Zpověď caru Mikuláši I.

Zpověď caru Mikuláši I. https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/167148/bmid_zpoved-caru-mikulasi-i-N7M-167148.jpg 4 4 1

Nejznámější spis Bakunina, obsáhlá Zpověď M. A. Bakunina caru Mikuláši I., spis, v němž se vězeň zpovídá svému vězniteli. Poprvé byl tento dokument z roku 1851, po léta ukrytý v tajných carských archivech, zveřejněn až v sovětském Rusku roku 1921, a okamžitě vyvolal obrovské překvapení, spory, diskuse a úvahy.

Žánr:
Biografie a memoáry , Historie

Vydáno: , Aurora (Praha)
Originální název:

Ispoveď i Pis'mo Aleksandru II. , 1921


více info...

Přidat komentář

memphisz
29.02.2016 4 z 5

Dva roky samovazby v Petropavlovské pevnosti by zkrotily každého, netřeba se proto divit, že se po nich i revolucionář Bakunin obrátil na cara s prosbou o zmírnění trestu a s kajícnou lítostí svých činů proti carskému režimu. Bakunin ve Zpovědi vzpomíná na svá revoluční léta a zabývá se především revolučním rokem 1848, ale i svou na koleně plánovanou revolucí v Čehách (1849), kterou chtěl spustit řetězec slovanských revolucí a vytvořit panslovanskou republiku, jež by stála na základech Byzance.

"Západní Evropa se někdy zdá horší, protože v ní každé zlo vyplave na povrch a máloco zůstane utajeno. Kdežto v Rusku pronikají všechny choroby hluboko do útrob společnosti, rozžírají její nejvnitřnější ústrojentsví. V Rusku je hlavní hybnou sílou strach a strach zabíjí veškerý život, všechen intelekt, každé šlechetné pohnutí mysli."

"Myslím, že v Rusku spíše než kde jinde bude třeba silné diktátorské vlády, která by usilovala hlavně a především o povznesení a osvětu lidových mas. Vlády, která by tiskla knihy svobodného obsahu, ale neposkytovala svobodu tisku, která by se obklopila lidmi stejného smýšlení, čerpala z jejich rad, opírala se o jejich dobrovolnou součinnost, ale nikým a ničím se nedala omezovat. (...) diktatura je v podstatě nucena cílit k tomu, aby samu sebe učinila co nejdříve zbytečnou."