Zoufalství

Zoufalství https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/27748/bmid_zoufalstvi-JPd-27748.jpg 4 28 5

Próza je sedmým beletristickým dílem ruskoamerického spisovatele, autora proslulé Lolity. Kniha vyšla v r. 1936 v ruštině a už o rok později byla přeložena do angličtiny. Příběh setkání hrdiny s dvojníkem je Nabokovovi záminkou k příznačným postřehům, ironickým pozorováním a jedovatým sarkasmům, které rozhodně nejsou pouhým pozadím kriminální zápletky.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , H+H (H&H)
Originální název:

Отчаяние (Otčajanije) , 1936


více info...

Přidat komentář

puml
16.01.2022 5 z 5

Moc dobrý román od Nabokova. Opět rafinovaný a hravý, ne moc dlouhý a s jen pár postavami. Zároveň je to ale román existenciální (nebo alespoň sám autor by tak rád svého Hermana viděl) a částečně je to i detektivka. Opět je to plné klasických nabokovských slovních hříček, drobných detailů a krátkých úvah na téma dvojnictví. Občas Nabokov znejišťuje již napsané různými vstupy a vsuvkami. Velmi čtivé a velmi dobré. Doporučuji.

micha-ella
07.10.2021 3 z 5

Vypůjčím si autorovo hodnocení této knížky: ...Zoufalství nemá být žádnou společenskou analýzou, nemá v zubech přinášet žádné poselství. Nepozvedá duchovní rozměr člověka, ani neukazuje lidstvu správnou cestu. Obsahuje mnohem méně ,,ideí" než ony košaté, vulgární romány, které jsou tak hystericky pozdravovány na krátkých cestách ozvěny mezi driáčnickou reklamou a vypískáním...
A já bych dodala, taky jeho slovy, ačkoliv se vztahují k něčemu jinému : ,,Omáčka á la Dostojevskij".


-Pečivo-
30.01.2017 2 z 5

Tak strašlivě předvídatelný a dementní, až se mi z toho nechce čist Lolita. "Drahý čtenáři" a "nyní vám dám tři různé způsoby začátku kapitoly" a podobný hovna mě jako čtenáře vytáčí. Zabiju svojeho dvojníka, abych dostal pojistku. Bravo.

Čteno současně s Platformou od Houellebecqa a kdyby to byl volejbalovej zápas, tak by to bylo 1:0 pro Francouze. Smeč šach Vladimíre!

Mikkinnen
26.11.2015 5 z 5

Skvělá Nabokova kniha, která tak nějak uniká hlavnímu proudu jeho tvorby. Přitom se jedna o velice kvalitní dílo, které by si rozhodně zasloužilo větší čtenářský zájem. Pro fanoušky tohoto spisovatele naprostá nutnost. Ale určitě bych ji nedoporucil jako první knihu k seznámenim se s Nabokovem. Rozhodně bych začal třeba Čarodějem, či povídkami.

Gothard
20.05.2015 3 z 5

Podle mého méně známý a méně zdařilý román Vladimíra Nabokova. Hlavní hrdina se setká se svým dvojníkem a rozhodne se tuto náhodu využít. Co na tom, že na jedné straně stojí kultivovaný a vzdělaný obchodník a na straně druhé tulák žijící ze dne na den. Zločin není neočekávaný: vražda a následně pojistný podvod. Samozřejmě vrah - tedy náš hrdina - udělá několik chyb a je jen otázkou času, kdy jako nesporný pachatel bude dostižen. Ale tentokrát nešlo jen o detektivní příběh: Nabokov komentuje svět kolem sebe, osudy ruských emigrantů, je místy vtipný, žoviální, přesně ironický - a místy zoufale upovídaný a roztěkaný. Některé boční linie (či spíše cestičky) vyprávění jsou téměř samoúčelné, někdy to vypadá, že Nabokov si jen pohrával s textem a různými motivy, které do sebe ne vždy zapadají. Ardalion snad má reprezentovat (tak to alespoň chápu) ruskou duši, "zoufalství" coby název knihy pak není jen o zpackaném zločinu, ale především o neschopnosti přizpůsobit se novým podmínkám, o ztrátě iluzí, o těžkém údělu emigrantů a celkově o jakémsi společenském tápání a bezvýchodnosti jejich osudů. V tomto ohledu ani zištná vražda nebyla východiskem, ba právě naopak.

Štítky knihy

zfilmováno ruská literatura

Autorovy další knížky

Vladimir Nabokov
ruská, 1899 - 1977
2007  80%Lolita
1990  85%Lužinova obrana / Pozvání na popravu
1993  85%Smích ve tmě
2008  79%Čaroděj
2001  81%Pnin

Kniha Zoufalství je v

Přečtených38x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce11x
Chystám se číst16x
Chci si koupit4x