Zóna nadšení - Dramatický příběh přátelství a lásky (1968-2008

Zóna nadšení - Dramatický příběh přátelství a lásky (1968-2008 https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85958/zona-nadseni-dramaticky-pribeh-pratelstvi-a-lasky-85958.jpg 5 53 11

Hlavní hrdina, dvacetiletý student Jozef, se v červenci 1968 zamiluje v Kyjevě do Ukrajinky Alexandry, v srpnu 1968 se ve Vysokých Tatrách seznámí s německým studentem Thomasem, který se vrací do Německa v noci z 20. na 21. srpna. Této noci zároveň přichází do Československa přes východní hranici Alexandra jako příslušnice sovětské okupační armády. Z lásky k Jozefovi jde dobrovolně pomoci Čechům a Slovákům v boji s údajnou kontrarevolucí. Okupace přátelství a lásku mladých lidí přeruší, ale způsob, jakým život následujících třicet sedm let proplétá jejich osudy, vyráží dech. Autor bestselleru Idioti v politice, bývalý diplomat a politik Jozef Banáš, neobvykle otevřeně odhaluje svět mezinárodní politiky, diplomacie a tajných služeb. Na pozadí dramatického příběhu se čtenář seznámí s nejvýznamnějšími událostmi nedávné minulosti v Německu, Česku, Rusku, Ukrajině a na Slovensku.... celý text

Žánr:
Literatura slovenská , Historie

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Zóna nadšenia , 2008


více info...

Přidat komentář

Krucifix
21.06.2021 4 z 5

Kniha na mně vypadla z knihobudky ve Světlé, došlo mi, že jde asi o tátu Adély, takže by mohlo jít o neotřelý pohled a navíc mám slovenské období a kniha je v slovenčine... Zážitek z četby předčil má očekávání. Děj odsejpá, kontext evropských událostí by asi málokdo dal takto poctivě dohromady a pokud ano, možná by vzal zpátečku, aby na něj neštěkali Hlídací psi, protože kniha je ve své poctivosti dost odvážná. Nedá se říct, že bych ve všem s autorem souznil, ale přít se v duchu s inteligentním rozhleděným a zkušeným člověkem mě baví. Kniha není nikde trapná, sem tam berlička, aby klapla pointa, ale Josefovi a Alexandře jsem věřil, přál, ale čo už... Uvědomil jsem si, že už jsem sakra pamětník :) Tato ojedinělá kniha nenechá hlavu čtenáře v klidu a doporučuji. A děkuji.

jan7760
23.07.2020 5 z 5

výborné čítanie, je na čitateľovi, aby zistil, kde sa prelína fikcia so skutočnosťou, odporúčam...


MirusD
30.11.2018 5 z 5

Je to román o ľuďoch žijúcich v konkrétnej dobe, uveriteľný, silno sa ma dotkol. Pre mňa má Banáš taký nejaký novinársky, reportážny jazyk. V Kódoch ma to vyrušovalo, ale tu vôbec. Z príbehov je cítiť, že sám prežil to, o čom píše. Za mňa najlepšia Banášova kniha. A tiež by som ju odporúčala prečítať všetkým mladým, čo si nevedia predstaviť život za socializmu.

Radka_p
19.07.2015 5 z 5

Bez váhania päť z piatich hviezdičiek...túto knihu by si mal povinne prečítať každý človek, žijúci v Čechách, na Slovensku, Nemecku, Rusku, Ukrajine....aby poznal svoje dejiny v celom kontexte. Téma okupácie Slovenska a politický kontext dejín v tomto období je silná téma sama o sebe, no pán Jozef Banáš o nej napísal brilantne!!! Nepíše len o politike ale o ľuďoch, ktorí v tej politike reálne žili a a mala dopad na ich osobné životy. Mňa najviac dostal príval rôznych emócií, ktoré sa vo mne počas tých 430 strán odohrávali...hnev, bezmocnosť, smútok, dokonca aj smiech.....jednoznačne SKVELÉ čítanie!!!

marketad
06.05.2015 4 z 5

Zřejmě částečně autobiografický román reflektující nedávnou historii. Příběh je možná trochu předvídatelný, ale jinak to bylo dobré čtení. Bohužel v českém překladu, protože slovenské originály tu z nějakých důvodů nejsou k dostání...

