že svůj účel, výpověď o romantismu, docela obstojně splnila.

haki34
haki34
02.12.2016 2 z 5

knížka mě neoslovila...tot asi vše. Chvílemi přímo nudila.

Magriva
Magriva
16.10.2016 3 z 5

Zpočátku mi vadilo kňochtání hlavního hrdiny, pak jsem se ale začetla a není to špatné. Nicméně neoslovilo mě to niterné líčení pocitů natolik, abych knize dala více bodů.

JeKa
JeKa
23.10.2015 4 z 5

Od knihy jsem původně čekala něco trochu jiného, řekněme výrazně realističtější popis vztahu se Sandovou. Nicméně tento takřka emocionální deník vztahu (i když značně pokřiveného) byl naprosto fascinující. Není to sice čtení úplně pro každého, ale rozhodně nelituju.

Natalis
Natalis
31.08.2014 5 z 5

Tahle kniha je tak neuvěřitelně rozporuplná! Hned na začátku jsem se do ní zamilovala. Ty filosofické myšlenky a život hlavního hrdiny mě naprosto nadchl. Ale někdy veprostřed, když na scénu vstupuje Brigita Rose (jejíž charakter mě ze začátku strašně moc zaujal) mě příběh začíná děsně nebavit a připomíná mi Karolínu Světlou, kterou já osobně moc nemusím a několikrát jsem měla sto chutí knížku odložit. Ale teď jsem ráda, že jsem ji dočetla.
Přišlo mi, jako kdybych v poslední kapitole všechno pochopila. Jako kdyby mě někdo praštil do čela a řekl - "Jsi úplně blbá, že jsi to nechápala už od začátku!" Takže stejně jako jsem knížku milovala na začátku, miluji ji i teď. JE TO NAPROSTO GENIÁLNÍ!

mdracek
mdracek
15.08.2014 3 z 5

Abych byla upřímná, z této knihy jsem přečetla asi 60 stránek a moc mě to neoslovilo. Většinou knihy nenechávám rozečtené a než to vzdám, dostanu se aspoň do poloviny, ale tady to nějak nešlo. Možná se ke knize vrátím až budu starší...

Zaja
Zaja
13.12.2012 5 z 5

Strhující, chvílemi zdlouhavé popisy. Obraz vztahu na pozadí francouzské restaurace bourbonů, období, kdy minulé už je zničeno a na obzoru se ještě nevynořilo nové.

Frakira
Frakira
30.11.-0001 5 z 5

Milují se, ale nemohou být spolu. Vztah Musseta s George Sand a v pozadí život ve Franciii na přelomu 17./18. - prostě fasinující!