Zpěv velryb

Zpěv velryb https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13666/bmid_zpev-velryb-n3u-13666.PNG 5 148 38

Příběh dívky bojující celý život s traumatem z dětství. Dolores Priceová je poznamenána rozchodem rodičů, duševní nemocí matky, sterilní výchovou babičky a hrůzným zážitkem znásilnění. Chorobné přejídání, izolace od lidí, několikaletý pobyt na psychiatrii a nešťastné manželství jsou stupně na její cestě k životnímu pocitu štěstí mezi přáteli, kteří potřebují její pomoc.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

She’s Come Undone , 1996


více info...

Přidat komentář

Ophelie
09.01.2024 5 z 5

Po dlouhé době jsem narazila na opravdu výborný román, který čtenáře pohltí od první stránky. S Dolores prožívá čtenář celou životní pouť od dětství až po dospělost a že ta její životní cesta byla mnohdy křivolaká, nelehká až velmi bolestná. Velmi povedený psychologický román, po jejímž přečtení máte postavu a život Dolores doslova pod kůží. Určitě si přečtu další díla autora.

Amazonka72
10.08.2022 5 z 5

Jsou knihy, které čtete doslova jedním dechem. Zpěv velryb je jednou z nich... Od samého počátku se ponoříte do příběhu Dolores a dokud knihu nedočtete do samého konce, je Dolores Vaší součástí.
Další z knih, které byste si v knihovně možná ani nevšimli, ale která si Vás najde sama, protože ve chvíli, kdy si ji někdo přečte, předává informaci o tom, že "tahle kniha je zkrátka ta pravá" ostatním čtenářům a přátelům.
Je to příběh ze života, mnohdy velmi neradostný (ale on ten život opravdu takový je, červená knihovna je pouze iluzí), ale přesto plný naděje!
Křehká dívka, která se potřebuje vyrovnat se ztrátou otce, znásilněním a následovně i smrtí matky. Vyrovnává se s tím po svým, zpočátku ne zrovna šťastným způsobem. Ale naděje existuje vždy, a možná o to více si uvědomujeme, jak někteří lidé jsou pro náš život důležití.


AlenaF
12.01.2022 5 z 5

Skvělý román. Zaslouženě pět hvězdiček.

kap66
13.10.2021 5 z 5

(SPOILER) Stejně jako všichni mí oblíbení, lépe řečeno všechny mé oblíbené (mi-380 mezi nimi ční po vzoru jakešovského kůlu v plotě - ale v dobrém!) jsem se nechala vodit jako loutka. Přestála jsem se skřípěním zubů příšerná léta hlavní hrdinky a říkala si, co asi Wallymu Lambovi provedli navíc i muži, že ze všech udělal tasemnice a přílepky. Potom začal autor na této straně ubírat a na druhé - té dobré a ode mě silně očekávané – přidávat: naději, laskavost, dokonce i lásku, pochopení, nalézání smyslu života, spokojenost. Všechno špatné je zapomínáno a postupně je nastolován pocit, že svět je vlastně dobrý a odmění jednou každého. A já obdivuji autora za dvě věci: jak tohle perfektně rozvrhl i přes vyšší počet stran a jak zachytil mužský pohled na nás ženy: citlivý a zároveň kritický, takže i přes antipatie, jež pociťujeme, tu ženu chápeme. Ano, pět hvězd zaslouženě.

Evaho73
20.09.2021 5 z 5

Smutný, zvláštny, no pre mňa veľmi fascinujúci príbeh...
Zpěv velryb je psychologickou sondou do duše najskôr dievčaťa, a potom ženy, ale tiež do osudov dalších, vzájomne prepojených postáv. Autora obdivujem za to, ako sa dokázal vcítiť do postavy Dolores - zničeného dospievajúceho dievčaťa a napísal neľahký príbeh o pocitoch, o bolesti, o neporozumení, o strachu, o traume, o hľadaní pravdy, o zničujúcej láske, o otázkach a odpovediach, ktoré se všetci snažíme v živote nejako nájsť. Aby som neuvádzala iba samé pesimistické veci, v príbehu je i odpustenie a nádej.

mi-380
16.09.2021 5 z 5

Vypravěčka u mě až do poloviny knihy s každou novou stránkou ztrácí sympatie s nečekaným zrychlením. Spolu se svým dramatickým osudem provází čtenáře Amerikou s Elvisem, náboženskými školami, invazí Beatles, prostředím nemajetných, vraždou Kennedyho, televizními seriály, přistáním na Měsíci, hippies, Woodstokem, univerzitními kempy, prezidentováním Nixona, Cartera, Reagana. Životem ubíjená hlavní hrdinka, lidé i prostředí kolem ní – nikdo a nic z toho nevychází moc dobře, kompletně nevlídný svět, brrr, žít bych tam mezi nimi nechtěl. Do bezútěšného vyprávění jsem se přesto nechal beznadějně vtáhnout a držel Dolores palce, aby nakonec vyřešila alespoň něco z té kupy zdánlivě neřešitelných, velkých, a ještě větších problémů, a obdivoval autora za přesvědčivou transformaci do nitra opačného pohlaví.
90 % (aktuálně 121 hodnocení s průměrem 91 %).

