Lži

Lži https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379363/mid_wonder-woman-lzi-RMX-379363.jpg 4 100 27

PRAVDA BUDE ODHALENA Heroická. Ikonická. Nezastavitelná. Vyzbrojená svým Lasem pravdy a prostoupená mocí samotných bohů je princezna Diana z Themysciry, kterou svět zná jako Wonder Woman, jedním z největších superhrdinů historie. Ale kým je ve skutečnosti? Ani sama Wonder Woman to s jistotou neví. V koutech její mysli se skrývají vzpomínky na život, který nikdy nežila, a přesto ve svém srdci cití, že jsou skutečné. A co je nejotřesnější, nemůže najít cestu na Themysciru, mýtický ostrov Amazonek. Přestože je před vnějším světem skrytý, byla jí cesta vedoucí k domovu vždy otevřená... a teď zmizela, možná jednou provždy! Naneštěstí je na světě jen jediná osoba disponující znalostmi, které by ji mohly dostat zpět na ostrov: její největší nepřítel, divoká zvířecí žena Cheetah. Povede se nečekanému spojenectví vnést světlo pravdy mezi Dianina nejtemnější tajemství, nebo je pohřbí - a Dianu s nimi navěky?... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Wonder Woman: Vol. 1: The Lies , 2017


více info...

Přidat komentář

ArkAngel
05.08.2022 3 z 5

Wonder Woman je jedním z mála komiksů, které jsem dostal darem a sám bych si jej nekoupil. Postava statné Amazonky mne nikdy příliš nelákala, stejně jako neporazitelný Superman. Příběh komiksu je ale slušný průměr, kdy se Diana střetává se svou (ne)přítelkyní Cheetah a dává se znovu dohromady se Stevem Trevorem. Obecně to pracuje s těmi nejznámějšími prvky s Wonder Woman a kresba není vůbec špatná.

Yokolobuna
22.04.2022 4 z 5

No, prvních několik stran jsem byl z Ruckova filozofování nešťastný a čekal jsem podobnou rádoby hlubokou slátaninu ve stylu Superman: Pro zítřek.

Nepříjemný pocit mi však naštěstí nevydržel dlouho, a i když nemám postavu Wonder Woman ani DC komiksy obecně kdovíjak v lásce, "Lži" jsem si nakonec vlastně dost užil.

Komiks má velmi dobrou atmosféru a parádní kresbu, která přebíjí trochu zkratkovitý a místy podivně vyprávěný příběh. Zejména scény z džungle jsou po vizuální stránce skvělé a musím pochválit i práci s panely. Jen ta obálka je k uzoufání nudná a ke čtení rozhodně nevybízí. Konec trochu zamrzel, protože tady se děj prostě usekl a čtenáři tak nezbyde než se poohlédnout po druhém dílu. "Lži" totiž předkládají spoustu otázek a pramálo odpovědí.

Hodnocení na DK v době přečtení: 73 %; Moje hodnocení: 75 % jako 95. hodnotící.


Pavliseb
18.04.2022 2 z 5

Můj největší strach v komiksové formě. Z tohoto pohledu je to zajímavé, ale nevím, jestli mě to navnadilo na víc Dianiných sólových dobrodružstvích, alespoň v téhle linii.

klara1550
14.11.2021

S komixem nemám žádnou zkušenost, a tohle mě teda ani trochu nepřesvědčilo, že bych si chtěla někdy nějaký ještě přečíst. Bylo to jak sledovat nějakej špatnej film se scénářem od osmiletýho dítěte.

Jako dobrý start pro nového čtenáře to nepůsobilo. Je zde zmíněno několik dějových linií / vztahů s dalšími postavami, kde jsem absolutně vůbec nechápala, na co se navazuje.

