Zoznam zákazov

Zoznam zákazov https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/172747/bmid_zoznam-zakazov-KYy-172747.jpg 3 67 19

Najlepšie priateľky Sarah a Jennifer sa celé roky riadia zoznamom, ktorému hovoria Zoznam zákazov. Sú to pravidlá, ktorých sa musia za každú cenu držať, aby sa vyhli nebezpečenstvu. Napriek svojim vycibreným inštinktom však jedného večera nasadnú do nesprávneho taxíka a to má pre ich život tragické následky. Tri roky ich s ďalšími dvoma dievčatami väzní v pivnici šialenec so sadistickými sklonmi. Po úteku zo zajatia Sarah strávi nasledujúcich desať rokov vo svojom byte, takmer z neho nevychádza. Zotavuje sa z utrpenia a usiluje sa vrátiť do normálneho života. Osamelá sa skrýva pod novým menom a nie je schopná zmieriť sa s faktom, že jej najlepšia priateľka Jennifer sa z pivnice nevrátila. Ich únosca však čaká na podmienečné prepustenie a Sarah už ďalej nemôže ignorovať zvrátené listy, ktoré jej posiela z väzenia. Akoby jej v nich ponúkal záhadné odkazy, ktoré môže pochopiť len ona. Ak by sa však ukázali ako reálne, mohli by ho udržať za mrežami. Sarah sa napokon rozhodne vzoprieť svojmu strachu a čeliť aj nepochopiteľnej nevraživosti ďalších dvoch obetí. Na vlastnú päsť sa vydáva pátrať po minulosti. Ocitne sa vo svete plnom zvráteností, narazí na tajný spolok a záhadný výskum zaoberajúci sa mučením. Postupne odhaľuje záhadu, ktorá je oveľa desivejšia ako jej najhoršie predstavy.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ,
Originální název:

The Never List , 2013


více info...

Přidat komentář

verden
08.10.2021 3 z 5

(SPOILER) Strašne ma to bavilo zhruba do doby, kým Sarah a Tracy naložili do dodávky. Odvtedy ma každé ďalšie odhalenie len viac a viac sklamalo.

Veronika33
20.07.2020 3 z 5

Túto knihu som sa odhodlávala prečítať minimálne 5 rokov, stále ma zaujalo niečo iné, konečne na ňu prišlo a musím povedať, že teda nič moc, tažký priemer. Dej príbehu častokrát viazol, postavy neveľmi sympatické, pointu som uhádla už na začiatku. Sarah ma častokrát vytáčala. Čítanie knihy mi trvalo dosť dlho kvôli pomalému rozjazdu deja, trocha nuda. Uvidím ako ma zaujme druhá kniha od spisovateľky.


trudoš
01.04.2020 3 z 5

Skvěle napsané, ale hrozně bezdějové. Postavy vyprávění sice neustále odhalují další a další děsuplná fakta o pozadí svého únosu, ovšem zápletka jako taková stagnuje. Tedy její ústřední motiv - jestli po nich pachatel znovu jde nebo ne. Zcela na hlavu je pak postavené jednání policie, která podle Koethi Zanové evidentně neumí ani do dvou počítat. Takže něco jako prověření zločincovy minulosti se nekoná, což autorce následně umožňuje tahat z klobouku překvapivá odhalení, právě podle toho, nakolik aktuálně je potřebuje. Kouzelník Pokuston hadr.
Ale jak jsem psal na začátku, uhrančivá stylistika tomu rozhodně propůjčuje neuvěřitelnou čtivost. Především zpočátku, kdy příběh ještě halí závoj tajemství, se od knihy nedá prakticky odtrhnout. Stejně tak musím pochválit perfektně zvládnutou psychologii unesených žen, včetně „následků“ jež prožívají po své záchraně. Asociální hrdinky já zkrátka rád a tady jsem byl plně uspokojen. Teď ještě obsadit je do něčeho, co si z logiky nedělá dobrý den.

booklovertina
07.01.2020 3 z 5

Zaujímavo spracovaná téma únosu, väznenia, násilia a následného vyrovnávania sa so zažitým. Kniha bola veľmi čtivá, chcela som neustále vedieť, čo bude nasledovať

Martina1988
04.11.2019 4 z 5

Mne sa táto kniha nadmieru páčila. Námet, postavy a aj dej bol super. Možno to miestami šlo pomaly, možno tie myšlienky hlavnej hrdinky mi občas liezli na nervy, ale nikto sme sa v takej situácii neocitli, tak nevieme.

Hvězdinka
10.03.2017 3 z 5

Ctive, kniha ma spad, zajimavy namet.

Aniga
11.06.2016 4 z 5

Celkové hodnocení knihy nebylo moc potěšující, takže jsem toho moc od příběhu neočekávala.
Kniha mi však překvapila a to nejen dobře udělanou obálkou. Jednalo se o velmi propracovaný psychologický thriller se zajímavou zápletkou. Posledních padesát stran jsem se nemohla od knihy odtrhnout.
Myslím si, že ve skutečnosti by ženy, které si prošly "peklem" takto znova již neriskovaly, takže ubírám jednu hvězdičku. To však nic nemění na skutečnosti, jak kvalitně jsou vykresleny jednotlivé postavy.