pustí zprávy z rádia. Ze statistického průzkumu vyplývá, že k ženám, kterých si Američané nejvíce váží, patří Oprah Winfreyová, Nancy Reaganová, Matka Tereza a Cher.

„Víš, je to zvláštní. Jednu chvíli jsi ten skvělej mladej chlápek ve sporťáku a máš celej život před sebou. A najednou je z tebe starej prďola, co špatně vidí, a sedíš naproti nějaký ‚optický konzultantce‘, která by klidně mohla být tvoje dcera. Chutná ti?“

killy
02.09.2021 5 z 5

Úžasná kniha která ve mě zanechala spoustu rozporuplných pocitů. Je to již několik let co jsem knihu dočetla a stále na ni myslím. Navíc je to snad nejdelší kniha kterou jsem kdy přečetla a to navíc jedním dechem. Určitě tenhle pohled do zlomené duše doporučuji!

Yorika
31.08.2021 5 z 5

Pro řadu lidí bude hlavní hrdinka zřejmě komplikovaná. Možná člověk potřebuje prožít podobně traumatizující dětství, aby Dolores plně pochopil.
Pro mě je Dolores velká bojovnice. Žena, která se nakonec dokázala poprat se svým osudem a vyhrát. Vyhrát sama nad sebou.
Výborný psychologický román. Autor má dar vcítit se do ženské duše. Rozumí svým hrdinkám víc než ony samy. Děkuji za tuto knihu.

Metla
29.08.2021 5 z 5

Nálepka na nárazníku nového mladíkova auta: „Život je na hovno.“
Pod tím dopsáno postarší ráznou ženou s Parkinsonovou nemocí: „Jen když máš hovno v hlavě.“

Dolores, Dolores, byl to s tebou boj! Ani by nevadilo, že mi tvé jméno vyvolává asociace s vyžilými barmankami či striptýzovými tanečnicemi, ale tvá povaha je prostě… obtížná. Ne zrovna idylické dětství ve spojení s těžkým traumatem z tebe vytvořilo osobu, které je lepší se obloukem vyhnout. Pro tvé chování a spoustu skutků jsem marně hledala pochopení. Lítost, frustrace až odpor, to byly převažující emoce ve střední třetině románu. Dokonce i poté, co se z tebe konečně stala žena, s jakou bych mohla být kamarádka, má mysl pořád křičela do stránek: „Nedělej to! Ne, ne, ne, to je špatná volba, NE! Nebuď kráva, sbal si kufry! Neutrácej za takové blbosti, přemýšlej přece! No tak, seber se, dej jim – a hlavně sobě – šanci na relativně šťastný život!“
Kniha byla původně součástí pozůstalosti, během stěhování jsem ji s mnoha jinými darovala obecní pidiknihovně v nové domovině, protože jsem nevěděla, jaký k ní moje maminka měla vztah - nechala jsem si jen její zaručeně oblíbené. Teď mě to mrzí. Muselo to pro ni být s ohledem na určitá témata hodně osobní dílo. Pro mne bylo čtení sice nelehké, zdlouhavé, ovšem nikoliv díky literárnímu stylu (k tomu nemám výtku), nýbrž pro onen výše zmíněný komplikovaný charakter hlavní postavy. Kéž bych si mohla s mamkou o „Zpěvu velryb“ popovídat, vyměnit si s ní názory, myšlenky, emoce…
Čtyři nebo pět? Jde o nepříliš líbivou, výborně napsanou knihu (jak se chlap zvládl takhle perfektně vcítit do zraněné ženské duše?) a jsem si poměrně jistá, že Dolores s jejími osudy se mi do paměti vtiskla nesmazatelně. To se povede jen málokterému titulu. 85%

bigben
13.07.2021 5 z 5

Začetla a nemohla přestat, někdy jsem nevěděla, jestli hlavní postavu litovat nebo jestli mi její chování leze na nervy. Nakonec převážila sympatie a závěr mě dojal...