Jediný pozitivum - nádherný kresby.

wullcann38
03.07.2021 4 z 5

Zatím celkem dobrý rozjezd.
Za mě:80%

3DD!3
09.06.2020 4 z 5

Ženská verze barbara Conana - kresbou rozhodně. Diana vypadá fantasticky a do popředí se tlačí spíše vztahová linie s Trevorem a touha vrátit se domů. Rucka pojal Wonder Woman jako návrat ke kořenům a budí zájem.

fvalek
05.06.2020 3 z 5

Musím začít klasickým lamentováním - tohle prostě není "ideální start pro nové čtenáře", ale alespoň to sedí k názvu "Lži". Člověk, který nečetl New 52, nezná moc Wonder Woman, nezná Cheetah, nezná osudy Supermana... no tak je prostě v háji.
Ideálně doporučuji přečíst si druhý díl "Rok jedna" před tímhle + číst více vydaných dílů jako maraton, protože dočíst tenhle díl je šíleně neuspokojující.

Jinak je komiks ale úžasný, krásná kresba, nádherná džungle a příroda, extrémně krásná Diana. Příběh je super, ale jak píši výše, dává smysl jen, pokud znáte dobře celé universum, nebo pokud čtete díly maratonem a rychle se dostanete k rozuzlení.

Zápletka ohledně Cheetah se mi líbila, i s tím jejím bohem, ale jakýsi doslov na závěr, kde se odhaluje nový nepřítel a zároveň se odhalí ony tížené lži, mě nechal zmateným. Jdu si rovnou dát další díl a snad se tam něco dozvím, protože jsem vážně mimo, a to universum docela znám... Uvidíme, i když nic nechápu, tak mě příběh chytil a chci ho rozluštit. :)

Deimos
09.05.2020 4 z 5

Wonder Woman začíná být pro mě jedna z nejpřitažlivějších hrdinek a to nejen ve filmu, ale především v komiksu, potažmo v knížkách. Rovněž edice Znovuzrození hrdinů DC je hodně lákavá a proto kombinace těchto dvou prvků zvýšila můj zájem o tento konkrétní kus a stává se tak zároveň i první zkušeností s touto edicí - s WW už jsem se v komiksu setkal dříve. Lži přináší nový příběh, alespoň dle slov tvůrců, tím že jsem toho moc nečetl, tak je pro mě vše nové. Nicméně a bohužel, příběh je takový jalový a nijaký, moc neříkající a pokračující odnikud, chybí tomu nějaký zapamatovatelný moment, textu však není mnoho, snadno se čte, co ovšem nad vše ostatní je kresba. Ta je nádherná, detailní, výpravná, asi ta nejlepší, co jsem zatím v komiksu viděl. Přečtenou stránku budete mít v mžiku, ale na kresbu budeme koukat ještě několik dalších vteřin a do detailu si vše pečlivě prohlížet. Celostránkové, nebo dokonce dvoustránkové velké celky jsou pastvou pro oči. Opravdu nádhera. Trochu rušivé se mi snad jen zdálo, že se měnil autor kresby, což potvrzuje i tiráž a především kresba samotné Diany je v detailu propracovaná, ovšem na větší vzdálenost mnohdy málo detailní a navíc, často mění tvář, jakoby autor neměl jednotnou představu jak WW vypadá - netvrdím, že se s tím čtenář nesetká i u jiných komiksů, ale tady je to hodně patrné. Uvažoval jsem někde kolem sedumdesátkového hodnocení, ale díky otevřenému a zajímavému závěru a po něm ukázek několika alternativních obálek plus ukázky procesu vzniku stránek, přidávám procenta k dobru. (74%)

Terva
16.01.2020 3 z 5

Pamatuji si, že jsem věřila,
že „Wonder“ znamená „Úcta“.
Že jméno, které mi dali, vypovídalo o obdivu.
Kdysi možná.
Ale příběh se stále mění.

Upřímně? Trochu jsem měl v tom začátku o dítěti chaos. Nejdřív jí bohové řeknou, že bude mít dítě z hlíny a písku (Golem?), ale hned další děj už má holka chlapa a dítě se narodí normální cestou .....nebo si královna a Olympský bůh místo š*kání hráli na písku? Scénář je chaotický a někdy jsem ty dvojsmysly ani nechápal. A abych napsal pravdu i jsem se trochu ztrácel v ději.

Citát: Myslím, že jsem Bůh Války.