Palele
07.10.2015 3 z 5

Tak zhruba do půlky dobrý thriller, zajímavý děj, dobrá myšlenka, od půlky bohužel jako by to psal někdo jiný. Škoda, vypadalo to na zajímavou knihu.

jendoslav
06.03.2015 3 z 5

Dobře se to čte, autorka umí překvapit, napětí taky nechybí... Ale celkově je to vlastně průměrný thriller s x-krát obehranou zápletkou o unesených týraných ženách. Přečteno rychle, stejně rychle ale příběh vyšuměl z paměti.

Zara
03.06.2014 odpad!

Plytká, hloupá,naivní slátanina s typickou pečetí současné americké literatury.Úplně si představuju stejně kvalitní filmovou verzi...

lenocka2013
01.05.2014 3 z 5

Ani by som nepovedala, že bolo tam nejake napatie, a ked to ma byt psycho tak uz poriadne.Ale na druhej strane, je napisana dobre.

macer1991
13.04.2014 4 z 5

Kniha sa čita velmi dobre. Nie je zbytočne rozťahaná......a primerane napínavá. Trochu mi vadil postup vyšetrovatelov , vlastne tam boli zbytoční.

Pihtipudas
20.03.2014 3 z 5

Téma poměrně děsivé, zpracování čtivé, výborně prokreslená psychika hlavní postavy. Autorka (pro mě) překvapivě nevěnuje až tak moc prostoru vyprávění ze sklepa, ale mnohem více se zaměřuje na to, co se dělo "po", na život hlavní hrdinky, na její pocuchané nervy, na to, jak se se vším (ne)vyrovnává. Lehké náznaky toho, proč Sáru ostatní spoluvězeňkyně ze sklepa nenávidí, čtenáře napíná v průběhu celé knihy, zajímá ho, co tak hrozného mohla provést, když to přece byla ona, kdo všechny zachránil. Úžasnou pasáží je část, kdy se Sára zamýšlí nad tím, že opravdu mohla být vinna tím vším, že vlastně nebyla oběť, ale viník - nejen tady autorka předvedla velkou schopnost empatie a vůbec v celém románu se dost intenzivně do svých postav vžila (není divu, když to celé psala ve sklepě a navíc byla odjakživa posedlá vyhledáváním podobných případů a strachem o svůj vlastní život). Rozuzlení zápletky je částečně očekávatelné, částečně dost překvapující. Není snadné se oprostit od všeho, co v knize čteme, rozhodně to není žádné oddychové čtení, spíše naopak. K přečtení bych Následky ale doporučila.

Izu
30.01.2014 3 z 5

Na to jaké psali superlativy na zadní straně knížky to zase taková paráda nebyla.Nevím proč ale hrdinka ani ostatní mi k srdci nepřirostly a přišlo mi docela přitažené za vlasy jak tři ženské amatérky zvládaly práci místo FBI....Konec byl podařený,jinak bych dala dvě hvězdy.

Jodie
20.01.2014 4 z 5

Musím říci, že začátek mě zaujal, prostředek ne úplně nadchnul (říkala jsem si, že autorka se věnuje různým postavám, které nemají s příběhem ústředních hrdinek nic společného), ale na konci se vše pěkně spojilo v překvapivém finále. Plusem je také to, že příběh není nijak roztahaný, i když pár stránek navíc by mi určitě nevadilo, konec se dal trochu víc rozvinout. A musím pochválit obálku, ty v Hostu umí :)

Hella
14.01.2014 4 z 5

Velmi čtivé a poměrně originální. Doporučuji!

evasamankova
13.12.2013 4 z 5

Velmi čtivý psychothriller s úžasně napsanou první kapitolou. Nevím, kdy naposled mě nějaká kniha hned na začátku takto dostala.
Autorka skvěle zvládla psychologickou linii příběhu. Hodně drsně děsila. Škoda, že to nemůžu říct zcela bez výhrad i o té detektivní lince. Tam to bylo občas násilně účelové a trochu zbytečně moc propletené.
Přesto však kvalitní napínavé a překvapující čtení.

TheRaven
06.11.2013 4 z 5

Brutální, přesto zcela uvěřitelný příběh, napsaný velmi příjemným stylem. Možná jen některé postavy působily trochu uměle (detektiv Jim), ale v zásadě to ani trochu nevadí. Velmi se mi zamlouvá styl postupného odhalování již nakousnutých skutečností, které čtenáře stále ženou dál. Příběh sice začíná jako komorní drama zaměřené na trauma hlavní hrdinky, ale ta postupně spolu s čtenářem odhaluje celou zvrácenou skutečnost v celém jejím kontextu včetně svého pevného místa v ní. Velice zajímavý debut a jsem zvědav, jestli autorka svůj potenciál potvrdí. A filmová zpracování se dá předpokládat s vysokou pravděpodobností. Čtyři a půl. (P.S. ta obálka je opravdu geniální)

kneslova
24.08.2013 5 z 5

Skvělý psychothriller, připomíná mi knihy K. Slaughter, vyšetřovatelem jsou však samy vězněné dívky. Překvapení na konci.Dobrá kniha, napětí, psycho.

Autorovy další knížky

Koethi Zan
americká
2013  69%Následky
2018  63%Služobnica

Kniha Zoznam zákazov je v

Právě čtených1x
Přečtených85x
Doporučených2x
Knihotéce53x
Chystám se číst23x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x