Janek
02.04.2021 5 z 5

Neprávem opomíjený, velmi hutný psychologický román. Proč si Zpěv velryb nezískal větší pozornost? Možná kvůli anotaci, která naznačuje, že cesta Dolores skutečně nebude jednoduchá. Ano - možná je hlavní hrdinka na zabití, často se chová tak, že ji ani nemůžeme litovat, protože by to nebylo výchovné. Ale pokud přece alespoň chvilku zahlédneme svět jejíma očima, pokud se pokusíme jí porozumět, pak snad společně s Dolores zaslechneme i zpěv velryb. A to za to stojí.

čika
24.05.2020 5 z 5

Príbeh, ktorý je miestami tak smutný, až to fyzicky bolí - ale zároveň je - našťastie- plný nádeje.

Neami2
24.08.2019 3 z 5

Kniha nebyla špatná, ale nedočetla jsem. O děj v knize ani moc nešlo. Spíše o psychiku hlavní postavy.

PetraBery
29.04.2019 5 z 5

Hodně dobře napsaný psychologický příběh dívky/ženy Dolores a její životní pouti. Osud jí nebyl vždy dobře nakloněn, naloženo toho měla někdy až opravdu dost. Kniha o hledání sebe sama a toho podstatného v životě. Rozhodně čtivé dílo, celkem mě překvapuje relativně nízký počet čtenářů… Kniha si přečtení určitě zaslouží.

rajen
08.12.2018 4 z 5

Parádní počtení. Tato kniha vás přenese do jiného světa, kterého jste během čtení součástí. Neskutečně dobře vykreslené postavy, děj popsaný tak, jak se prostě běžně život line, žádné velké přeskakování ani zbytečné popisy. Drsný život hlavní hrdinky je napsán opravdu věrohodně. Není to žádná milostná romance, ale román o životě a jeho temných stránkách.

esma
10.05.2018 5 z 5

Svět je plný lidských bytostí, kterých trápení nemá konce. A nejsmutnější je, když tímto trápením procházejí děti, neumí se v těchto situacích orientovat a s traumaty z dětství plní čekárny psychiatrických klinik. Vymanit se z toho je pro každého z nich jako onen kámen, který Sisyfos tlačil do kopce, ale na rozdíl od tohoto Řeka pro hlavní postavu této knížky Dolores to marný boj nebyl.
Jméno Dolores v překladu z latiny znamená smutek a i když se její dětství ničím nelišilo od dětství jiných holčiček, ten smutek si na ni počkal. Knížka je velmi čtivá a osloví Vás nejenom ona, ale i další postavy, rodina a všichni ti, s kterými byl její osud propletený a svázaný, z jejichž rolí můžeme zpětně vyčíst příčiny i následky, ale hlavně pochopení všech a nalezení sebe sama. Byť je to románová postava, bylo úžasné se s ní seznámit, budu na ni často myslet.

Agatha84
25.03.2018 5 z 5

Souhlasím s komentáři níže ... Skvělý příběh,zpracování. Zpočátku si zvykáte,děj se trochu táhne,závislost vzrůstá a pak už jen otáčíte stránku za stránkou a držíte Dolores všechny palce :-) Kniha si rozhodně zaslouží větší prostor a více pochvalných komentářů :-) Takže já rozhodně doporučím dále a každopádně to nebylo mé poslední setkání s autorem,ani s knihou!!

laura
26.01.2018 5 z 5

Tuhle knihu jsem spoustu let odkládala a moc se mi do ní nechtělo... Ale když jsem se do ní konečně pustila, byl to nářez. Chvíli trvalo, než se to rozjelo, ale pak se od knihy doslova nedalo odtrhnout... Hodně emotivní, hluboce lidský příběh, který mě doslova rozsekal... Brečela jsem tak, že jsem nemohla číst dál... Příběh, který vás semele, převrátí vám náhled na život, který vás nutí k zamyšlení, který někdy nechápete a někdy zase chápete až moc... Tak smutný, až vás pro ni bolí srdce...

harena
18.11.2017 5 z 5

Velice krásná kniha, působivý psychologický román a určitě nezapomenutelný. Ze začátku plyne děj pomalu, musím přiznat, že jsem se nemohla úplně začíst, ale opravdu jen ze začátku a pak najednou jsem už žila s Dolores a četla jedním dechem. Tak moc jsem jí držela palce, radila jí, nesouhlasila s ní a nemohla se dočkat, jak to Dolores zvládne a jak to nakonec dopadne, že jsem knihu dočetla už !! druhý den po půlnoci. Děkuji moc panu Lambovi za úžasný, silný a mistrně napsaný román a těším se na jeho Bludné kruhy.

Gabba99
09.09.2017 4 z 5

Příběh o tom, jak si na základě svých domněnek konstruujeme svět, jak nás to dokáže rozdrtit, jak na spoustu věcí přijdeme, až když je pozdě.. A také že nikdy není pozdě na štěstí..