Kresba je nádherná, tady vo ničem nemá smysl diskutovat. Pan malíř Liam Sharp prostě umí. Jeho obrazy jsou krásné a oku lahodící. Hltal jsem každý jeho výjev. Pravda, trochu mi unikal děj, ale když je kresba hezká, na pozadí moc nekoukáte. Jenže hned při první nádherné dvojstraně se v koutku oka (rozbitého skla) objevuje Superman a Batman. Což jsou dva pánové, kteří ve své podstatě nesnáší humor. (neplést z LEGO) Přidejte k nim Bohyni Války a je jasné, že tady moc srandy nebude.

Citát: Jsem vaším nepřítelem pouze tehdy, budete-li tak se mnou jednat.

Bohům žel, scénárista Greg Rucka se prostě rozhodl, že to bude chaotické a sám se řídí svým heslem „Příběh se stále mění a nic nedává smysl“ Co stránka, to jiný děj. Při každém otočení listu se musíte soustředit a přepnout mozek. Naštěstí se tu nadále Batman neobjevuje a Superman jen slovně, ale i tak ta absence humoru z toho dělá až moc smutný příběh. Navíc reklama na obálce, že jde o - cituji: „Ideální start pro nové čtenáře“ je lživá. Čtenář, nový čtenář, jako třeba já, je vržen do víru již rozjetých událostí a z těch málo flashbacků se toho moc nedozví.

Citát: Tvůj Ráj stvořili vaši Bohové. Možná si s tebou hrají....

Vybral jsem pouhopouhých šest citátů a Greg Rucka už je má na svém profilu. Nebýt mistra kreslíře, který nese jméno Liam Sharp (mimochodem, víte, že ten člověk napsal pět knih, ale u nás na DK je to pouhopouhý „ilustrátor“?) dal bych i menší hodnocení. Tento člověk to zachránil Za zmínku stojí „Galerie alternativních obálek“ na konci knihy. Je od různých ilustrátorů, ale je to nádhera. Při čtení jsem poslouchal Švédskou metalovou skupinu Blackshine a jejich dvě studiová alba „Our Pain is your Pleasure“ (1997) a „Soulless & Proud“ (2002)

Citát: V každém z nás je trocha božského.

hroubek
28.12.2019 4 z 5

Opravdu si vážím toho jakým způsobem v Česku DC Rebirth funguje. A fakt mě mrzí, že jsem se do toho nepustil naplno. Wonder Woman: Lži je první komiks, který z Rebirthu čtu a jsem dost spokojený. Greg Rucka se mě zde představuje jako velmi schopný vypravěč, jenž umí vystavět příběh, chápe postavy a dává příběhu jistou dynamiku a myšlenku. Začátek na mě byl trochu zmatený, ale za to může to, že zde nevyšlo zakončení DC New 52, takže tady je menší problém, ale pak se příběh rozjede. Je napínavý, zábavný a parádně funguje. Wonder Woman: Lži je velmi kvalitní komiks a rád si přečtu další díly.

Ivett
26.12.2019 2 z 5

Jako úvod do série bohužel dosti zmatené, může čtenáře odradit. Ale vyplatí se pokračovat. :-)

Malarkey
12.12.2019 3 z 5

Moje první setkání s komiksy od Detective Comics a rovnou Wonder Woman – jedna z postav, která mi v rámci toho celého univerza po filmové stránce, přijde jakž takž ok. Zatímco ale film postrádá vtip, tak tady je té ironie poměrně dost. Nicméně to je největší plus celého komiksu. Během pročítání knihy to na mě působilo příběhově takové unavené, nezajímavé. V podstatě se jedná o úvod do světa Wonder Woman a nějak mi chyběl jakýkoliv moment, který by mě udržel v napětí a já si tak mohl užívat stránku za stránkou. Obrázkově solidní, příběhově prostě průměr nic moc.

DennisMoore
27.11.2019 4 z 5

Přidávám se k ostatním, kteří tvrdí, že tohle vážně není "ideální start pro nové čtenáře", ačkoliv na druhou stranu pokud měla Crew v úmyslu nové čtenáře omráčit pestrostí, velikostí, hloubkou atd. světa Wonder Woman, tak jí to nejspíše vyšlo. Příběh sice nemá klasický začátek a vlastně ani klasický konec, ovšem i tak patří k těm lepším a kresba je mnohdy opravdu krásná (když to zrovna nepřehání s Dianinými rameny a bicepsy).