Lieska
20.04.2015 5 z 5

Jednoznačne vynikajúce čítanie - čo do historických faktov našej nedávnej minulosti, čo do vtedajších reálií a v neposlednom rade aj čo do dojemného príbehu, na konci ktorého vám budú vlhnúť oči... Odporúčam mladým, ktorí bývalý režim už nezažili a tiež aj všetkým ostatným, ktorí si chcú zaspomínať a pri čítaní trošku omladnúť..:)

hussolga
19.04.2014 5 z 5

Tuto knihu jsem koupila v Levných knihách za 29,- Kč a abych řekla pravdu, jen abych měla co číst ve vlaku....ovšem hned první odstavec prologu mě naprosto dostal! Čtivě a srozumitelně napsaný příběh o časech nedávno minulých,naplno jsem si uvědomila, jak složitá to byla doba. Vyprávění o politice je odlehčené příběhem o přátelství. Moje hodnocení je asi trochu ovlivněno tím, že děj se odehrává v době mého dětství, ale já mnohé pochopila teprve po přečtení tohoto díla, pro mě teda hodně silný zážitek.

MildeZ
24.07.2013 5 z 5

Nejdříve jsem netušil, co od knihy až tak čekat, pak se to vybarvilo už o něco jasněji a nakonec vzato na jeden nádech.

Skjaninka
09.06.2013 5 z 5

Keď si predstavím, že na túto knihu som natrafila náhodou a bola na pochybách či ju kúpiť, alebo nie, tak ďakujem nejakej neviditeľnej sile, že ma postrčila a knihu som si odniesla domov. Popravde, zo začiatku som si nebola istá, či to bude niečo pre mňa, lebo sa mi to zdalo veľmi politické, ale po prečítaní prvých pár stránok som ostala nadšená. Len som sedela, čítala a mala v ruke ceruzku, ktorou som označovala všetko užitočné a zaujímavé. Prelínanie príbehov zo života Jozefa Baláža a jeho priateľov v období od roku 1968 do roku 2008. Skutočné, silné, mrazivé, emotívne, nezabudnuteľné a pre mňa jedno z najlepších diel čo som kedy čítala. Takže je jasné, že odporúčam a pridávam k obľúbeným.

Agi
02.04.2012

...vzniklo raz štrkovisko s ostrými kameňmi, ktoré sa vrývali do päty ...každý, kto udrží pero, sa v ňom chce dôležito pohrabať ... a štrk sa drobí, hrany sa obrusujú ... už je to vlastne len taký plážový piesoček ... /občas sa celkom hodí chrstnúť za hrsť toho jemného piesku okoloidúcemu do tváre - aspoň prižmúri oči .../

kadgam
19.12.2011

Príbeh zo života autora, ale je v nej aj časť môjho života a celej našej generácie, ktorá si pamätá rok 1968 a roky po ňom.
Spisovateľ vsadil do príbehov niekedy tenšiu niekedy hrubšiu vrstvou sentimentu vďaka ktorému sa kniha dobre číta.
Napriek zmeneným menám je nám, pamätníkom, jasné o kom sa jedná a teda môžeme dostať vysvetlenie udalostí, ktoré sme iba tušili.
Odporúčam prečítať každému kto sa zaujíma o časy nedávno minulé

Kniha Zóna nadšení - Dramatický příběh přátelství a lásky (1968-2008 je v

Přečtených73x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených11x
Knihotéce26x
Chystám se číst15x
Chci si koupit1x