Ivan Kučera
17.10.2019 3 z 5

Nie som si istý, či je to naozaj taký ideálny štart pre začínajúcich čitateľov, ako hlása obálka. Kto sa doteraz s Dianou nestretol (alebo stretol len prostredníctvom filmu s Gal Gadot), bude mať v mnohých veciach hokej, vinou čoho sa dostaví nekomfortný pocit vyrušenia (najviac zrejme čo sa týka Cheetah, ktorá je inak super, ale nič sa o nej nedozvedia, o jej origine, o tom, aká minulosť ju spája s Dianou, proste nič). Oceňujem plnú a veľkolepú kresbu a to, že sa drvivá väčšina deja odohráva v nebezpečnej džungli (čo je prostredie, ktoré mi ako čitateľovi odjakživa veľmi vyhovovalo). Rôzne zákulisné politické dianie ma naopak nebavili a hry s vojačikmi á la G.I. Joe tiež neboli žiadny zázrak (a to na semic-slovarťáckych G.I.Joe spomínam fakt s láskou). Som rád, že som si tento komiks prečítal, ale myslím, že tu sa moja cesta s Dianou v rámci Rebithu končí.

jannik
28.07.2019 2 z 5

Můj první komiks a rozhodně to nebyla dobrá volba na první pokus. Wonder woman mám ráda ve filmové podobě a u toho asi i zůstane. Je to rychlé odpočinkové čtení, které máte za hodinku sfouknuté, i když nejste rychločtenář jako já, a to vám stejně nejvíc času zabere otáčení stránek :) ale na druhou stranu mě to úplně neodradilo a dám šanci jiným i komiksům...

Cleo De Nile
06.06.2019 5 z 5

Přiznávám, že si nejsem tak docela jistá, jestli je to opravdu dobrý start pro začínající čtenáře, není to tam všechno úplně dokonale vysvětleno, a já bych v tom asi trochu plavala. To je však jediná vada knihy - příběh rychle odsýpá, střídání tří dějových linií, které se samozřejmě na konci protnou, mu sluší, a ohledně ilustrací nemohu říct jediného špatného slova. Jsem moc ráda, že se tu objevila Cheetah, která k Dianě neodmyslitelně patří.

Hwaelos
10.02.2019 2 z 5

Začalo to... vskutku nemastně-neslaně. První polovinu knihy, kde vystupuje Cheetah, jsem měl chuť komiks úplně odložit. V druhé půli - vztahové - se to trochu zvedne, ale pořád tomu chybí nosnější dějová linka. Kresba je zajímavá v detailech prostředí, ale obličeje Sharpovi rozhodně nejdou. Nakonec jediná pozoruhodná věc je způsob, jakým se Ruckova WW vztahuje k předchozím DC inkarnacím. Příběhový oblouk točící se okolo velké "lži" z názvu knihy se zkouší vypořádat s množstvím originů postavy, drobné náznaky (vzpomínaná dávná záliba v oblečení) zase odkazují k stříbrném věku, kdy si tehdejší zhulený scenárista řekl, že by bylo cool, kdyby WW byla místo superhrdinky módní ikonou, a nakonec rozhovor se S. Trevorem se vypořádává s důsledky New 52, kdy WW vyměnila vojáka za Supermana.

TimeLord
30.10.2018 3 z 5

Od tohoto komiksu som čakal viac. Moc ma to neoslovilo, a docela som sa nudil. Dávam tak 60%

KillHurt
21.10.2018 3 z 5

Tak tady jsme se vůbec nechytal a nevěděl jsem, která bije. V mém případě se nejednalo o "ideální start pro nové čtenáře". Přesto byla kresba pěkná a příběh poutavý.

B-artX
26.09.2018 4 z 5

Pokud něco tahá celý komiks, tak kresba, která je zkrátka výborná. To nejlepší na celém komiksu. Zápletka s Cheetah mi přišla taková WTF a celkově to působilo... divně. Pokud nemáte načteno, není to zrovna ideální start pro nové čtenáře. Ale jinak docela průměrný komiks, za chemii mezi Stevem a Dianou a kresbu dávám 3*, zbytek nebyl nic moc.